Курмайо – най-добрият целогодишен курорт на Италия

Курмайо (Courmayeur) се намира на около 35 км. северозападно от Аоста, е най-добрият целогодишен курорт на Италия. За разлика от повечето курорти, които имат силен и слаб сезон, в Курмайо силните сезони са два – любителите на снега и ските идват тук през зимата, а любителите на разходките из красивата природата в тази част на Италия идват през лятото. Популярността на курорта значително нараства с откриването на тунела Мон Блан, с който се подобряват опциите на идващите от Франция туристи по-лесно да достигат до Курмайо. Жизненоважна връзка между Франция и Италия, тунелът Мон Блан осигурява непрекъсната и лесна връзка между двете държави, като от откриването си до сега тунелът е бил затворен само в периода 1999г-2002г., когато в него избухва голям пожар. Днес тунелът се определя като „най-безопасният в света“. Ако ви се наложи да преминете през тунела, пригответе се да платите доста сериозна такса (в различен размер в зависимост от това дали идвате от френска или италианска страна). Таксата за еднопосочно преминаване за лек автомобил през тунела е 45.00 Евро, а за двупосочно – около 56.00 Евро. За да може обаче да използвате билета за връщане, трябва да осъществите пътуването в обратната посока в рамките на 7 дни след първото преминаване. За повече информация погледнете www.tunnelmb.net.

Курмайо

На снимката: Курмайо на фона на ограждащите го планини;

Курмайо е разположен в красива долина, а в непосредствена близост се издига най-високия връх – Мон Блан. На север от курорта се намира малкото алпийско селце Ентреве (Entrèves), включващо  разпръснати няколко хижи (някои от които приемат гости).

Как да стигнете до Курмайо:

Най-лесно ще е да се придвижвате с автомобил. Като важен ориентир трябва да ви служи град Аоста, от който се кара около 1 час в западна посока по шосе S26, за да се стигне до Курмайо. Добра опция за достигане до Курмайо е чрез самолет и след това да се придвижите с автобус или автомобил под наем. Летището в Женева е удобна опция за пътуващите от София, защото до там има полети на Wizz Air на сравнително нормални цени.

До Курмайо няма директни влакове. Ако се намирате в долината на Аоста и разчитате да пътувате с автобус, погледнете за услугите на компаният Savda (www.savda.it). От Аоста има чести автобусни връзки към Курмайо, като автобусният терминал тук се намира на  Виа Карел (Via Carrel), в близост до ж.п. гарата. На всеки час има автобуси, а билетите струват около 8.00-9.00 Евро. Времето за пътуване между Аоста и Курмайо с автобус е около час.

Курмайо

На снимката: Част от ски зоната около Курмайо;

Туристическа информация:

Туристическият офис на Курмайо се намира на Пиацал Монте Бианко (www.courmayeur-montblanc.com). Офисът е отворен всеки ден от 9.00 до 12:30 часа и от 15.00 часа до 18:30 часа.

Търсите хотел в Курмайо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Какво да правите в Курмайо (информация за лифтове и разходки из природата):

Ски сезонът в Курмайо започва в средата на декември и продължава до месец април, в зависимост от снежните условия в района. Условията за ски в този курорт са предназначени предимно за начинаещи или за средно ниво скиори, поради което хората, които имат повече опит, предпочитат да се насочат към Шамон във Франция.  Карта за ски за един ден струва 47.00 Евро, а за 5 дни – 230.00 Евро. Карта за ски (с включен кабинковия лифт Skyway Monte Bianco) струва 57.00 Евро за един ден и 91.00 Евро за 2 дни. Повече информация за различните ски карти може да намерите на: https://www.courmayeur-montblanc.com.

Курмайо

На снимката: Funivie Monte Bianco;

Близо до Курмайо можете да вземете един от най-необичайните лифтове, който ще ви отведе през Мон Блан чак до Шамони, Франция. Това е пътешествие над ледници, а гледката е едновременно плашеща и вълнмуваща. Пътуването започва с Funivie Monte Bianco от Ла Палуд, близо до Ентреве. Кабинковият лифт, който е разделен на три отделни пътувания (части), първо ще ви отведе до междинните станции Павилион и Рифуджио Торино, преди да стигнете до Пунта Хелнбрунер (височина 3430 метра). От тук пред вас ще се открие огромния ледник, както и прочутата 19-километрова писта „Vallée Blanche“ до Шамони, Франция. Кабинковите лифтове между Курмайо и Шамони оперират само от края на юни до края на септември. Завръщането е с автобус през тунела Мон Блан. Подробна информация може да намерите на www.montebianco.com.

Курмайо

На снимката: Площадката при Пунта Хелбронер;

Курмайо се посещава и от хора, които не са привлечени от идеята да се спускат със ски, а са привлечени преди всичко от опияняващия планински въздух и панорамните гледки. За тези от вас, които отговарят на това описание, Курмайо предлага и чудесни възможности за пазаруване. Виа Рома в града е една от основните търговски улици, където ще намерите основните марки магазини.

През лятото пейзажът около Курмайо е все така прекрасен, като Мон Блан се извисява в далечината. На около 52 километра югоизточно от града се намира Национален парк Гран Парадизо, който някога е бил лична собственост на крал Виторио Емануеле II (1820-78г.). Паркът е пресечен от многообразни пешеходни пътеки (маркирани с номера), които ще ви отведат до различни части на парка и ще ви дадат да се насладите на зеленина и чудесни гледки.

Курмайо

На снимката: Районът около Курмайо е красив и през лятото;
Важно: Статията предоставя информация за Курмайо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за курорта – разположение, как да стигнете, информация за хотели, за ски карти и лифтове около курорта. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Февруари 2018г.

Търсите хотел в Курмайо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Курмайо

По-долу може да видите интерактивна карта относно Курмайо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на градчето, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: