Ческе Будейовице – сърцето на южна Бохемия

Ческе Будейовице

На 147 км. южно от Прага се намира един от най-красивите градове в Бохемия – Ческе Будейовице. Историята на града датира от 1265г., когато Отакар II решава, че мястото, където се срещат реките Вълтава и Малше, ще бъде използвано за изграждането на бастион за защита на подстъпите към южна Бохемия. Въпреки че Отакар е убит в битката за Моравско поле през 1278г. че и впоследствие градът е опустошен от съперничещата фамилия Витковичи, строителството на Ческе Будейовице продължава. В крайна сметка градът придобива формата, която била първоначално предвидена.

Ческе Будейовице

През 15-ти век хуситската революция преминава през Южна Бохемия, но не засяга Ческе Будейовице. Градът, предимно с католическо население, остава верен на краля. Това допринася и за стремглавото развитие на града през следващите години, когато той се превръща в един от най-богатите и важни градове на Бохемия, достигайки своя връх през 16-ти век.

Възходът превръща Ческе Будейовице в истинско архитектурно бижу. С прогреса на града по-старите готически сгради придобиват ренесансов облик. Изгражда се ново кметство, а процъфтяващият стар пазар (Masné Krámy) е възстановен. Над всички тях се извисява новата, 72-метрова кула, носеща името Черната кула.

Ческе Будейовице

За съжаление, Тридесетгодишната война (1618–48) и голям пожар през 1641г. опустошили по-голямата част от града, оставяйки много малко на брой сгради невредими. През 18-ти век Хабсбургската империя осъществява контрол над тези земи, като започва възстановяването на Ческе Будейовице. Изграждат се сгради предимно в бароков стил, които може да се видят и до днес.

В момента градът, който е поставил основите на бирата с марката Budweiser, е по-скоро бастион на любителите на бирата, отколкото важен център в Бохемия, но спокойната атмосфера и интересна архитектура го правят чудесна спирка, особено ако сте тръгнали на разходка из южна Бохемия или ако пътувате от Прага към Австрия.

Ческе Будейовице

Как да стигнете до града:

Ако пътувате от Прага с автомобил, поемете на юг по главното шосе D1, а след това тръгнете по магистрала Е55, която води точно до Ческе Будейовице. Пътуването отнема около час и половина. Ако пътувате с автомобил от Виена, поемете по магистрала А1 до Линц и след това следвайте знаците до границата с Чехия. След влизане в Чехия трябва да се движите по магистрала Е55, която ще ви отведе до Ческе Будейовице.

Ако се намирате в Прага и искате да се разходите до Бохемия, до може да използвате услугите и на чешките железници. Ежедневно има експресни влакове от Прага, а пътуването с тях до Ческе Будейовице е около 2.5 часа. Цената на билета започва от 7.00 Евро.

От пражката станция Флоренц има и няколко на брой дневно експресни автобуси. Пътуването с автобус също отнема около 2 часа и половина. Цената на билета започва от 5.00 Евро (с Фликсбус).

Туристическа информация:

Туристическият инфоцентър на града е разположен на площад Premysla Otakara II. Тук може да намерите полезна информация, карти и справочници, както и съвети за настаняване. Центърът работи както следва: от понеделник до петък, 8:30 до 18:00 часа, събота до 17:00 часа, и неделя от 10:00 до 16:00 часа. През зимата е отворен понеделник и сряда, от 9:00 до 17:00 часа; Вторник, четвъртък, петък – 9:00 до 16:00 часа; Събота, от 9:00 до 13:00 часа.

Официалният туристически сайт на града е: www.c-budejovice.cz.

Разходка из Ческе Будейовице за един ден:

Градът е толкова голям, че може да се разгледа без проблем в рамките на един ден. Сърцето на Ческе Будейовице е оформено от един от най-големите централни площади в Европа – Премисла Отакара II. Всъщност площадът е толкова голям, че някои от сградите около него направо се губят в това открито пространство. В центъра на площада се издига Фонтанът на Сампсон. Датиращ от 18-ти век, някога той е бил основен източник на вода за града.

Около площада се издигат и множество красиви сгради, представляващи интересен миск от бароков и ренесансов стил. На югозападния ъгъл е кметството – елегантна барокова структура, построена от Мартинели между 1727г и 1730г. Отгоре на кметството може да се видят няколко статуи, дело на Дитрих, които изобразяват добродетелите: справедливост, храброст, мъдрост и старание.

Недалеч от площада се издига Черната кула, която може да се види от почти всяка точка на града. Определено си заслужава да се изкачите по 360-те стълби до върха и да видите от птичи поглед чуден пейзаж във всички посоки. Кулата, извисяваща се на над 70 метра височина, е най-известният символ на Ческе Будейовице. Построена е през 16-ти век като камбанария за съседната църква Свети Никола. Тази църква, датираща от 13-ти век, е една от най-големите забележителности на града, като е била бастион на римокатолицизма през 15-ти век по време на хиситския бунт. Интериорът на църквата, датиращ от 17-ти век, е изключително красив. Изграден е в бароков стил.

Черната кула е отворена както следва:  април-юни и септември-октомври, от 10:00 до 18:00 часа (затворена в понеделник); юли-август, от 10:00 – 18:00 часа (ежедневно). Църквата е отворена всеки ден от 9:00 до 18:00 часа.

Пивоварната традиция в Ческе Будейовице:

На северния край на града се намира една от най-известните забележителности на града, поне за тези, които са влюбени в кехлибарената течност, наречена бира. Става дума за Budêjovicki Budvar, оригиналната пивоварна на бирата Budweiser. Създадена през 1895г., Budvar продължава повече от 700 години традиция в пивоварството в този район, като произвежда една от най-добрите бири в света. За да стигнете до пивоварната може да използвате тролейбус No.2 или автобус No.8. За да посетите пивоварната и да се разходите вътре, трябва да се запишете предварително (Budvar n.p., Karolíny Svêtlé 4, Ceské Budêjovice, 387-705-111; www.budvar.cz). Посещението става обаче само групово, т.е. ако пътувате самостоятелно може да попитате във вашия хотел дали е възможно да бъдете включени в някоя друга група, която вече се е записала. Традицията при производството на бира тук е претърпяла малко промени през годините. Особено впечатляваща е поточната линия, където може да се види почти целия процес на производството.

Ческе Будейовице

Интересни забележителности в района на Ческе Будейовице:

1/Замъкът Хлубока;

Важно: Статията предоставя информация за град Ческе Будейовице, Чехия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до града, както и информация за забележителностите му. Статията е последно обновявана от нашия екип на 18 Януари 2020г.

В случай че търсите хотел в Ческе Будейовице, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:

Booking.com