Босна и Херцеговина – обща информация за държавата

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

Обща площ: 51 129 кв.км.

Население: 3 981 239 души според преброяване на населението, осъществено през 2007г.

Валута: Конвертабилна марка;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Република;

Национални празници на Босна и Херцеговина:

1-ви Март- Ден на Независимостта /на тази дата е проведен референдум за независимост от Югославия, а самата независимост като акт е обявена на 3-ти март 1992г./;

25-ти Ноември– Ден на Републиката /на тази дата е прочетена декларация за сувернитет на Босна и Херцеговина/;

11-ти Юли– Ден на възпоменание на събитията в Сребърница и на всички войни;

Босна и Херцеговина е разположена в западната част на Балканския полуостров. Понастоящем държавата е протекторат на международната общност с доста интересен начин на управление. Държавното устройство на страната е регулирано през 1995г. с подписването на Дейтънското споразумение, на базата на което държавата е изградена като федерален тип държава, състояща се от две административни единици /Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска// и един окръг Бръчко. Освен тези две административни единици и окръга, Босна и Херцеговина разполага и с няколко от така наречените „служебни градове“- Сараево, Мостар, Източно Сараево и Баня Лука, които разполагат със своя собствена администрация и се равняват по значение на община.

Събитията от началото на 90-те години на 20-ти век и водените военни действия по земите на днешна Босна и Херцеговина несъмнено са оказали влияние върху развитието на тези земи през следващите години. Местното население все още пази спомена за тези години, а и при едно посещение в Босна и Херцеговина лесно може да се видят доказателства за случилото се. В това отношение особено показателни са така наречените „Рози на Сараево“. Зад това име се крият бомбите, които югославската армия е хвърлила над града по време на обсадата на Сараево. При избухването на бомбите по асфалта са оставали дупки, наподобяващи цветя. Днес една голяма част от тях са запълнени с червена смола и приличат на рози по асфалта. Обсадата на Сараево е продължила 44 седмици и с това се е превърнала в най-продължителната обсада на 20-ти век.

Независимо от тежкото минало Босна и Херцеговина прави вече първи стъпки към превръщането си в модерна европейска държава. За тази цел от голямо значение е туристическия сектор, който съдейства много за бързото развитие на местната икономика. През последните години страната е един от основните играчи в туристическия бранш, като всяка година е налице увеличение на туристическия поток между 10 и 20 процента.
Когато става дума за туризъм, то на първо място трябва да се спомене столицата Сараево. Наричана още „олимпийският град“ /заради проведените тук през 1984г. Зимни Олимпийски Игри/, градът е икономически и културен център на Босна и Херцеговина. Много често в определенията за Сараево може да срещнете и определението „Европейският Йерусалим“. През 2012г. градът дори спечели и приза на Foxnomad за „Най-добър град за посещение“ в конкуренцията на стотици други градове. Сред изключителните исторически забележителности на Сараево, които заслужава да бъдат посетени, са паркът „Врело Босне“, Катедралата на Сараево и джамията „Гази Хусрев-бег“.

Туризмът в Босна и Херцеговина обаче не се свежда само до Сараево. В страната има множество други исторически забележителности, които заслужава да бъдат посетени. Старият град на Мостар, който е част от списъка на ЮНЕСКО, е една от тези забележителности. Тук може да се види и известният „Стари мост“.

Освен с многобройните исторически забележителности Босна и Херцеговина може да се похвали и с изключително красива природа. Особено внимание тук може да се обърне на Национален Парк Сутийеска, където е разположена една от двете запазени праисторически гори в Европа. В национален резерват Печурица, също защитен от ЮНЕСКО, може да видите природни забележителности, недокоснати от човек. Влизането е ограничено и става само с лесничеи.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Босна и Херцеговина и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Босна и Херцеговина-информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Босна и Херцеговина и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юни 2018г.

Босна и Херцеговина

В случай че търсите хотел в Босна и Херцеговина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Босна и Херцеговина, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: