Брашов – сърцето на Трансилвания

Герб на Брашов:  Брашов

 

Главна роля в основаването на един от красивите румънски градове – Брашов – изиграват саксонците. През Средновековието саксонците, които имали усет към търговските пътища, както и към откриването на нови земи за инвазия, изграждат някои от най-големите си селища на един ден разстоянието от проходите на Карпатите. Може би най-добре разположеното от тези селища бил Брашов /саксонците го наричали Кронщад, а унгарците – Брасо/. Благодарение на своето разположение Брашов бързо процъфтял, като през годините се сдобил със сериозни укрепления. Саксонците останали дълго време елита на местното население.

Брашов

На снимката: Централният площад на Брашов, красиво осветен вечер;

 

С идването на комунистическия режим през 60-те години на миналия век, хиляди молдовски селяни били принудително докарани в Брашов, за да работят в новоизградените фабрики на града. Всичко това превърнало Брашов във втория най-голям град в Трансилвания. Икономическият колапс през 1980г. довел до бунтове през ноември 1987г. и декември 1989г. След тези събития голяма част от местните фабрики били затворени, като туризмът започнал да играе изключително важна роля за съдбата и икономиката на града.  Близостта на Брашов до множество забележителности, като планинската верига „Piatra Craiului”, алпийският курорт Пояна Брашов, укрепените саксонски църквите в Харман и Прежмер, както и замъкът на Дракула в Бран, превръщат града в чудесна база за разглеждане на тази част от Румъния.

Брашов

На снимката: Площад „Сфатулуй“;

Как да стигнете до Брашов и туристически офис в града:

Брашов представлява важен транспортен кръстопът, като през града преминават междуселищни влакове от всички краища на Румъния. Железопътната гара на града се намира на около 2 км. североизточно от Стария Град на Брашов,точно в сърцето на сивите нови бетонни предградия на града. Ако решите да пътувате до града с влак, то от гарата има опции за придвижване до центъра на Брашов. Автобус N4 ще ви отведе до централния градски парк,  известен също като Титулеску, и Livada Postei. Градският транспорт в Брашов предлага закупуването на дневни билети, в случай че решите да се възползвате от услугите му повече пъти в рамките на един ден. Интересно е да се отбележи, че в Брашов има цели четири автогари. Pовечето междуградски автобуси използват Автогара 1 /Autogara 1/, която се намира до ж.п. гарата  (телефон 0268 427267). Автобусите от Питещ и Ръмнику Вълча използват Автогара 2 /Autogara 2/, която се намира на ул. Аврам Янку 114 (телефон: 0268 426 332). Тази автогара обслужва и връзките към Бран и Куртя де Арджеш, докато селцата на североизток от Брашов се обслужват предимно от Автогара 3 /Autogara 3/. Последната се намира на около 1 километър североизточно от централната ж.п. гара, на улица Харманулуй (телефон: 0268 / 332 002). Последната автогара /автогара Бартоломей/, намираща се северозападно от града, се намира на Калея Фагарашули, като обслужва международни връзки. До Автогара 2 може да стигнете с автобуси N12 и N22, тръгващи от центъра, както и с автобус N23 /последният тръгва от гарата до Младежкия стадион/. Тролейбус N1` стига до Автогара 3, а автобус N2 може да ви отведе до автогара Бартоломей.

Брашов

На снимката: Площад „Сфатулуй“;

Разбира се, посочената по-горе информация може да ви бъде полезна, ако решите да не се разхождате спокойно из града. Препоръчваме ви да направите именно последното – приятна пешеходна разходка из Брашов. Ако все пак решите, че няма да ви стигнат силите, то като алтернатива може да ви предложим дори да наемете колело за вашата разходка. Има много места из града, където може да се наеме велосипед /пробвайте при Active Travel на адрес: ул. Тоамней 2 (от понеделник до петък, 8.00 часа до 18.00 часа, събора от 10.00 часа до 13.00 часа, www.activetravel.ro);

Туристическият офис на града е разположен в сградата на общината, на площад Piaţa Sfatului. Работи ежедневно от 9.00 часа до 17.00 часа /телефон: 0268 419078, www.brasov.ro/. Не разчитайте обаче да получите чак толкова изчерпателна информация тук, а се подгответе предварително с подробности относно набелязаните от вас за посещение забележителности.

Брашов

На снимката: Черната църква;

Настаняване в Брашов:

Като един от големите румънски градове, Брашов предлага на своите гости разнообразие от места за настаняване –  от някои много характерни хотели и пансиони до малки общежития и частни домове. В околностите на Брашов също има доста места за нощувка, особено около пътя в посока към Пояна Брашов.

В случай че се нуждаете от хотел в Брашов, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Брашов

На снимката: Част от оцелелите все още отбранителни укрепления на Брашов;

Заведения в Брашов:

Ако се чудите къде да поседнете и да си починете от обиколката на града, то може да се насочите към улица Република и площад „Сфатулуй”. Макар заведенията тук да изглеждат еднотипни и да не впечатляват на пръв поглед, във всяко едно от тях може да намерите приятно място за почива, както и да се насладите на някоя местна напитка. Може би от всички тези заведения фокусът пада върху „Мадо” /Улица Република 10 и площад „Сфатулуй” 11/ – това са две кафенета, където освен изобилие от напитки, ще откриете добър избор от торти и сладоледи. Ако говорим за сладкиши в Брашов, то истинската класа в това отношение е старинното заведение „Vatra Ardealului”, разположен на улица Bariţiu 14. Тук ще намерите огромен избор от сладки неща, както и добро кафе.

Най-популярните барове в Брашов са два – „Дийн”, разположен на улица Република 19, предлагащ разнообразна развлекателна програма, вкл. караоке и жива джаз музика, и „Draft Pub”, намиращ се на улица Mureşenilor 27, където пък може да намерите голямо разнообразие от бира.  Други популярни заведения в Брашов са „Фестивал 39” и „Формула”. Повечето от тези места са отворени до около 02.00 часа сутрин.

Брашов

Брашов

На снимките: Из красивите улици и площади на Брашов;

Пазаруване:

 Брашов предлага на своите посетители и добри опции за пазаруване – тук може да си закупите доста неща за дома, а пазарите за храна са едни от най-добрите в Румъния. Основното място за пазаруване трябва да ви бъде магазинът „STAR”, намиращ се на ул. Bălcescu 62 (понеделник-събота, 9.00 часа до 20.00 часа и неделя, от 10.00 часа до 15.00 часа). Централният пазар за хранителни продукти е в непосредствена близост до универсалния магазин „STAR”, като има и друг в пространството между блоковете срещу ж.п. гарата на града. Близо до гарата се намира мол Униреа. Трябва да се отбележи, че в последния уикенд на всеки месец в Брашов се провежда хранителен пазар, на който се събират производители от различни части на Румъния, вкл. и такива чак от Марамуреш.

Брашов

На снимката: Портата „Катерина“;

Фестивали в Брашов:

Шествието на младежите (Sărbătoarea Junilor) се провежда в неделята след Великден. Името му произлиза от латинската дума за „млади мъже“, като на този ден младежите в  града се обличат в костюми и, придружавани от духови оркестри, обикалят из града на седем групи. Групите се събират сутринта на площад Унирий, историческото сърце на района Шей /Schei/. След това те се отправят към площад „Сфатулуй”, който бива обиколен три пъти. След това групите продължават по задните улички обратно към Шей, за да започнат изкачване към клисурата Пиетреле луи Соломон. Тук се провеждат танци в кръг, на които зрителите може да се насладят. Танците се наричат „Horăs.

Брашов

На снимката: По време на традиционното шествие „Sărbătoarea Junilor“;

Какво си заслужава да видите в Брашов:

Повечето посетители на Брашов се съсредоточават върху това да разгледат бароковия Стар град, разположен в подножието на връх Тампа и връх Поставару. Центърът на социалния и търговски живот на града е улица Република, която ще ви отведе до площад „Сфатулуй” – изключително красив площад, за който може да се каже, че е изграден в стила на площадите, типични за немските градове. Площадът е доминиран от Черната църква, която също е задължителна спирка по време на вашето посещение. Наблизо са средновековните укрепления на Брашов, както и района Шей.

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Площад „Театрулуй”;

2/ Площад „Сфатулуй”;

3/ Укрепленията на Брашов и връх Тампа;

4/ Районът Шей;
Брашов

Важно: Статията предоставя информация за Брашов, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 14  Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Брашов, Румъния, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.