Консижери – град Париж, Франция

Консижери е бивш кралски замък в Париж, разположен на остров Ил дъо ла Сите. Дворецът е част от голям комплекс, известен като Дворец на правосъдието, който все още се използва за целите на местното правосъдие. В миналото Консижери е служил и като затвор, в който са били отвеждани множество затворници по време на Френската революция преди да бъдат заведени за гилотиниране.

Консижери

На снимката: Дворецът отвън;

Дворецът е бил завършен в ранните години на 14-ти век, като е типичен пример за готическа архитектура. Към момента на неговото построяване тук е имало оръжейна, зала за охрана и кухня. Постройката е изградена по времето на Филип Справедливият, който е управлявал в периода от 1284г до 1314г. Строителния процес бил поверен на известните по това време архитекти Никола дъо Шаума и Жан дъо Сент-Жерме. Консижери служил като резиденция на френските крале преди Лувъра. След като резиденцията обаче била преместена, сградата била отдавана под наем на търговци.

През 1391г. Консижери станал първият затвор в Париж. Запазени са исторически документи, сочещи, че по време на революцията повече от 3000 души са прекарали тук последните дни от своя живот. Оттук те били отвеждани до площад „Конкорд“, където били гилотинирани. Сред най-известните „посетители“ на затвора били Мария-Антоанета, както и Шарлот Корде, която е арестувана за това, че е наръгала в банята Марат- един от лидерите на якобинците по време на Революцията, известен още като „Приятелят на народа“.
Интересен факт е, че след възстановяването на Бурбоните на власт през 19-ти век Консижери продължава да бъде използван като затвор за по-известни личности. Тук е бил задържан Наполеон III. Стаята, в която била задържана Мария-Антоанета е превърната в параклис в нейна памет. След 1914г. Консижери е отворен за публика и се превръща в един от най-посещаваните обекти, независимо че дефакто много малка част от целия комплекс е отворена за публика, тъй като една част все още се използва от Министерство на правосъдието. При посещението си, освен стаята-параклис на Мария-Антоанета, може да видите и Галерията на затворниците, където отделните клетки са съобразени с историческото време.  От прозорците пък се открива гледка към Женския площад, където затворниците са можели да се разходят.

Консижери

На снимката: Възстановка на стаята на Мария-Антоанета;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 2 Boulevard du Palais, 75001 Париж, Франция;

Телефон: +33 (0) 1  53 40 60 80;

Работно време:

Отворено е всеки ден между 9.30ч. и 18.00ч. Касите затварят 30 минути преди крайния час за деня;

Затворено на: 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември;

Вход:

Нормален билет: 9.00 Евро;

Намален билет: 7.00 Евро;

Билет за възрастен човек, който е част от група /мин. 20 души/: 7.00 Евро;

Безплатен вход:

Деца до 18 години с придружител;

Лица от 18 до 25 години, които са граждани на държава-членка на ЕС, както и за лица, постоянно живеещи във Франция;

Инвалиди с придружител;

Безработни;

Важно: Може да си закупите общ билет за посещение на „Сен Шапел“ и Консижери, като цените на този билет са както следва:

Нормален билет: 15.00 Евро;

Намален билет: 12.50 Евро;

Билет за групи: 12.50 Евро/човек;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за Консижери, една от забележителностите на френския град Париж- историческа информация за Консижери, информация за разположение на забележителността и как да стигнете до нея, работно време за посещения и цена на входните билети за Консижери. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Консижери

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Консижери в Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: