Булевард на Победата – град Букурещ, Румъния

Първоначално построен в края на седемнадесети век като павиран с дърво път, носещ името „Podul Mogoşoaiei”, булевардът на победата /Calea Victoriei/ е най-изисканата улица в Букурещ, защото богатите боляри /аристократи/ са изградили своите жилища по неговото протежение. Със заселването на аристократите тук се стимулирало и откриването на най-престижните магазини в Букурещ. Булевардът бил изцяло реновиран през 1918г. и именно тогава възприел и сегашното си име. Разходка по булеварда е сред задължителните неща, ако посетите румънската столица. По протежение на булеварда може да откриете ниски магазинчета, където ще намерите голямо разнообразие от стоки – коприна, килими, сибирски кожи, английски пистолети, както и многообразие от порцеланови предмети. Страничните улички обаче ще ви изпратят в една съвсем друга вселена – за съжаление тук ще видите повече просяци, отколкото нещо друго. Поради тази причина булевардът на победата може да се определи спокойно като място на контрасти. Северният край на булеварда е по-тих, с повече зеленина и нотки на старовремска елегантност, докато в южната част на булеварда ще видите една еклектична смесица от стари жилищни сгради, стъклени и метални фасади и лъскави магазини.

Булевард на победата

Булевард на победата

На снимките: Булевард на Победата /Calea Victoriei/;

Една от интересните забележителности по протежение по булеварда на победата е дворецът Кантакузино, който се намира на номер 141 на булеварда. Входът на двореца е маркиран от чудесна порта с херувими, датираща от началото на 20-ти век. Дворецът за кратко време е бил резиденция на известния композитор Джордже Енеску (1881-1955г.). Днес тук се помещава музей на Енеску, състоящ се от няколко стаи, посветени на неговия живот. Може да се видят различни предмети с личен характер – цигулката му от детството, ръкописи, концертни програми и някои отлични фотографии. Има също така и продължителна аудиовизуална презентация, която предоставя ценна информация относно румънската народна музика, както и за творчеството на Енеску. Самият дворец е доста скромен като обзавеждане, със само две спални и музикална стая с пиано.

 Булевард на победата

На снимката: Дворецът „Кантакузино“;

Булевард на победата

Булевард на победата

На снимките: Част от музея на Енеску, вкл. и изложената тук негова цигулка;

Полезна информация за Музея Джордже Енеску:

 Адрес: 141, Calea Victoriei, сектор 1, Букурещ;

Телефон: +40 21.318.14.50;

Работно време:

Вторник – неделя: 10.00 часа до 17.00 часа  (последен вход в 16.30 часа);

Затворен в понеделник;

Цена на входни билети:

Билет за възрастни: 6.00 Леи на човек;

Билет за пенсионери: 3.00 Леи на човек;

Други намалени билети *: 1,5 Леи на човек (75% отстъпка);

В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Булевард на победата

Важно: Статията предоставя информация за Булевард на победата – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за булеварда, както и информация за разположените около него интересни забележителности, включително двореца Кантакузино. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Октомври 2016г.По-долу може да видите интерактивна карта относно Булевард на победата – Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на булеварда, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: