Брага – градът на бароковите паметници на културата

Разположен дълбоко в португалския север, Брага е един от най-красивите португалския градове. Градът е известен като дом на множество барокови паметници на културата, които са известни не само в Португалия, но и в целия свят.

Брага

На снимката: Централната част на Брага привечер;

На много места ще срещнете информация, че Брага е най-старият португалски град. Основан е от келтите /по-точно от келтското племе Бракари/, но по-късно е превзет от римляните, които го превърнали в център на област Галисия. Значението на града нараства през годините, за да се стигне до 11-ти век, когато Брага става религиозна столица на Португалия и важен църковен център. Брага не е само история. Градът се слави със своето младо население, множество възможности за бизнес и приятно пешеходни зони за почивка.  Ако искате да усетите наистина духа на Брага, най-добре си организирайте посещение тук през седмицата около Великден, когато тук се организират множество процесии, като кулминацията е на Велики четвъртък. На двадесет и трети и двадесет и четвърти юни има допълнителни паради с огън и  фойерверки, с които се ознаменува лятното слънцестоене и празникът на Йоан Кръстител.

Брага

На снимката: Брага се слави с многото зеленина и прекрасните условия на живот за младите хора;

Ако решите да посетите Брага, започнете от центъра на града и Росиу де Се /Rossio da Se/. Площадът носи името на катедралата /Se/. Самата катедрала е първоначално изградена в типичен романски стил, но той вече няма как да се види заради множеството допълнителни промени, които са правени по сградата пред вековете, превърнали сградата в бароков монумент. Катедралата впечатлява не само с външен вид, но и с красивата си вътрешност, където заслужава да се види олтарът от бял камък и статуята на кърмещата Богородица – дело на французина Франсоа дьо Шантрен. Неразделна част от катедралата на Брага е съкровищницата-музей, която съществува към катедралата. Може да я разгледате с организиран гид и да се насладите на множество скъпоценни камъни, събирани през вековете, предмети от злато, сребро, слонова кост, златнотъкани църковни покривки и др. Като част от обиколката може да посетите и резбованото място за църковния хор с внушителните органи, а така също да видите и параклиса на кралете, в който е изложено мумифицирано тяло на архиепископ от 14-ти век., както и телата на редица видни португалски управници. Точно срещу този параклис се намира параклисът на Сан Жералду – първият архиепископ на Брага, умрял през 1108г. Неговата гробница е заобиколена с плочки азулежу от 18-ти век, които представят сцени от живота му. След като приключите разглеждането на катедралата на Брага може да се насочите към близкоразположения бивш епископски дворец. Сградата датира от 14-ти век и в момента се използва от местната общинска администрация. Все пак може да влезете вътре през левия вход и да видите красиво резбованите и изрисувани тавани на библиотеката. Друг от местните дворци, заслужаващи внимание, е дворецът „Бишкаинюш”. Дворецът представлява красива къща, разположена на запад от пешеходната зона на Брага, точно от външната стена на Порта Нова- арка, която преди време е бележела началото на града. Ако влезете в двореца ще се насладите на покритите с плочки и изрисувани тавани и стени. Забележителната декорация в двореца включва порцелан от династията Минг, стъклени и сребърни изделия и различни мебели. Може да се посетят и конюшните, както и прекрасната градина.

Брага

На снимката: „Бом Жезуш ду Монте“– една от забележителностите на Брага;

Когато говорим за посещение на Брага, няма как да пропуснем да споменем и за четирите религиозни обекта /освен катедралата/, заради които градът е толкова известен и посещаван от хиляди туристи всяка година. Първият от тези обекти е църквата „Бом Жезуш ду Монте”, намираща се на няколко километра извън Брага. Първото нещо, което ще ви направи впечатление, гледайки църквата отвън, е пълното разминаване в стиловете, в които са построени самата църква и голямото стълбище пред нея. Докато стълбището е белязано от типичните барокови елементи, то църквата се отличава със своя неокласически вид и архитектура. Макар и стъпалата, които трябва да изкачите, да изглеждат много на брой, това не е така. Всяко ниво от стълбището е украсено с фигури и фонтани и заслужава усилията ви. Следващата църковна сграда, заслужаваща внимание, е храмът „Св. Богородица от Самейро”. Храмът сам по себе си не притежава нещо особено по отношение на архитектурата, но гледките от тук към цялата област Минъо си заслужават усилията и времето, за да стигнете до тук. На следващо място сред забележителностите на Брага от църковно естество е „Сан Фрутуозо де Монтелиуш”– параклис, изграден на един от средновековните пътища за поклонници към Сантяго де Компостела. Параклисът е един от най-старите в Португалия, датиращ още от 7-ми век. На последно място, но не по важност, е манастирът „Св. Мартин от Тибаес”. Основан през 10-ти век, той бързо придобива значително влияние и богатства, на което се дължи и богатият интериор вътре. Освен църквата на манастира може да посетите и градината в стил барок, където има множество фонтани, беседки и място за разходки.

