Кордоба- смесица от култури

Кордоба е столица на едноименна испанска провинция, намираща се в област Андалусия. Разположен в централната част на Южна Испания,  градът се намира в близост до склоновете на планината Сиера Морена, на десния бряг на река Гвадалкивир. Населението му е около 329 000 души, а площта – 1252 кв. км. Местността, в която градът се намира се характеризира с високи летни температури, плодородие и изобилие от красиви гледки. Кордоба има дълга история, простираща се назад във времето чак до времената на римската империя. Основан е още по времето на Древния Рим, като в него има множество културно-исторически забележителности, привличащи туристи от целия свят. Старият му град е изпълнен с великолепни архитектурни паметници на културата от времето, когато това населено място е било столица на Кордобския халифат, който е заемал почти цялата територия на Иберийския полуостров. През 8-ми век Кордоба е бил символът на господството на арабите в Испания, а през 10-ти век градът е достигнал невиждани блясък и величие, имал е един милион души население, множество дворци, джамии и е бил истинско сърце на арабската наука, култура и поезия. Градът попада под контрола на испанската корона си едва през 13-ти век. Благодарение на това доста наситено историческо минало в Кордоба може да се видят преплетени по уникален начин различни култури. Това особено отчетливо личи по архитектурните паметници, които може да видите в града.

Кордоба

На снимката: Старият град на Кордоба предлага смесица от няколко култури;

Най-добро време за посещение:

Пролет и есен, защото през летните месеци температурите са високи и е препоръчително да избегнете жегите.

Транспорт: 

За да разгледате Кордоба и основните му забележителности, не се нуждаете от транспорт. Може да направите това и пеша, защото основните обекти със значение в Кордоба са разположени много близо един до друг. Все пак трябва да се отбележи, че градът разполага с много добре изградена транспортна мрежа.

Публичният транспорт в Кордоба /автобуси/ се движи всеки ден от 6.00 часа сутрин до полунощ.  В петък и събота има осигурени нощни автобуси, които се движат в интервала между 22.00 часа и 05.00 часа. Билетът за градските автобуси струва 1.20 Евро и може да се закупи от шофьора на автобуса.  Възможно е да си закупите /предимно от вестникарските будки/ и специални талони за 10 пътувания /талоните са лични и не могат да се предадат на друг/, като цената е 6.90 Евро и позволява прехвърляне от линия на линия.

Особено приятен начин за разглеждане на стария град са конските впрягове. Същите могат да бъдат взети пред Голямата Джамия, Катедралата на Кордоба и Алказар. Едночасова разходка струва около 45-50 Евро.

Търсите хотел в Кордоба?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Храна и напитки:

В околностите на Кордоба се произвеждат големи количества зехтин и не е чудно, че той присъства в повечето от предлаганите ястия. Вкусни и студени супи като Гаспачо и Салморехо са особено освежаващи през лятото, когато температурите са доста високи. Салморехо е подобна на Гаспачо супа, но не се приготвя с вода и се сервира с шунка и твърдо сварено яйце.

Когато става дума за ястия, несъмнено трябва да се обърне внимание и на десертите, които може да опитате в Кордоба. По отношение на приготвяните и предлагани тук десерти се чувства особено силно арабското влияние в града. Местни традиционни сладкиши, които се правят по стари арабски рецепти са „Алфахорес“, „Пестинъос“ и „Пастел Кордобес“. Последният сладкиш именно е и най-известният в града- отвътре има лимонов пълнеж, а отвън е поръсен със захар, ядки и кимион. В някой от местните пекарни експериментират и приготвят този сладкиш с плънка от шунка.

Знаете ли, че: 

В 11 от 12-те месеца през годината в Кордоба се провежда по поне един фестивал.

Кордоба

На снимката: Подобни „цветни гледки“ са често срещани в Кордоба;

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Джамията Мескита;

2/ Алказар;

3/ Улицата на цветята;

4/ Археологическият музей;

5/ Паметникът на Свети Рафаел;

6/ Римският мост;

7/ Кулата Калахора;

8/ Паласио де Виана;

Допълнителна информация за Кордоба може да откриете на официалния сайт на града: https://www2.cordoba.gov.ar/portal/.Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Кордоба-историческа справка, най-доброто време за посещение на Кордоба, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Кордоба. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Кордоба и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Кордоба

По-долу може да видите интерактивна карта относно испанския град Кордоба, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: