Брегенц – или как да ходим на опера на брега на Боденското езеро

Град Брегенц е живописно разположен на брега на езерото Бодензее – едно от най-големите сладководни езера в Европа. Макар и да е столица на провинция Форарлберг, Брегенц е сравнително малък град, с население около 25 хиляди души.

Брегенц заема стратегическо място от дълбока древност и е бил място на сблъсъци между различни народи от край време. Историците приемат, че основатели на града са келтското племе бриганти, които са се заселили по тези земи далеч преди Христа. В последствие Римската империя също осъзнава значението на тези земи и превзема града през 15 година преди Христа. След този момент Брегенц /тогава все още известен под името Бригантион/ се превръща в седалище на местните римски управници, осъществяващи контрол над езерото и земите около него. С упадъка на Римската империя, земите около Брегенц станали обект на нашествия от германските племена, като едно от тях- Алеманите, превземат града през 3-ти век след Христа. През Средновековието историята на града е тясно свързана с историята на Хабсбургите, които купуват Брегенц пред 14-ти и 15-ти век. С изключения на кратки периоди, през които градът е под чужда /съответно шведска и баварска/ окупация, Брегенц е тясно свързан с Австрия и след 18-ти век е определен за главен град на провинция Форарлберг.

Брегенц

На снимката: Общ изглед към Брегенц;

Макар и малък по население и размери, Брегенц има какво да предложи на своите посетители. Несъмнено най-голямата атракция на Брегенц е крайбрежната алея и парк, където всяко лято се организира и световноизвестен фестивал, наречен „Опера на езерото“. Всяка година /с изключение на последната/ посетителите могат да се насладят на различни представления, представени на различни сцени. Кулата на Мартин и църквата Свети Гал са част от най-големите исторически забележителности на града. Ако желаете да се насладите на красивия изглед на езерото и града от високо, то задължително трябва да се качите на лифта до Пфендер. Връх Пфендер се извисява над града и предлага невероятни гледки не само към града и езерото, но и към съседните Швейцария и Германия. Разбира се, тук трябва да се направи уговорката, че тези гледки може да се видят само, ако не е паднала мъгла, което за съжаление става често. Лифт отвежда желаещите за пет минути до върха, където освен на красиви гледки, може да се разходите сред природата и да видите отблизо различни животни в специално създадени съоръжения.

Брегенц

На снимката: Сцената на езерната опера за последните 2 години;

Най-добро време за посещение:

Независимо че Австрия се слави като ски дестинация и много туристи предпочитат да я посетят именно през зимата, препоръчваме ви да се насочите към Брегенц през лятото. Температурите тук през летните месеци са поносими, но за съжаление не са малко и дните, през които вали. Юни и юли са месеците с най-много валежи, но и с най-приятни температури, а и през лятото /юли и август/ се провежда световноизвестният фестивал на езерото, който привлича и по-голямата част от туристите, желаещи да посетят града.

Търсите хотел в Брегенц?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Брегенц разполага с добре изградена транспортна мрежа. Може да си закупите различни видове билети при използването на градския транспорт- за 1, за 3, за 7 дни или такива за месец, като има и опции тези билети да покриват различните видове транспорт /с изключение на международните направления/. Повече информация за транспортните опции може да откриете на следния сайт.

Брегенц лесно може да бъде достигнат с влак. В района на града има изградени три големи ж.п. гари- Брегенц, Брегенц-Риденбург и Брегенц-пристанище. Последните две станции обслужват само местните влакове и връзки, докато основната станция на Брегенц посреща влаковите връзки от всички големи австрийски градове, а така също и връзки от Швейцария и Германия. Повече информация за обслужваните линии може да намерите на следния сайт.

В случай че планирате да пътувате със самолет и се чудите кое е най-близкото до Брегенц летище, то това е Фридрихсхафен. Разположено е на езерото Констанц и само на около 30 км. от Брегенц. Летището на Санкт Гален отстои на 24 км., а най-голямото летище в близост е това на Цюрих, но разстоянието до него е около 120 км.

Ако планирате посещение в Брегенц с кола, то трябва да знаете, че австрийските пътища са платени. Следва да си закупите винетка, като стойността им варира в зависимост от продължителността на валидност на винетките. Повече информация за цените на винетките в Австрия може да намерите в отделната секция на нашия сайт. Паркирането в града е платено. На различни места в Брегенц има информационни табла, показващи броя на свободните места на различните паркинги. Общият брой на местата с платено паркиране в града е около 2600. Разбира се, в различните части на града има и множество частни паркинги, които не се управляват от местната община.

Брегенц

На снимката: Брегенц и лифта към близката планина Пфенфер;

Храна и напитки:

Разположението на Брегенц в близост до Швейцария и Германия определят влиянието на тези две държави върху кухнята в Брегенц. Разбира се, не всичко се изчерпва с кухните на тези три държави. В Брегенц има голямо многообразие от ресторанти /над 120/. Всеки един от тях предлага разнообразно меню, като в повечето от тях може да се насладите на местните специалитети от дивечово месо, пресни рибни ястия от езерото Брегенц. Близостта на Алпите до града определя и производството на хубаво сирене, което също играе важна роля в местната кухня.

Търсите хотел в Брегенц?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако желаете просто да отморите след продължителна разходка, да се насладите на хубаво кафе или просто нещо сладко, то може да посетите някое от местните кафенета или сладкарници. „Cafesito“е една от най-известните кафетерии в града. Сладки изкушения, пайове и известният и оригинален брегенски трюфел може да намерите в „Кафе Гъотце“. Първата сладкарница в Австрия се намира в Брегенц  – това е „Theatercafe Troy”. На много места може да видите и магазини, предлагащи шоколади местно производство, които заслужават също вашето внимание.

Знаете ли, че:

Фестивалът на Брегенц с представления на езерната сцена се провежда от далечната 1946г.?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Кулата на Мартин;

2/ Лифтът до Пфендер;

3/ Фестивалната сцена на брега на езерото;

4/ Църквата „Свети Гал“;

Допълнителна информация за Брегенц може да откриете на официалния сайт на града: www.bregenz.travel.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Брегенц –  историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Брегенц

В случай че търсите хотел в Брегенц, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Брегенц, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: