Църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна в Кремъл – град Москва, Русия

Църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна, или наричана още Църква на сваляне на мантията, е малка църква на Катедралния площад, която се намира точно зад голямата катедрала „Успение Богородично”. Църквата е построена в периода 1484-1486г. от руски майстори. Църквата ознаменува официалното признаване на Московския митрополит като митрополит на Киев и на цяла Русия, дадено през 1451г. от Казимир IV-крал на Полша и Литва.

Църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна

На снимката: Малката църква отвън;

Името на църквата се отнася до мантията на Света Богородица. Дрехата е ценена реликва, за която се твърди, че е спасила Константинопол на няколко пъти. Исторически данни показват, че мантията се поставяла на крепостните стени в случай на опасност. В църквата има и икона, която се използва за същата цел и предназначение.

Църквата е малка и притежава характерните за московското архитектурно училище елементи, макара и по фасадата й да се наблюдават елементи на Псков.  Вътре в църквата има редица фрески, посветени на Богородица. Художниците Иван Борисов, Семьон Абрамов и Сидор Поспеев изобразяват сцени от живота на Богородица, а фреската на южната стена е изобразява чудо, свързано със спасяването на Константинопол от неговите врагове благодарение на мантията.

Църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна

На снимката: Иконостасът на църквата;

Иконостасът, която датира от 1627г, е дело художника Назари Истомин Савин- един от най-известните иконописци на 17-ти век.

Ако влезете в църквата,ще може да видите не само красивите иконостас и картини, но и една малка изложба от дървени скулптури, датиращи от 15-ти и 17-ти век. Такива произведения са много редки примери за ранно народното изкуство от началото на руската държава и е добре да разгледате тази изложба. Най-старият изложен предмет е изображение на Свети Георги, датиращо от 14-ти или 15-ти век. Това е една от най-старите руски икони.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Червен площад (Красная площадь), Москва, Русия;

Телефон: +7 495 695 41 46;

Цена на входни билети за църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна:

Църквата е част от катедралния площад в Кремъл и може да бъде посетена, ако закупите билет за катедралния площад:

Билет за възрастни: 500.00 RUB;

Безплатен вход за хора на възраст под 16;

Работно време на Църквата „Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна”:

От понеделник до неделя /четвъртък е почивен ден/: от 10.00 часа до 17:00 часа (единствено в периода между 15-ти май и 30-ти септември, от 9.30 до 18.00 часа);

Касите за продажба на билети работят от 9.30 часа до 16:30 часа;

Как да стигнете до църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна:

-Чрез метро / близките метростанции са „Okhotny Ryad” и “Biblioteka Imeni Lenina”/;

Важно: Статията предоставя информация за Църквата „Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна в град Москва. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на църквата, как да стигнете до църквата, информация за работното време за посещения и цени на входните билети в църквата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Юли 2018г.

Църквата Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна

В случай че търсите хотел в Москва, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Църквата „Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна” в град Москва, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около църквата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около църквата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до Църквата „Полагане на ризата на Дева Мария във Влахерна”: