България – обща информация за държавата

България

България

Местоположението на България спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 110 994 кв.км, от които 0.5% са водна повърхност;

Население: 7 364 570 души според извършено през 2011г. преброяване на населението;

Валута: Български лев;

Шенгенско пространство: Не е член, но е в процес на присъединяване;

Държавно устройство: Парламентарна република;

 

Официални празници на България:

3-ти Март- Ден на освобождението от османско иго /На тази дата се подписва Санстефанският мирен договор през 1878г., с който се слага край на руско-турската освободителна за България война/;

1-ви Май– Ден на труда;

6-ти Май– Гергъовден и ден на българската армия;

24-ти Май– Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6-ти Септември– Ден на съединението /На тази дата през 1885г. се прогласява съединението на Княжество България и Източна Румелия, като самият акт на съединението е официално признат през следващата година от Турция и Великите сили/;

22-ри Септември– Ден на независимостта /На този ден през 1908г. е провъзгласена независимостта на България, която до този момент е съществувала в правния мир като трибутарно княжество, зависимо от Османската империя. Манифестът за независимост е обявен в град Велико Търново, а актът получава международно признание през следващата 1909г./;

 

България е държава разположена в югоизточна Европа, като тя заема близо 25% от територията на Балканския полуостров. Земите на днешна България са били заселени още от дълбока древност. Първите открити следи за човешко присъствие по тези земи са датирани от преди 44 хиляди години. Важно значение за богатото историческо наследство на България имат населявалите българските земи през различни исторически периоди траки, гърци и римляни. Оформянето на българска държава започва след заселването на славянски и прабългарски племена на полуострова. През 681г. е основана Първата българска държава и която просъществува до 1018г, когато попада във владение на Византия. Периодът на чуждо владичество продължава до 1185г., когато в резултат на въстание се учредява Втората българска държава. Тя съществува като самостоятелна единица до края на 14-ти век, когато на полуострова се появява една нова сила- Османската империя. Благодарение на мощта си, османците успяват да сломят съпротивата на разцепената на малки княжества българска държава и поробват българските земи за следващите близо 5 столетия. Едва през 1878г., в резултат на започналата по-рано руско-турска война, България получава така жадуваното свое освобождение.

През последните години значението на България като културен и туристически център на Балканите все повече нараства. Това до голяма степен се дължи не само на благоприятните природни дадености на държавата, но и на много богатото историческо минало на тези земи. България е известна с това, че тук е открито „Варненското съкровище“- най-старото златно съкровище в целия свят, което свидетелства за напредъка на древните цивилизации, обитавали в миналото тези земи. Тук може да посетите и видите и един от най-старите културни паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО- Мадарският конник, който е датиран от 8-ми век. Мадарският конник представлява средновековен барелеф, изсечен в отвесна скала. Релефът представя триумфиращ владетел, като се предполага, че става дума за хан Тервел- един от великите владетели на Първата българска държава. След приемането на християнството в България и възкачването на престола на цар Симеон Велики, държавата навлиза в така наречения „Златен век“, което е свързано не само с голямо териториално разширение, но и с големи постижения в областта на културата. Примери за това са златната църква в Преслав, Голямата базилика в Плиска, църквите „Света София“ в Средец и Охрид. След падането на България под византийска власт през 1018г. значително се засилва влиянието на византийската култура по българските земи. Това влияние ясно си личи и по множеството открити предмети от това време, а и по осъществените градежи. След възстановяването на държавността град Търново става столица на България и се превръща в новия културен център на държавата. Ако посетите днес града, задължително вижте „Царевец“- много добре запазена крепост, разположена стратегически по брега на река Янтра. Разбира се с изброените по-горе неща не се изчерпват красивите места, които може да видите в България. Благодарение на инициатива на местните власти беше създадена програмата „100-те национални туристически обекта на България“, включваща забележителни местности и сгради, част от историята на страната.

Освен със своето богато историческо минало, България се слави и с красивата си природа. Именно благодарение на нея през последните години потокът от туристи значително се увеличи, като в зависимост от сезона те се насочват или към зимните, или към летните български курорти. България е „благословена“ да разполага не с една, а с няколко забележителни планини- Рила, Родопи, Пирин, Стара планина. Всяка една от тях предлага разнообразни възможности за туризъм. В Пирин планина е разположен зимния курорт Банско- една от най-модерните нови зимни атракции в Европа. Курортът се рекламира като целогодишен курорт, защото температурите през лятото са доста високи и предлагат възможност да приятни разходки сред планината. В Родопите е разположен друг известен български курорт- Пампорово, който през последните години също много се разрасна. Ако желаете пък да съчетаете културния туризъм с карането на ски, то може да се насочите към един от най-старите български зимни курорти- Боровец. Разположен недалеч от София /на около 70 км/ вие ще имате възможност да разгледате всички исторически забележителности на българската столица и после да се насладите на една приятна почивка в планината.


Booking.com

Освен със своите зимни курорти, България е известна и със своето Черноморие. От север на юг по протежението на цялото крайбрежие са разположени известни български курорти, предлагащи възможност за летен туризъм. Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Созопол са само част от тези места, където може да прекарате приятна лятна отпуска. Голям плюс на повечето от тези места е, че са разположени и до някой от големите български градове /Варна и Бургас/, което предполага възможност да съчетаете плаж с разглеждане на забележителности в тези градове. А тези забележителности не са малко. Варна и Бургас се славят с богато историческо минало, а и с прекрасните си крайморски паркове. Тук може да посетите древния град Деултум /край Бургас/, местността побитите камъни /край Варна/, откритите тракийски гробници /до Поморие/ и много други.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на България и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Копривщица- живот в духа на Възраждането;

2/ Село Добърско- чудо в полите на Рила Планина;

3/ Мелник – най-малкият град в България;

4/ Банско;

5/ Петрич;
В представените по-долу линкове ще намерите информация за места в България, които са малко известни. Тук ще става дума за обекти, за които почти никой не пише, малко хора посещават и които няма да намерите в списъка на „100-те национални туристически обекта“. Някои от тези места са като забравени от бога, но също така са забравени и от самите нас. Във всяка статия ще намерите информация за съответното място/обект, упътване как да стигнете до него, а също и някоя и друга интересна легенда свързана с него.

1/ Параклис „Свети Йоан Летни“, известен още като „Свети Йоан Предтеча“;

2/ Храм-кладенец край село Гърло;

3/ Осеновлашки манастир „Седемте престола“;

4/ Ждрелото на река Ерма;

5/ Архитектурен резерват „Ковачевица“;

6/ Еко селище „Омая“;

7/ Еко селище Лещен;

8/ Местността Беглика;

9/ Потопената църква на язовир Жребчево;

10/ Водопад „Сувчарското пръскало“;

11/ Еленски манастир „Свети Илия“;

12/ Дяволският мост;

13/ Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“;

14/ Окото на Осмар и скалните манастири;

15/ Ханкрумски скален манастир;

16/ Ивановски скални църкви;

17/ Свещарската гробница;

18/ Басарбовският скален манастир;

19/ Разбоишки манастир „Въведение Богородично“;

20/ Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“;

21/ Параклис „Възнесение Господне“;

22/ Манастирски комплекс „Кръстова гора“;

23/ Асенова крепост;

24/ Копренска екопътека;

25/ Язовир Въча;

26/ Буйновското ждрело;

27/ Стобските пирамиди;

28/ Язовир Смолско;

29/ Тунелът през пясъчната пирамида при село Любовище;

30/ Корабите край Синеморец;

31/ Устието на река Велека;

32/ Тракийско светилище Бегликташ;

33/ Устието на река Ропотамо;

34/ Аркутино и Змийския остров;

35/ Нос Света Агалина;

36/ Пещерата „Проходна“;

37/ Пещера „Съева дупка“;

38/ Каменните гъби;

39/ Перперикон – древното тракийско светилище;

40/ Ягодинската пещера;

41/ Триградското ждрело;

42/ Пещера Дяволско гърло;

43/ Защитена местност „Бакърлъка“;

44/ Замъкът в Равадиново;

България

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава България-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на България и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 23 Юли 2018г.Booking.com