 Брага

На снимката: Катедралата на Брага;

Най-добро време за посещение:

Брага се радва на средиземноморски климат. Лятото в града е по-горещо, което се дължи на факта, че той е разположен във вътрешността на страната и далече от океана. Понякога температурите достигат до 41 градуса. От друга страна през зимата температурите падат доста, като най-ниските измерени температури са през месец януари /под 6 градуса/. Като цяло времето в Брага се влияе доста от океанските течения и се характеризира с ясни сезони. Основният обем от валежи е между есента и пролетта, като през лятото броят на дните с валежи е ограничен до минимум. Всичко това прави Брага предпочитана дестинация главно през лятото, когато разходките из града ще са по-приятни, но все пак се пригответе за възможните жеги. Както отбелязахме в статията по-горе, много хора посещават Брага и по време на великденската седмица. Ако решите да правите това, добре е да потърсите хотел/място за отсядане предварително, защото интересът към града тогава е доста голям.

Търсите хотел в Брага?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

 Основната част от градския транспорт в Брага се пада на автобусите, които може да разпознаете по синьо-червеното лого „TUB”, с което са маркирани. Едни от най-често използваните линии на градския транспорт са автобуси N43 /водещ до университета на Брага/ и N2 /водещ до „Бом Жезуш ду Монте”/. Билетът при използването на градските автобуси е на различна цена в зависимост от зоната на пътуване, както и в зависимост от това дали е закупен предварително или в самото превозно средство. Специално за туристите се предлагат карти за 1, 2 или 3 дни, като цените варират между 3.35 евро и 8.05 Евро. Независимо дали ще пътувате с карта или с билет, трябва при качването си в превозното средство да валидирате вашия документ за пътуване, защото иначе може да бъдете глобени. Повече информация за линиите на автобусния транспорт в Брага и за цените на отделните карти може да намерите на сайта на официалния превозвач: www.tub.pt.

Брага

На снимката: Фуникулярът, водещ от Брага към Бом Жезуш ду Монте;

В миналото Брага е имал трамвайна мрежа, обхващаща две линии, които в последствие биват заменени от тролейбусни линии, но те функционират до 80-те години на миналия век и също са премахнати. Ако използването на автобусния транспорт в Брага не ви задоволява, винаги може да използвате и такси. Цената на услугата не е скъпа на фона на цените в други европейски градове. Такситата са кафяви на цвят, но може да попаднете и на такива в традиционните зелен или черен цвят.

Една от големите забележителности на Брага и опция за достигане по-лесно до „Бом Жезуш ду Монте” е известният фуникуляр на Брага, определян не само като най-старият в Брага, но и в целия свят. Фуникулярът датира от 1882г. и се движи на всеки 30 минути. Използвайки фуникуляра си спестявате изкачването на 600 стъпала до църквата. Пътуването отнема не повече от 4-5 минути и струва 1.20 Евро в едната посока /2.00 Евро, ако си закупите билет и за връщане/.

Търсите хотел в Брага?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

 Храна и напитки:

 Като част от района Миньо, в Брага може да намерите на много места традиционни за района ястия. По принцип районът се слави с приготвянето по различен начин на риба треска. В Брага може да намерите много ресторанти, които да ви предложат този вид риба, приготвена по традиционен за областта начин. Отделно от това може да намерите и други интересни ястия- пример в това отношение е патицата в ориз. Тук оризът се вари във водата, в която патицата е варена преди това и всичко това се пече в фурната, като се добавя от традиционната наденица чоризо и резени шунка. Традиционни за Брага са и ястия, в основата на които стоят някои карантии на прасето. „Sarrabulho” и „Rojoes”, при които месото е потопено в марината. В Брага може да намерите и бутер сладкиши, в които плънката в свинско или говеждо месо /”Frigideiras”/.

Брага е известна и със своите сладки изкушения. Потърсете за пудинг „Abade de Priscos” или пък сухите бисквити „fidalguinhos”, които се сервират с чай. В основата на повечето местни сладкиши стоят яйцата.

Брага

На снимката: Известният местен  пудинг „Abade de Priscos”

Знаете ли, че:

Заради големият брой църковни сгради в Брага, градът много често е наричан „португалският Рим”?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Катедралата на Брага;

2/ Бившият епископски дворец;

3/ Дворецът „Бишкаинюш”;

4/ Порта Нова;

5/ Бом Жезуш ду Монте;

6/ Църквата „Св. Богородица от Самейро”;

7/ Параклис „Сан Фрутуозу де Монтелиуш”;

8/ Манастир „Св. Мартин от Тибаес”;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт: www.cm-braga.pt.Важно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Брага – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Брага

В случай че търсите хотел в Брага, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно португалския град Брага, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: