Катедралата Свети Исак – град Санкт Петербург, Русия

Катедралата Свети Исак е една от главните църковни сгради в Санкт Петербург, независимо от факта, че тя влиза в контраст с повечето от православните църкви. Екстериорът на сградата е впечатляващ, но тъмен. Катедралата е известна само с един купол в сив цвят и не притежава традиционните разноцветни куполи и кула. Построена през 19-ти век и преодолявайки всички тези „слабости“, катедралата става незаменима част от архитектурния облик на Санкт Петербург.

Катедралата Свети Исак

На снимката: Катедралата Свети Исак;

Основната зала на катедралата е огромна и може да побере повече от 14 000 души по време на църковни служби. Сградата на катедралата е известна с това, че е служила като място за отглеждане на зеленчуци по време на Втората световна война. По време на обсадата на Ленинград /това е името на Санкт Петербург по това време/, германските войски са обсадили града за 900 дни и са отрязали всички маршрути за доставка на хранителни продукти за местното население. През този период жителите засаждали зеленчуци в двора на катедралата в опита си да оцелеят.

Катедралата Свети Исак

На снимката: Красивият интериор на катедралата;

Интериорът на храма е също толкова впечатляващ, както и външния вид. Можете да видите множество колони от гранит, малахит и лазурит. Подовете са направени от различен цвят мрамор, а фреските по стените нямат край. По време на посещението си  може да имате възможността да се изкачите до купола на катедралата и да излезете на балкона, от където се разкрива красива гледка към града. Трябва все пак да имате в предвид, че за да стигнете до купола, трябва да изкачите около 300 стъпки.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад Исаакевская 4 /4 Isaskevskaya Square/, Санкт Петербург, 191167, Русия;

Телефон: +7 812 315 97 32;

 Как да стигнете до катедралата Свети Исак:

-Чрез метро /най-близката метро станция е Admiraltelskaya/;

Работно време:

Всеки ден, от 10.30 часа до 18.00 часа;

От 27-ми април до 30-ти септември може да посетите катедралата и по вечерно време, като тя е отворена от 18.00 часа до 22.30 часа;

Затворена е само в сряда!

Цените на входните билети за катедралата „Св. Исак”:

Билет за възрастни-  250.00 RUB;

Билет за деца – 50.00 RUB;

Аудио пътеводител /на руски, английски, немски, френски, италиански и испански език/ – 100.00 RUB;

Билет за вечерно посещение на катедралата – 400.00 RUB;

Билет за купола на катедралата – 150.00 RUB;

Билет за вечерни посещения на купола по време на „Белите нощи” – 400.00 RUB;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата Свети Исак в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на катедралата Свети Исак, как да стигнете до катедралата, информация за работното време и цената на входните билети в катедралата Свети Исак. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата „Свети Исак“, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около катедралата „Свети Исак“ в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до катедралата „Свети Исак“, Санкт Петербург: