Бордо – градът на виното и мечтите

Бордо е център на френския регион Аквитания. Разположен е в югозападната част на Франция, от двете страни на река Гарона. Населението на централната градска част на Бордо е малко над 200 000 души, което му отрежда място сред десетте най-големи по население френски града. Заедно с околните градчета и предградията, населението на града скача до над 1 млн. души.

Бордо

На снимката: Френският град Бордо е живописно разположен край река Гарона;

Бордо е известен в цял свят с едноименното червено вино, от където произхожда и името му. Освен че е може би най-известният лозарски район в целия свят, Бордо се слави и с богато историческо минало, за което могат да се видят достатъчно доказателства. Градът е пълен с архитектурни постройки и паметници на културата, като голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Историята на основаването на града датира стотици години преди Христа и се свързва с келтско племе, което по това време населявало тези земи. Келтите кръстили своето селище Бурдигала. Бурдигала пада под римска власт през 60-та година преди Христа и бързо се превръща в изключително важен римски център, през който преминавала значителна търговия. С отслабването на римската империя обаче градът попаднал многократно под ударите на различни варварски племена- вандали, висготи и франки. Последвали доста бурни години и векове за града. Едва след 12-ти век Бордо отново започнал да процъфтява и то най-вече благодарение на търговията. След 1453г. градът е включен в територията на съвременната френска държава. Несъмнено златният период на Бордо е 18-ти век, когато в града се провежда масово строителство. Изградени са над 5000 сгради в централните части, което променя значително облика на Бордо. Много хора започват да го сравняват с Париж, въпреки че едно подобно сравнение едва ли е толкова уместно. Интересен момент от историята на Бордо е, че градът е бил на няколко пъти столица на Франция. За първи път това става след Френско-Пруската война от 1870г., когато френското правителство се премества от Париж в Бордо, като такива премествания е имало още по време на Първата Световна Война и Втората Световна Война, когато е станало ясно, че Париж скоро ще падне в немски ръце.

Бордо

На снимката: Бордо е известен като основен винопроизводствен регион на Франция;

Бордо се откроява с многобройните архитектурни монументи, като именно заради тях и заради техния брой, градът много често бива сравняван с Париж. Когато говорим за историческите и архитектурни монументи на Бордо няма как да не отбележим целият стар град на Бордо, носещ името „Лунното пристанище“. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Голяма част от постройките, изградени в тази част на града през 18-ти век са запазени и до днес. Тук са разположени три известни църкви- „Сен Мишел“, „Сен Сьорен“ и самата катедрала на града „Сен Андре“. Те са част от поклонническия път „Сантяго де Компостела“, който започва от Франция и завършва в Испания. В историческия център на Бордо може също да видите впечатляващата сграда на кметството, а така също и най-големият площад в Европа- Еспланд де Кенконс. Бордо разполага и с не малко музеи, в които са представени интересни произведения на изкуствата. Един такъв музей, който си заслужава да се посети, е Музеят на изящните изкуства, където може да видите творби на много известни холандски творци.

Бордо

На снимката: Центърът на Бордо е пълен с исторически забележителности;

Най-добро време за посещение:

Климатът в Бордо бива определян като океански, което не е учудващо с оглед разположението на града. Все пак трябва да се отбележи, че зимите тук са по-меки, а летата по-топли отколкото е в други градове с подобно разположение. Зимите тук са меки, което се дълги на океанското влияние, но все пак трябва да се отбележи, че средната температура през зимата е около 7 градуса. Летните месеци от своя страна са топли, главно благодарение на влиянието на Бискайския залив, като средните летни температури са над 20 градуса. Имайте в предвид, че през летните месеци падат не малко дъждове в града.

Търсите хотел в Бордо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Голяма част от забележителностите на Бордо са съсредоточени в историческия център на града. Всичките тези монументи могат да бъдат обиколени пеша, стига да искате да се разхождате. Ако нямате такова желание, или пък ви се наложи да отидете до друга част на Бордо, то винаги може да разчитате на градския транспорт на Бордо. Системата на градския транспорт включва автобусен, трамваен транспорт, както и ферибот по река Гарона. Автобусните линии в града са 75 на брой /с номера от 1 до 96/, трамвайните линии са 3 /обозначение са A, B и C/. Градът предлага и 16 нощни маршрута /с номера от 1 до 16/, а освен това в самия исторически център има и електрически автобус.

Градският транспорт на Бордо работи всеки ден от 05.00 ч. сутрин до 01.00ч. след полунощ. Единственият ден, в който градският транспорт не работи, е 1-ви Май /Денят на труда/. Имайте все пак в предвид, че доста линии приключват работа към 21.00ч., като само определени автобуси се движат до 00.00ч. или до 01.00ч. Затова е препоръчително да проверите разписанието на местния превозвач на www.infotbc.com. Билетът за еднократно пътуване струва 1.40 Евро. Предлагат се билети за 5 пътувания на стойност 5.90 Евро, както и билети за 10 пътувания на стойност 11.30 Евро. Може да си закупите също и еднодневна или седемдневна карта, които са на стойност съответно от 4.30 Евро и 12.20 Евро. Билетите се закупуват от специални машини на спирките. С един билет може да пътувате неограничено в рамките на един час, като може да сменяте и различните видове транспорт.
Разположението на града от двете страни на река Гарона е наложило в Бордо да има и по-особено вид транспорт- с ферибот. Фериботът се движи всеки ден на кратки интервали между Лормон Бас, Лес Хангарс, Кинконес и Площад Сталинград. Билетите са на същите цени, както и за автобусите и трамваите, като всички пропуски важат и тук. Фериботът минава и под новия мост Шабан Далма и предлага по-различна гледка.

Бордо

На снимката: Чрез градския транспорт може да достигнете лесно до всички части на града;

С градския транспорт на Бордо може да достигнете и до летището, което е разположено в покрайнините на града, до предградието Мериняк. Линия номер 1 свързва летището с различни части на града. Отделно има и специален автобус /Jetbus/, който свързва летището с града. Пътуването отнема 45 минути и струва 7.00 Евро. Автобусите са удобни, защото имат багажник за по-голям багаж.

Търсите хотел в Бордо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Храна и напитки:

Градът  е разположен в близост до вода и това определя присъствието на много морски продукти в местната кухня. Ако имате желание да опитате нещо традиционно, започнете с „Плато от плодовете на морето“ /Plateau de fruits de mer/- платото представлява микс от студени миди или други морски деликатеси. Може да опитате и „Мерин“ /Merrine/- ястието предлага микс от раци, треска и миди, които се сервират в глинен съд. Ако не сте почитател на морската храна или по-скоро ако харесвате агнешкото месо, то в Бордо може да откриете няколко специфични ястия, приготвени от агнешко месо. Такива са „Агне от Паулак“ /Agneau de Pauillac/- ястието се приготвя от агнетата, гледани в солените поля около Паулак, като месото се сервира с трюфели. Друго подобно ястие е „Агне с боб“ /Agneau de mojettes/- агнешкото се сервира с бял боб.

Бордо предлага и доста сладки изкушения за любителите на десертите. Такива са „Канелите“ /Cannelis/, представляващи карамелизирани сладки или пък „Лешници Медок“ /Noisettines du Medoc/- изпечени лешници, оваляни в захар.БордоНа снимката: Известните в Бордо захаросани лешници;

Когато става дума за традиционни питиета в Бордо, то отговорът е ясен. Всяка година в града се произвеждат над 700 млн. бутилки вино. Винарните са повече от 9000 на брой. Предлага се богат избор от червени и бели звезда. От червените вина се предлагат мерло, каберне совиньон, каберне фран, пти вердо, малбек и карменер, а от белите вина- семийон, совиньон блан и мускадел.

Бордо

На снимката: Многообразието от предлагани висококачествени вина е голямо и ще затрудни дори и най-големите любители на тази напитка;

Знаете ли, че:

най-скъпата бутилка с вино от Бордо е продадена за 135 000 британски лири?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Катедралата „Свети Андре“;

2/ Кулата „Пей-Берлан“;

3/ Каменният мост;

4/ Базиликата „Свети Михаил“;

5/ Църквата на Светия кръст;

6/ Големият театър;

7/ Музеят на Аквитания;

8/ Музеят на изящните изкуства;

9/ Ботаническата градина „Ла Бастиде“;

10/ Старата ботаническа градина на Бордо;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт: www.bordeaux-tourisme.com

Бордо

Важно: Страницата разглежда подробно информация за френския град Бордо – историческа информация за града, най-добро време за посещение, транспорт в Бордо, традиционни храни и напитки в Бордо, малко известни факти за града, забележителности на Бордо. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Бордо, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: