Дин Ле Бен – Прованс, Франция

Герб на Дин Ле Бен: Дин Ле Бен

 

Голям спа център и пазарен град, разположен на ръба на Алпите, Дин е столица на лавандулата в От Прованс. Намира се близо до бързотечащата река Блеоне и е заобиколен от силно залесени планински райони, които са популярни за разходки. Градът разполага с компактен център и красива главна улица, по протежението на която се издигат чинари.

Дин Ле Бен

На снимката: Поглед от високо към града;

Геоложката позиция на Дин, който се намира на кръстопътя между високите полета на Прованс и Алпите, поставя града в центъра на район, който е забележително богат на вкаменелости. Вкаменените останки на животни и растения, показващи повече от 300 милиона години еволюционната история, са защитени в Геоложкия резерват От Прованс. Резерватът, който обхваща 47 общини, се ръководи от централа в Дин /Centre de Géologie Saint Benoît, 04000 Dignes les Bains, телефон: 33 04 92 36 70 70, факс: 33 04 92 36 70 71, contact@resgeol04.org, www.resgeol04.org/. При интерес от ваша страна, може да си организирате посещение, при което да видите останките от скелет на морско влечуго /ихтиозавър/, както и огромна каменна плоча, покрита с повече от 1000 фосили / Dalle aux Ammonites/.

Дин Ле Бен

На снимката: Катедралата „Св. Жером“;

Ако посетите Дин, потърсете из местните бижутерски и занаятчийски магазини „Звездите на Сен Винсент”. Става дума за звезди от черен варовик, които са оформени със злато или сребро. Това са звезди от фосилни останки от растение, което е растяло тук преди 185 милиона години.

Дин Ле Бен

Дин Ле Бен

На снимките: Из Дин Ле Бен /на първата снимка се вижда пазарен ден в града/;

Освен красивите звезди, Дин е известен и със своите пеперуди. Това се дължи на факта, че градът се намира в центъра на един от най-богатите на пеперуди райони в Европа. Общо 115 вида са били идентифицирани в Градината на пеперудите в града. Градината представлява уникален център на открито, единствен по рода си във Франция. Може да се посети с организиран тур, като посещенията са в различни часове. От април до септември, градината работи от 9.30 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа., като през април, май и септември тя е отворена през делнични дни, а през юни, юли и август- през всеки ден. Билетът струва 5.00 Евро /3.00 Евро за деца/.

Дин Ле Бен

На снимката: Подобни гледки са чести в градината на пеперудите;

Как да стигнете до Дин Ле Бен:

Дин се намира по пътя на известния „Train de Pignes”, като се обслужва и от SNCF влакове, пътуващи от Ница. Международното летище на Ница е най-близкото летище. Ако пътувате с кола, трябва да използвате магистрала А51 до изход 21, след което да продължите по път 85, известен още като „Пътят на Наполеон”. Път 85 пресича Дюранс и след това продължава на изток, следвайки река Блеоне до Дин Ле Бен.

Повече информация:

За повече информация относно градината на пеперудите и други обекти в Дин, може да се свържете с туристическия офис в града, намиращ се на Place de Tampinet, BP 201, 04001 Дин-ле-Бен, телефон: 33 04 92 36 62 62, факс 33 04 92 32 27 24, info@ot-dignelesbains.fr, www.ot-dignelesbains.fr.В случай че се нуждаете от хотел в Дин Ле Бен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Дин Ле Бен

Важно: Статията предоставя информация за Дин Ле Бен, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Дин Ле Бен, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района