Коимбра – перлата на река Мондего

Коимбра е третият по големина португалски град и в същото време се явява първата столица на държавата Португалия. В продължение на векове тук се е намирала кралската резиденция на португалските крале преди властта да избере Лисабон за свое седалище. Коимбра също се слави като един от младите като възраст на своето население градове, като до голяма степен това се дължи на големия брой студенти в Коимбра. Причината за този наплив е съществуващият тук университет на Коимбра, който се явява най-старият и престижен университет в Португалия. Университетът се намира на хълм и сякаш надвисва над града.

Коимбра

На снимката: Коимбра е красиво разположен край река Мондего, а пейзажът се доминира от сградата на университета, построен на хълм над града;

Ако решите да посетите Коимбра, започнете своята обиколка от ниската част на града, разположена край река Мондего. Тук, точно както при всички подобни португалски градове, уличките са тесни и предназначени предимно за пешеходци. Отвъд река Мондего се намират два големи манастира, както и пътят водещ към съседния Конимбрига – някога важен римски център. Недалеч от реката се намира и вече споменатият университет на Коимбра. За да стигнете до него все пак ще ви трябват сили, за да се изкачите от ниската част на града до университета, разположен като средновековна крепост на върха на един хълм. За да стигнете до университета има два пътя- един по-предпочитан и полегат, намиращ се по склона на Коураса де Лисбоа, и друг, по-стръмен и минаващ по стълбището „Кебра-Костас”, до което се стига през арката на Алмедина. Иначе самата сграда на университета има какво да покаже от архитектурна гледна точка. В сърцето му може да се види U-образна постройка, възникнала първоначално като мавърска крепост. Същата тази постройка впечатлява с размери и здравина и е трябвало да символизира могъществото на Кордобския халифат, който управлявал тези земи през 10-ти век. През първите години на 12-ти век постройката е превърната в кралска резиденция от крал Афонсу Енрикеш, който се премества в Коимбра от Гимараеш през 1130г. През 1537г. дворецът става част от университета, след като до преди това е използван редовно от португалските крале. Освен двореца, при посещението си в университета може да видите и параклиса „Свети Михаил” със съкровищницата в съседство, както и библиотеката „Жуанина” с богата й колекция от книги и ръкописи.

Коимбра

На снимката: Част от университета на Коимбра- най-старият университет в Португалия;

Коимбра

На снимката: Старата катедрала на Коимбра – една от църковните постройки в града, които заслужават да се видят;

Коимбра впечатлява и с няколко църковни сгради – това са новата катедрала и църквата „Сан Салвадор”, притиснати между академичните сгради на университета, както и малко по-отдалечената стара катедрала. Последната впечатлява с няколко интересни параклиса, между които особено ценен е Параклисът на тайнството. След като разгледате всички тези постройки може да тръгнете надолу към реката, преминавайки през улици, пълни с магазини за сувенири. В тях може да видите на много места, че се предлага и традиционната за града синьо-бяла керамика. Най-добрите магазини за мода са наредени по широката пешеходка улица Руа Ферейра Боржес, намираща се в подножието на хълма. Стигнали веднъж до долната част на Коимбра, насочете вашето внимание към площада „Осми май”, където се намира църквата на Светия кръст, превърнала се в мястото, където се пазят тленните останки на първите португалски владетели.

Търсите хотел в Коимбра?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Югоизточната част на Коимбра предлага забележителности от съвсем друг тип- Ботаническата градина на града и един малък, но интересен музей- Къщата-музей „Бисая Барету”. В музея са изложени лични колекции на известния местен хирург и учен Бисая Барету (1886-1974). От другата страна на реката пък се намира новият женски манастир „Св. Клара”, построен през 17-ти век след изоставянето на стария манастир. Ако решите да посетите манастира, обърнете внимание на изработения от злато и сребро саркофаг на кралица Изабела, провъзгласена за светица. Иначе във връзка със стария манастир „Св. Клара-Стар” се разказва интересна история за „португалските Ромео и Жулиета”. Историята разказва, че принц Педру /който по това време е бил женен за инфантата Констанца/ се влюбил в красивата придворна дама Инес. Крал Афонсу IV обаче се притеснявал от евентуалната реакция на испанското кралско семейство, от където идвала Констанца, и затова наредил Инес да бъде убита. Това станало през 1345г., като кралят не подозирал, че Педру се е оженил тайно за Инес след смъртта на Констанца, починала 1 година по-рано. Злощастните влюбени се събрали в отвъдното като днес гробниците им стоят една до друга във великолепното абатство на Алкобаса.

Коимбра

На снимката: Понте Санта Клара- един от символите на града, в близост до който може да се качите на корабче за разходка по реката;

Най-добро време за посещение:

Коимбра има мек климат. Средната температура през годината е около 15 градуса. Най-студените месеци са ноември декември, януари и февруари, като най-ниската средна температура е през януари (+5).

Ако предпочитате да посетите Коимбра в сухо време, най-добрият вариант за това е през юли. Юни, август и септември също са идеалното време за почивка, като може да се отправите към плажа Фигейра да Фош и да се насладите на топлите вечери в града.

Ако искате да избягате от лудницата на града, изпълнен с туристи, то най-доброто време за посещение на Коимбра е от октомври до май. През месец декември все пак са отбелязани най-много дъждове, поради което е добре да си носите чадър или дъждобран.

Транспорт:

Коимбра не е голям град и най-добре може да усетите духа му, ако решите да го разгледате пеша. Както все пак сте видели от написаното по-горе, разглеждането на всички забележителности /особено тези в горната част на града/ е свързано с значителни изкачвания, за които ще ви трябват повечко сили. Все пак, ако не желаете да се морите излишно или пък трябва да стигнете до някоя по-отдалечена точка на града, то Коимбра предлага разнообразни опции за придвижване, главно чрез добре изградена мрежа от автобуси и влакове. Има няколко влака, които достигат до покрайнините на града и до други места в околността. В града има две главни станции на влаковете, като повече информация за тяхното разписание може да получите от туристическия информационен център, разположен на площад „Портагем” /Largo do Portagem”/ или площада на републиката /”Praca da Republica”/.

Коимбра

На снимката: Мини автобусите са един от символите на градския транспорт и единствен начин да се мине по някои от тесните улици в стария град на Коимбра;

Другата добра опция за придвижване в Коимбра е с градския транспорт на града. Особено популярни сред туристите са автобусни линии N27, 28 и 29, които свързват през 30 минути основната автобусна гара на града и ж.п. станция Б с площада на Републиката. Може да си закупите билети за едно пътуване или такива, които важат за 3, 5 или 10 пътувания. Цената на билетите за многократни пътувания варира между 2.20 Евро и 5.80 Евро, а дневния билет е на цена от 3.50 Евро. Билетът за автобусния транспорт важи и за използването на асансьора /Elevador do Mercado/, който свързва пазара на града с университета. Използвайки го ще може да си спестите изкачването до горе. Билет за самия асансьор може да си закупите и от будки на самото място. Отделно от големите автобуси на градския транспорт, може да използвате и мини електрически автобуси. Билетите за тях са същите както и за останалата част от градски транспорт, но тези малки автобуси обслужват някои по-труднодостъпни райони на града- главно тесните пешеходни пространства в центъра между Байша и Алта Коимбра.

Търсите хотел в Коимбра?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Не ви препоръчваме да се придвижвате с кола между отделните забележителности на Коимбра. Голяма част от централните улици на града са тесни, а местата за паркиране са доста ограничени. Най-доброто място за паркиране в близост до района на Байша е на западния бряг на реката, в близост до Понте Санта Клара. Места за паркиране има и колко площада на Републиката.

Коимбра

На снимката: Поглед от „Elevador do Mercado“, водещ до университета на Коимбра;

Друга възможност за придвижване в града са местните таксита. Може да намерите такси пред по-големите транспортни гари или пред повечето от местните забележителности. Имайте в предвид, че доста от шофьорите не говорят английски език, така че си носете разговорник или поне имайте написан някъде адреса, до който искате да стигнете. Такситата са черни на цвят със зелен покрив.

За да се насладите на красиви гледки към Коимбра може да се качите и на някое корабче, което се движи по река Мондего. Корабчетата на Basofias осигуряват разходки за около един час. Те тръгват от кея, южно от моста Санта Клара /Ponte de Santa Clara/.

 Храна и напитки:

 Коимбра предлага голямо многообразие от ресторанти, които могат да задоволят всеки вкус. Освен традиционните местни ресторанти, които може да срещнете в стария град най-вече, тук може да се насладите на италианска кухня, ориенталска кухня и много други. Ако искате да опитате нещо традиционно и типично за района на Коимбра, то потърсете на първо място ястието, наречено „Chanfana”. Ястието се готви и сервира в тъмни керамични съдове и представлява в основата си козе /или свинско/ месо, което се приготвя с добавено вино, дафинов лист, чесън, черен пипер и сол. Друго типично португалско ястие, което е особено популярно в Коимбра, е португалската яхния „Cozido a portoguesa”. При това ястие се смесват различни видове месо, колбаси и зеленчуци. От зеленчуците най-често се използва боб, ряпа, моркови, зеле и картофи, а по отношение на месата- свински ребра, свинско месо, говеждо месо, а понякога и пилешко месо.

Коимбра

На снимката: Традиционното ястие „Chanfana“;

По отношение на местните традиционни напитки, може да опитате някое от местните вина. На първо място това е виното „Bairrada”. Коимбра е известна и със своите ликьори- „licor beirao” се произвежда тук. Има и множество традиционни местни спиртни напитки „Agua-Ardente”, които се приготвят от смесването на различни плодове или само от грозде.

Знаете ли, че:

началото на лятната сесия в университета в Коимбра се бележи със специален карнавал- Изгарянето на панделките, когато символично се горят панделките на факултетите, за да се отбележи началото на месеца на усилено учение в подготовка за изпитната сесия?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Университетът на Коимбра;

2/ Параклисът „Свети Михаил”;

3/ Библиотеката „Жуанина”;

4/ Новата катедрала на Коимбра;

5/ Старата катедрала на Коимбра;

6/ Църквата „Сан Салвадор”;

7/ Църквата на Светия кръст;

8/ Къща-музей „Бисая Барету”;

9/ Новият женски манастир „Св. Клара”;

10/ Ботаническата градина на Коимбра;

Допълнителна информация за град Коимбра може да откриете на официалния туристически сайт на града: www.turismodecoimbra.pt.Важно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Коимбра-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване в Коимбра, забележителностите на Коимбра. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Юли 2018г.

Коимбра

В случай че търсите хотел в Коимбра, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно португалския град Коимбра, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: