Брюж – „Венеция“ на севера

Брюж е разположен в северозападна Белгия и е известен туристически център. Градът се характеризира със своите старинни сгради и улички, които ви помагат по-лесно да усетите духа на средновековието. Интересното за града е, че неговият център е затворен за автомобили. Достъпът до там е възможен само пеша или чрез използването на градски транспорт. Другата възможност за придвижване и разглеждане на забележителностите на града е чрез корабче по тесните канали. Именно в тази връзка много често може да се срещне определението за Брюж като „Малката Венеция“ или „Венеция на севера“. В случай, че все пак решите да се придвижвате с кола, ако въобще успеете да намерите място за паркиране в района около центъра, пригответе си сума между 3 и 4 евро на час.

Брюж

На снимката: Брюж през нощта;

Най-добро време за посещение:

От май до октомври.

Транспорт:

Както отбелязахме в нашето резюме относно града, трафикът в историческия център на Брюж е доста ограничен през последните години. Основната цел, която се преследва с въвеждането на този ограничителен режим, е запазването на историческото богатство на Брюж. В случай, че пристигате в стария град с кола, може да я паркирате в някой от подземните паркинги, които предлагат близо 4000 паркоместа. Ако пристигате с влак, то имайте в предвид, че на централния изход на гарата има Информационно бюро, където може да получите помощ относно забележителностите на града, хотелски резервации и друга практичка информация. Придвижването в стария град може да стане и чрез карети, дърпани от коне. Най-лесно е да бъде взета карета от специално предназначената за това пиаца за карети- Кателиненбург. Градът има изградена и добра мрежа с автобусен градски транспорт, като повече информация за разписанието на автобусите и за техният маршрут може да получите на безплатна информационна линия: 0 800 13663.

Брюж

На снимката: Центърът на Брюж;

Възможности на къмпинг:

В случай, че притежавате каравана и решите с нея да пътувате към Брюж, то следва да знаете, че около града има разположени няколко подходящи места за къмпинг: 1/ Къмпинг Мемлинг: Къмпингът е отворен целогодишно, като предлага 80 паркоместа, от които 50 са предназначени за краткосрочно паркиране. Тук е възможно да наемете каравана или бунгало за нощувка. Локацията на къмпинга е много добра- разположен е само на 2 км. от центъра на Брюж. Адрес на къмпинга: Veltemveg 109, 8310 Sint Kruis Brugge, тел: 3250355845; 2/ Къмпинг Сейнт Мишел: Къмпингът е отворен целогодишно, като предлага 210 паркоместа, от които 150 са предназначени за краткосрочно паркиране. Има кафетерия, тенискорт, ресторант. Локацията на къмпинга е много добра- разположен е само на 1,5 км. от историческия център на Брюж. Адрес на къмпинга: Tillegemstraat 55, 8200 Sint Michiels Brugge, тел: 3250380819; 3/Къмпинг Клайн Щранд /Klein Strand/: Повече информация за този къмпинг може да откриете на следния линк!

Знаете ли, че:

Шоколадът, дантелата и бирата са специалитетите на града?

По-долу може да видите списък с основни забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещение на този обект:

1/ Църквата на Дева Мария;

2/ Кулата Белфрай;

3/ Базиликата на Светата кръв;

4/ Музеят на Мемлинг;

5/ Катедралата Свети Салватор;

6/ Маркт /централният площад на Брюж/

Допълнителна информация за Брюж може да откриете на официалния сайт на града на следния линк.Брюж

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Брюж-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Брюж, къмпинги в близост до града. Статията е последно обновена от нашия екип на 12 Февруари 2018г.

Търсите хотел в Брюж?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

По-долу може да видите интерактивна карта относно Брюж, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: