Дисниленд Париж, Франция

На 32 км. източно от френската столица Париж се намира може би най-известният тематичен парк в Европа – Дисниленд Париж. Паркът отваря врати през 1992г., след като провокира някои от най- противоречиви реакции в новата френска история. Това е един от най-богатите тематични паркове в света. При откриването на парка реакциите спрямо него са били по-скоро негативни, като немалко журналисти го определят като „смърт за френската култура“ и „културен империализъм“. След като собствениците на парка наливат достатъчно пари за „излъскване“ на имиджа, Дисниленд Париж се превръща в една от най-добрите туристически атракции на Франция, с 15 милиона посетители годишно. Около 50% от посетителите са французи, а половината от тях са парижани.

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж е разположен на площ от 2 хиляди хектара, в предградието Марне-ла-Вале /Marne-la-Vallée/. Паркът е изграден на базата на това, което е постигнато от неговите предшественици, като е добавена и европейска нотка. Макар Дисниленд Флорида да е по-голям като размери, паркът в Париж не му отстъпка като атракции, особено що се отнася до пресъздаването на Магическото кралство. През 2002г. към парка е добавено Walt Disney Studios, съсредоточавайки се върху ролята на филмите в популярна култура. Ако искате да се съсредоточите само върху акцентите на парка, ще ви е достатъчен и един ден, а ако искате да разгледате наистина всичко, то тогава планирайте поне 2 дни за парка.

Дисниленд Париж

 

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж е тотална туристическа дестинация. В своите предели паркът предлага 5 зони със забавления, десетина хотели, Дисни Вилидж с 11 собствени ресторанта, голф игрище с 27 дупки. Разбира се, не трябва да се забравят многобройните заведения, магазини и шоу програми. Центърът за забавления Дисни Вилидж е осветен от грандиозна мрежа от окачени светлини на 18 метра над земята. Комплексът разполага с танцови клубове, магазини, ресторанти, барове за възрастни, опитващи се да избягат от децата си, френска правителствена туристическа служба и пощенска служба. Ще може да се разходите сред атракции, заобиколени от цветя, дървета, малки езерца, фонтани. Не трябва да се забравя и голямото изкуствено езеро, около което са съсредоточени хотелите. За малките деца се грижи цяла армия от служители, облечени като известни герои на Дисни, включително Бъфало Бил, Мики и Мини Маус и др.  Ще видите герои от „Аладин“, „Цар лъв“, „ Похахонтас“. Тъй като Дисни продължава да издава анимирани блокбъстъри, не се учудвайте ако видите и най-новите звезди на  Дисни докато се разхождате из парка.

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж

Главната улица в парка носи името „Main Street, USA”. От гарата може да се качите на вагони, задвижвани с парак, които обикалят из парка и стигат до Frontierland, а изкуственото езеро се кръстосва от параход, напомнящ за река Мисисипи на Марк Твен. Сред другите големи атракции са планинското влакче ‚Big Thunder Mountain”, както и призраците и духовете в „Phantom Manor“.

Дисниленд Париж

Дисниленд Париж

Парните влакчета преминават покрай Адвенчърленд /Adventureland/, където може да видите атракции като „Карибски пирати“, „Индиана Джоунс“ и „Храмът на обречените“. Във Фентъзиленд /Fantasyland/ фокусът е върху замъка на Спящата красавица, чиито върхове и кули са идеализирано (и грандиозно) тълкуване на френските замъци. В неговата сянка са европеизираните версии на „Снежанка и седемте джуджета“, „Питър Пан“, „Алиса в страната на чудесата“, „Лудият шапкар“ и „Магическата въртележка на Ланселот“.

Погледът към бъдещето намира място в Дискавъриленд /Discoveryland/, където атракциите отдават заслужено внимание на изобретения от произведенията на Жул Верн, Уелс и сериите „Междузвездни войни“. Сред любимите атракции тук са „Space Mountain“  и Buzz Lightyear’s Lazer Blast.

Полезна информация за посещение на Дисниленд Париж:

Адрес: Marne-la-Vallée, 35 км. източно от Париж, Франция;

Телефон: + 33 1 60 30 60 53;

Работно време за посещение:

Парк Дисниленд Париж е отворен от 10.00 часа до 23.00 часа;

Уолт Дисни Студиос са отворени от 10.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входните билети:

Цените за билет варират в зависимост от периода, за който са закупени и броя на дните за които да се използва. Всички билети за Disneyland Park  дават възможност за достъп до всяко шоу, атракция и парад в парка без ограничения с изключение на Shooting Gallery в Frontierland и  Video Games Arcade в Discoveryland. Ако прекарате целия ден в Walt Disney Studios Park, вашата еднодневна карта ще бъде валидна и за вечерно посещение на “Disneyland Park Evening Access” след 17:00 часа на същият ден.

Информация за актуалните цени на билетите може да намерите на официалния сайт тук.

Как да стигнете:

-Чрез влак /ако се намирате в Париж, може да използвате влаковете RER – RER A спира близо до самия парк; Може да се качите на RER A в Париж на следните станции: Шарл де Гол-Етоил, Аубер, Шателет-лес-Халес—Гара Лион или Нейшън /Nation/. Уверете се, че се качвате на влака, движещ се в посока към Марне-ла-Вале и слезте на последната спирка. Пътуването отнема около 40 минути. Влаковете се движат ежедневно на всеки 10-20 минути от 5.30 часа сутрин до полунощ/;

-Чрез автобус /има специални автобуси, свързващи летищата Орли и Шарл де Гол с хотелите в парка. Автобусите пътуват на всеки 30-45 мин.

-Чрез автомобил /поемете по магистрала А4 в посока към Метц/Нанси, на изток от Париж. Излезте от магистралата при изход 14 „Дисниленд Париж“. Имайте в предвид, че паркингът при парка се заплаща, но е безплатен ако нощувате в някой от хотелите. Цените на паркинга са 20.00 Евро за лек автомобил и 35.00 Евро за ван.
Важно: Статията предоставя информация за Дисниленд Париж, Франция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Дисниленд и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Дисниленд Париж

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Дисниленд Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: