Църквата Света Мария – град Берлин, Германия

Църквата Света Мария в Берлин, или Мариенкирхе, първоначално е създадена като енорийска църква през втората половина на 13-ти век. Строежът започнал около 1280г. и завършва в началото на 14-ти век. По време на ремонтните дейности през 1380г. в резултат на пожар, видът на църквата малко се променя, но като цяло формата й се запазва до 15-ти век, когато е добавена кула. През 1790 г. кулата е „коронована” с купол, проектиран от Карл Готард Лангханс /Carl Gotthard Langhans/. Преди време църквата е била оградена отвсякъде с различни сгради, но днес стои сама, единствено в сянката на телевизионната кула /Fernsehturm/. Дизайнът на ранно-готическата зала и пищните декоративни щрихи правят тази църква една от най-интересните в Берлин.

Църквата Света Мария

На снимката: Църквата Света Мария отвън;

Вътре в църквата, първо трябва да обърнете внимание на Разпятието, датиращо от 1562г. Това изображение на Христос, ограден от Мойсей и Св.Йоан Кръстител, е рисувана в манеристки стил от Майкъл Рухщайн. Друг красив предмет в църквата е олтара- централната част на олтара датира от 1510г. и съдържа фигурите на неизвестни монаси.

Църквата Света Мария

На снимката: Част от интериора на църквата „Св. Мария“ в Берлин;

Амвонът на църквата също е много красив. Издълбан от алабастър, този шедьовър на Андреас Шютер, завършен през 1703г, е разположен на четвъртия стълб. Амвонът е украсен с барелефи на Свети Йоан Предтеча и персонификации на Добродетелите. Основният олтар е направен в бароков стил и проектиран от Андрес Крюгер около 1762г. Картините, сред които „Свалянето от Кръста” в центъра; „Христос на Елеонския хълм” и „Тома Неверни” от двете страни, са творби на Кристиан Бернхард.

Wagner-Orgel_in_der_Marienkirche_zu_Berlin

На снимката: Органът на църквата;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Карл-Либкнехт Щрасе  8, Берлин, Германия;

Телефон: +49 30 242 44 67;

Как да стигнете до църквата „Света Мария”:

-Чрез автобус /вземете линии 100, 143, 148, 200, 348/;

-Чрез S-Bahn /станция Александерплац/;

-Чрез U-Bahn /станция Александерплац/;

Работно време:

Всеки ден, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен достъп;
Важно: Статията предоставя информация за църквата Света Мария в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на църквата „Св.Мария“, как да стигнете до църквата Света Мария, както и информация за работното време за посещения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно  църквата „Св.Мария“ в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около  църквата „Св.Мария“ в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до църквата „Св.Мария“, Берлин: