БЪЛГАРИЯ- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Bulgaria

България

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 110 994 кв.км., от които 0.5% са водна повърхност;

Население: 7 364 570 души според проведено през 2011г. преброяване на населението;

Валута: Български лев;

Шенгенско пространство: Не е член, но е в процес на присъединяване;

Държавно устройство: Република;

 

Национални празници на България:

3-ти Март- Ден на Освобождението на България от Османско иго;

6-ти Май– Ден на българската армия;

24-ти Май– Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6-ти Септември– Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия;

22-ри Септември- Ден на Независимостта;

 

България е разположена в югоизточна Европа и в североизточната част на Балканския полуостров, заемайки немалка част от последния. Разположението на страната предопределя и богатото историческо наследство, с което разполага България. Доказано е, че в земите на днешна България са живеели хора още от времето на палеолита, а по-късно тези земи са били част от напреднала цивилизация, която е изработвала успешно златни украшения и накити.

Разположена на кръстопът между Изтока и Запада, България е била дом на множество цивилизации- римляни, византийци, славяни, прабългари и османските турци. Всичко това определя и богатството от исторически забележителности, които могат да бъдат видяни в страната. Туризмът в България се развива с все по-бързи темпове, като в момента той осигурява около 5% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Възможностите за туризъм тук са много. Любителите на историята и архитектурата могат да се насладят на повече от 40 000 официално регистрирани паметници на културата, като 7 от тях са официално вписани в списъка на ЮНЕСКО. Сред тях особено значими са Казанлъшката гробница /датираща от IV-III век преди новата ера/, Тракийската гробница край село Свещари /III век преди новата ера/, Мадарският конник /VIII век/ и др. В страната могат да бъдат посетени множество добре запазени манастири, сред които особено значими са Рилският манастир, Троянският манастир, Бачковският манастир и други. Ако желаете да се върнете към времето на българското Възраждане и да усетите духа на онези времена, то градове като Копривщица, Карлово, Калофер, Котел, Елена и много други, предлагат страхотна възможност за това. Създадени са и възможности туристите да се запознаят с традиционните български занаяти- за тази цел функционират етногтафски комплекси като „Етъра“ край Габрово, „Чифлика“ край Албена, „Кулата“ край Казанлък и много други. В България отворени за посещение са и над 200 музея, от които има някои без аналог. Такива са Музеят на солта край Поморие, Музеят на розата край Казанлък, Музеят на хумора край Габрово и други.

Дългото 378 км. черноморско крайбрежие на България предоставя чудесна възможност за летен туризъм. Особено известни през последните години са курорти като „Слънчев бряг“, „Албена“, „Златни пясъци“. Созопол и Несебър пък са известни с комбинацията от красиви плажове и исторически забележителности.

България предлага богати възможности и за планински туризъм. Фактът, че около 30% от територията на страната е заета от планински масиви способства за наличието на богати възможности за почивка, спорт и развлечения сред природата. Отлични възможности за зимен туризъм предлага планината Пирин. Разположените в нейните поли курорти като Банско, Добринище и Разлог са вече световноизвестни. В Роподите, известни още като планината на Орфей, пък се намира друг известен български зимен курорт- Пампорово. През последните години всички тези селища се разрастнаха благодарение най-вече на големи чуждестранни инвестиции и се превърнаха в модерни курорти с качествени ски писти.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на България и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Ако искате да прочетете тази статия на английски език, моля последвайте линка.

If you want to read this article in English language, please follow the link.