Креглинген – един от най-старите градове по немския Романтичен път

На 19 км. източно от Вайкерсхайм и само на 40 км. южно от Вюрцбург се намира градчето Креглинген. Историята на Креглинген се връща до около 4000 години назад във времето. Мястото първоначално е било важна келтска крепост, а по-късно – около 1000-та година след Христа – Креглинген се споменава в писмените източници предимно като важен район за производство на вино. До 1349г. Креглинген придобива правото да се нарича „град“ – нещо, което не е ставало никак лесно в онези времена. Някъде в този исторически момент градът става и важен център за поклонение – обстоятелство, което се дължи на легендата за местния фермер, който твърди, че е видял Исус и ангели.

Днес Крелинген е едно от най -тихите селища по Романтичния път в Германия. Слави се с малкото си и колоритно ядро от сгради, които разказват историята на средновековна Германия. Тук ще може да намерите и очарователни места за настаняване, обикновено в местни селски къщи.

Как да стигнете до Креглинген:

Ако пътувате с автомобил по протежение на Романтичния път и сте били във Вюрцбург, то от последния град трябва да продължите в южна посока и след около 30 минути ще стигнете Креглинген. Ако се намирате във Вайкерсхайм, тръгнете оттук на запад по К2857 до кръстовището с L1003 и следвайте пътя на запад към Креглинген.

Другите опции за достигане до града са доста по-ограничени и са свързани с използването на различни форми на транспорт. Така например, ако решите по някаква причина да обикаляте с влак, то такъв може да хванете във Вюрцбург. На всеки два часа има влак към Креглинген, но той не спира в града, а в малкото населено място Щайнах /Steinach/, намиращо се на около 19 км. от Креглинген. От гарата тук може да си взеете такси до Креглинген. Информация за железопътното разписание може да намерите на www.bahn.de.

Туристическа информация:

Туристическият офис в градчето се намира на улица Bad Mergentheimerstrasse 14. Офисът работи през делничните дни, от 9.00 часа до 16.30 часа.

Разходка из забележителностите на града:

Креглинген е дом на един от най-странните музеи в Германия – Fingerhutmuseum, или музеят на напръстниците. Музеят е открит на 8-ми август 1982г., като в основата на неговата колекция стои наследството на братя Габлер от Шорндорф, което е поето от Хелмут Грейф. Историята на напръстниците днес стои в основата на този музей, като тук се отдава чест на производителите на напръстници, които изработвали последните в различни форми и по изключително красив начин, само и само да се създаде продукт, с който жените в миналото пазели своите ръце от убождане или други рани. Колекцията обхваща продукти от кости, мед и т.н. Музеят се намира на улица Kohlesmühle 6. Отворен е както следва: от 1-ви април до края на октомври, вторник-неделя от 10.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа; ноември и края на март, вторник-петък, от 13.00 часа до 16.00 часа. Входният билет за възрастни е 2.00 Евро, за студенти – 1.50 Евро, а семейният пропуск е 4.50 Евро.

Креглинген

Креглинген

На снимките: Музеят на напръстниците;

Най-важната местна атракция в Креглинген е Херготскирхе (Параклисът на нашия Господ). Параклисът е построен от графовете на Хохенлохе около 1525г. Неговият огромен олтар, оформена 10-метрова структура, показваща възнесението на Мария, датира от 16-ти век. Творбата е поставена във филигранно светилище, специално построено, за да улови деня промяната на светлината през деня. Параклисът може да се посети ежедневно от 9.15 часа до 17.30 часа /април-октомври/ и от 10.00 часа до обяд и от 13.00 часа до 16.00 часа /ноември-март/. Входната такса е символична.

Креглинген

Креглинген

На снимката: Херготскирхе и известният олтар;
Важно: Статията предоставя информация за град Креглинген, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Креглинген?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Креглинген

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Креглинген, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: