Британският музей – град Лондон, Великобритания

Британският музей е най-старият обществен музей в света. Създаден е през 1753г., за да приеме колекции на лекаря Сър Ханс Слоун (1660-1753г.). Колекцията на Слоун е допълнена с предмети, подарени или закупени от различни краища на света. Благодарение на това Британският музей днес е дом на безброй артефакти, обхващащи периода от праисторията до наши дни. Основната част на сградата е проектирана от Робърт Смирк, но истинският архитектурен гвоздей е големият двор, със световноизвестната читалня в неговия център, открит от кралицата през 2000г. Цялата колекция на музея е представена в 94 галерии, които се разпростират на разстояние от близо 4 км. Колекциите покриват цивилизации от древна Асирия до съвременна Япония.

Британският музей

На снимката: Британският музей;

Праисторическа и римска Великобритания:

Реликви от праисторическа Великобритания са изложени в шест отделни галерии. Най-впечатляващите елементи от колекцията включват наметало под формата на златен лист; шапка под формата на еленов рог, носена от ловците преди около 9 хиляди години; запазено тяло от 1-ви век след Христа, открито в блато през 1984г. Тук може да видите и метални келтски изделия, заедно със сребърното съкровище от Милдънхол, и други чудесни римски произведения. Мозайката Хинтън Сейнт Мери (4-ти век от н.е.) разполага с медальон, съдържащ най-ранното известно изобразяване на Христос в Британия.

 

Средновековие, Ренесанс и модерни предмети:

Обърнете внимание на предметите, изложени в стая 41. Тук е видите съкровището от кораба на Сътън Ху, както и погребално съкровище от 7-ми век, свързано с погребението на англо-саксонски крал. Това великолепно откритие, направено през 1939г., направило революция в разбирането на англосаксонския живот и ритуали, като променило значително разбиранията на учените, съществували до този момент. Сред откритите артефакти ще може да видите шлем и щит, келтски висящи чаши, останки от лира, златни и гранатни бижута. В съседните галерии има колекции от часовници и научни инструменти. Някои изящни часовници може да се видят тук, включително 400-годишен часовник от Прага, замислен като модел на галеон. В годините на неговото създаване часовникът се предполага, че е свирил музика и дори е отправял топовни изстрели. В близост са изложени и датиращите от 12-ти век известни шахматни фигури на Люис, както и галерия, в която са представени различни съкровища от колекцията на Барон Фердинанд Ротшилд. Най-забележителните от тях са позлатен реликварий на Светия Трън /Короната от тръни на Христос/, датиращ от 15-ти век. Модерната колекция на музея включва керамика, илюстровани книги, изделия от стъкло, както и поредица от руски революционни плочи.

Британският музей

Британският музей

На снимките: Богати колекции от златни и сребърни предмети може да се видят в музея;

Западна Азия:

 Многобройни галерии в музея са посветени на западно-азиатските колекции, които обхващат 7000 години история. Сред най-известните изложени предмети са датиращият от 7-ми век преди Христа асирийски релеф от двореца на крал Ашурбанипал в Ниневия. Тук може да видите и двете големи човешки фигури с глави на бик, датиращи от същия период, както и черен обелиск на асирийския цар Салманасар III. Стаи 51-59 на горния етаж на музея съдържат предмети от древен Шумер, част от съкровището на Окс /което е било погребано в продължение на повече от 2000 години/, както и колекция от глинени предмети. Най-ранните от тях са изписани с най-старите известни пиктограми (около 3300 години пр.Хр.)

Британският музей

Древен Египет:

Египетски скулптури могат да бъдат намерени в стая 4 на основния етаж. Сред тях мож е да видите чудесната и създадена от червен гранит глава на цар, за който се предполага, че е Аменофис III. Тук се намира и колосална статуя на цар Рамзес II. Изложен е и Розетският камък, който е бил използван от Жан-Франсоа Шамполион (1790-1832г.) като основа за дешифриране на египетски йероглифи. Голяма колекция от мумии, бижута и коптско изкуство може да бъде намерена в стаи 61-66 на горния етаж, включително известната бронзова котка със златна халка на носа. Различни инструменти, използвани от балсаматори, за да запазят телата преди погребване, също са изложени. Гръцките и римските колекции включват най-известното съкровище на музея – мраморите на Елджин. Тези датиращи от 5-ти век преди Христа релефи от Партенона някога са оформяли мраморен фриз, който е украсявал храма на Атина в атинския Акропол. Голяма част от него е бил разрушен в битка през 1687г., а частта, която оцелява, е премахната между 1801г. и 1804г. от британския дипломат лорд Елджин и бива продадено на британците. Тук може да видите паметника на Нереида, както и скулптури и фризове от Мавзолея в Халикарнас. Красива стъклена ваза от 1-ви век преди Христа може да се види в раздела, посветен на Римската империя.

Британският музей

На снимката: Египетски мумии и погребални ковчези;

Ориенталско изкуство:

Чудесни предмети от порцелан и бронз /датиращи от 1500-1050г. преди Христа/ са сред акцентите на китайската колекция на музея. Особено впечатляващи са церемониалните древни китайски бронзови съдове, с техните загадъчни форми на животински глави. Порцелановите предмети варират от нежни чаени чаши до по-големи предмети, датиращи на поне 1000 години. В непосредствена близост до тях е една от най-добрите колекции на азиатска религиозна скулптура извън Индия. Тук има красиви изваяни релефи, които някога са се намирали по стените на будистки храм в Амарати, и които разказват истории от живота на Буда. Корейският раздел в музея пък включва големи произведения на будисткото изкуство. Ислямското изкуство, включително зашеметяващата нефритена костенурка, намерена в резервоар за вода, може да намерите в стая 34. В стаи от 90 до 94 има временни изложби със снимки и рисунки от Азия и Япония.

Британският музей

Африка:

Една интересна колекция от африкански скулптури, текстил и графично изкуство може да се намери в стаята 25, разположена в сутерена на музея. Известни бронзови предмети от Кралство Бенин стоят редом до модерни африкански гравюри, картини и рисунки, както и колекция от цветни тъкани.

Британският музей

Британският музей

На снимките: Археологически останки от статуи и фризове;

Полезна информация за Британския музей:

Адрес: Грейт Ръсел Стрийт, Лондон, Великобритания;

Телефон: +44 (0) 20 7323 8299;

Работно време:

От понеделник до неделя, от 10.00 часа до 17.30 часа;

Петък, от 10.00 часа до 20.30 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Как да стигнете до Британския музей:

-Чрез метро /станции Тотнъм Корт Роуд, Холборн, Ръсел Скуеър и Гуудж Стрийт/;

-Чрез автобус /ако пътувате с линии 1, 8, 19, 25, 38, 55, 98, 242, слезте при Ню Оксфорд Стрийт; ако пътувате с линии 10, 14, 24, 29, 73, 134, 390, слезте при Тотнъм Корт Роуд; ако пътувате с линии 59, 68, X68, 91, 168, 188, слезте на Саутхемптън Роу/;Важно: Статията предоставя информация за Британския музей – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – какво може да видите вътре, цени на билети, работно време за посещение, как да стигнете до музея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Британският музей

По-долу може да видите интерактивна карта относно Британския музей – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: