Братислава – културното лице на Словакия

Столицата на Словакия Братислава е разположена много близо до югозападната граница на страната. Тя се разпростира по поречието на река Дунав, в самия южен край на малките Карпати. Оттук до границата с Австрия са не повече от 2 км., а границата с Унгария се намира на около 10 км. от Братислава. При ясно време и от двете държави може да се види замъка на Братислава – една от големите местни забележителности. Братислава е столица на Словакия от 1993г. насам, когато страната става независима държава. Градът винаги е бил център на социалния и културен живот на страната.

Братислава

На снимката: Замъкът на Братислава;

Братислава възниква като келтско селище през 2-ри век преди Христа. По-късно то става римски гарнизонен пост, а от 10-ти век вече е един от основните центрове на Великоморавската империя. През 1291г. Братислава получава изключително важния статут на град от унгарския крал Андраш III, като постепенно укрепва своите позиции. Градът става важен център след 1541г. , когато Буда е превзета от турците и Братислава играе ролята на столица на Унгария за около 200 години. Зенитът на славата е достигнат по време на управлението на Мария Тереза, когато нейната любима дъщера Мария Кристина живяла тук със своя съпруг. През 19-ти век градът застава в основата на движението на словашка независимост.

Дворецът Грасалкович (днес Президентският дворец) става сцена за една от големите любовни истории на 20-ти век. Това е мястото, където австро-унгарският княз Франц Фердинанд д’Есте се среща със съпругата си София Чотек. През 1914 г. убийството на двойката в Сараево поставя началото на Първата Световна Война. След войната и създаването на Чехословакия, столицата на словашката част на страната приема името Братислава /преди това градът е известен главно като Пресбург/. През 1939-45 г., като съюзник на Третия райх, Братислава е пощадена от унищожение. Следвоенното й развитие обаче довело до унищожаване на историческия й център. Днес Старият град на Братислава се възстановява с много любов.

Братислава

На снимката: Дворецът „Грасалкович“;

Най-доброто време за вашето посещение:

Братислава се намира в северната умерена зона и има умерено континентален климат. Средната годишна температура тук е около 10.5 градуса, като средната температура през най-топлия месец е около 21 градуса, а през най-студения месец – около минус 1. Валежите в Братислава са разпределени сравнително равномерно през годината. Често е ветровито, с подчертано разнообразие между горещите лета и студените, влажни зими. Градът е в една от най-топлите и сухи части на Словакия. Напоследък преходите от зимата на лятото и от лятото към зимата са по-бързи, с къси есенни и пролетни периоди. Сняг се среща по-рядко от преди. Като най-добър период за посещение бихме посочили времето между май и края на септември. Когато избирате момента за своето посещение в словашката столица, имайте предвид че някои от музеите на открито остават затворени през зимните месеци.

Как да стигнете до Братислава:

Една от сериозните причини Братислава да се популяризира като туристическа дестинация и броят на туристите в града да се увеличи многократно е навлизането на нискотарифните самолетни компании в Словакия. За щастие на всички българи, желаещи да посетят словашката столица, компанията Wizz Air предлага редовни директни полети от София до Братислава 4 пъти в седмица. Полетът продължава около час и половина, т.е много бързо може да стигнете до Братислава и да се насладите на всичко, което градът може да предложи. Друга нискотарифна компания, която предлага полети до Братислава, е Ryan Air. Тук обаче полетите не са директни /поне не и от София/, а ще трябва да пътувате до друго място и да се прикачите. От летището на Братислава автобус N61 ще ви отведе до централната жп гара  Hlavná Stănică. Пътуването отнема около 25 минути. Предлага се и летищен трансфер чрез www.airportshuttle.sk, като тук обаче цените са по-високи и се движат от порядъка на 20.00 Евро. Възможно е да достигнете до Братислава и чрез полет до Виена /има  редовни полети от летище София до Виена/, а от Виена до Братислава трябва да продължите с автобус – има редовни линии, а пътуването отнема около 70 минути.

 

На снимката: Из центъра на Братислава;

Друга опция, свързана с достигане на Братислава, е ако решите да пътувате с автомобил. Пътуването от София до Братислава отнема около 10 часа, като в тази цифра включваме задължителното време, което се губи по границите и в почивки. Ако планирате да обикаляте из тази част на Европа, а не се ограничите само до Братислава, то може би наистина пътуване с автомобил ще ви излезе по-рентабилно.

Транспорт:

Най-добрият и приятен начин за разглеждане на Братислава, и особено на Стария град, е пеша. Разстоянията не са големи, но е препоръчително да бъдете екипирани с удобни обувки заради наличието на павета на повечето места и по повечето улици. Разбира се, ако желаете да обикаляте из Братислава, винаги може да разчитате на местния градски транспорт. Трамваите са част от този транспорт, като системата е доста обширна и обхваща големи части от града. Цените на билетите за местните трамваи може да бъдат доста различни в зависимост от продължителността на валидност на билета. Билет за 15 минути струва 0.70 евро цента, а билетите с валидност 60 минути са на цена от 1.20 Евро. Може да си купите дневен билет, както и билет за няколко дни. Билет за 24 часа струва 3.50 Евро, за 48 часа – 6.90 Евро, а за 72 часа – 8.00 Евро. Трамваите в Братислава се движат от 5.00 до 23.00 часа. Глобите за пътувате без билет са сурови, затова ви съветваме да не рискувате Повече информация може да намерите на www.imhd.sk.

Братислава

На снимката: Братислава разполага с доста удобен и модерен транспорт;

Градският транспорт на Братислава включва и  широка мрежа от автобуси и тролеи, които се явяват и в голяма част от случаите единствените начини за достигане на по-отдалечени части на града. Билетите са на същите цени, както и за трамваите. При качване в превозните средства, трябва да валидирате своите билети. Автобусите също се движат между 5.00 часа сутрин до около 23.00 часа вечер.

Такситата са сравнително евтини и лесни за намиране. Може да си хванете такси на улицата, да ги повикате по телефон, или на някоя от пиаците за таксита из града. Макар и значително в последните години да са намалели измамите, бъдете внимателни къде се качвате, както и дали водачът на таксито включва апарата си в началото на пътуването. Независимо до коя част на Братислава ще пътувате, едва ли ще ви вземат повече от 10.00 Евро. Две от реномираните компании за таксиметрови услуги са Fun Taxi и ABC Taxi (& 02/16100).

Братислава

На снимката: Портата Михаил;

Храни и напитки:

Бурното историческо минало на Словакия и Братислава в частност е оставило своя отпечатък по отношение на традиционните ястия и напитки, които може да откриете в менютата на много от ресторантите из словашката столица. Ще видите, че на много места в местните ресторанти се предлагат ястия с овче сирене. Това не е случайно, защото на много места в цялата държава се прави изключително добро овче сирене. Именно един от популярните видове овче сирене, наречено бриндза, се използва при приготвянето на едно от популярните местни ястия – халушка. Халушката включва парченца тесто от сурови картофи и брашно, които се варят в подсолена вода и се покриват с плътен слой от сиренето бриндза, както и с изпържен бекон. В Братислава може да опитате и местната юфка – rezance, която се сервира поръсена обилно със захар и смлени макови семена.

Братислава

На снимката: Националният театър;

Близостта на Словакия с Чехия, Унгария и Австрия, определя и сериозното влияние на техните кухни върху местните ястия. Влиянието на Чехия се усеща сериозно в предлаганите тук кнедли – последните се предлагат с пълнеж от сливи или пък като част от гулашите. Последните са преди всичко типични за Унгария, но много често се приготвят и в словашката столица. А що се отнася за австрийското влияние, същото си личи отчетливо по предлаганите шницели и щрудели. На много места в Братислава може да видите изобилие от предлагани рибния ястия – шаран, пъстърва, щука и др. Супите също са много популярни – гъбената супа, както и чесновата се предлагат на немалко места.

Ако говорим за традиционни местни десерти, опитайте т.нар. траделник. Последният представлява кухи цилиндри от тесто с аромат на лимон и индийско орехче. Тези цилиндри се пекат, увити около кръгли форми.

Братислава

На снимката: Замъкът „Девин“ край Братислава;

По отношение на напитките, две са особено популярните в Братислава напитки – бирата и виното. За бирата се твърди, че не отстъпва по нищо на чешката – твърдение, с което не можем съвсем да се съгласим, но и признаваме, че не сме опитвали всички словашки бири. При виното нещата обаче са далеч по-сигурно – от край време южната част на Словакия е известен винопроизводствен район, където се произвеждат бели вина.

Знаете ли, че:

Според изданието U City Guides Братислава е в топ 3 на класацията за най-красиви жени в света?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Замъкът на Братислава;

2/ Старото кметство на Братислава;

3/ Архиепископският дворец;

4/ Францисканската църква;

5/ Портата Михаил;

6/Дворецът Мирбах;

7/ Катедралата Свети Мартин;

8/ Словашки национален театър;

9/ Словашка национална галерия;

10/ Дворецът Палфи;

11/ Къщата на Добрия пастир;

12/ Новият мост;

13/ Дворецът Грасалкович;

14/ Замъкът Девин;
Важно: Статията предоставя информация за Братислава, Словакия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, традиционни храни и напитки. Статията е последно обновявана от нашия екип на 4 Септември 2017г.

Търсите хотел в Братислава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Братислава и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Братислава

По-долу може да видите интерактивна карта относно Братислава, Словакия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: