Джамията Мескита – град Кордоба, Испания

Джамията Мескита в Кордоба е една от най-грандиозните постройки в западния свят, разпростираща се на площ от 24 000 кв.м. И до днес тя носи арабско име (мескита на арабски означава именно джамия). Джамията е символ на множеството религиозни промени, които Кордоба претърпява през годините.

Джамията Мескита

На снимката: Джамията Мескита, погледната отгоре;

Мястото, на което сега се издига джамията, е било свещено място много преди нейното построяване. Първо там се е издигал римски храм, посветен на Янус, а по-късно вестготска катедрала, посветена на Св.Винсент от Сарагоса. Строежът на Мескита започва през 8-ми век под ръководството на емира на Кордоба – Абд-ал-Рахман и продължава две столетия. Абд-ал-Рахман намира убежище на Иберийския полуостров след като в родната му Сирия семейството му е преследвано от конкурентна политическа сила. При управлението на Абд-ал-Рахман II в джамията се е съхранявала кост на пророкът Мохамед, което я превърнала в особено важно за поклонниците място. През годините Мескита претърпява множество промени, като всеки нов владетел оставя своя отпечатък върху архитектурата й, но колонадата от акри с редуващ се червен и бял клиновиден камък се запазва. 900-те колони, често сравнявани с гора, са изградени от гранит, мрамор, яспис и оникс. Джамията разполага с богато декорирани ниши за молитва, от които безспорно най-впечатляваща е михрабът. Именно оттам имамът е водил молитвата на правоверните.

Джамията Мескита

На снимката: Част от множеството колони в джамията;

През 1236г. Кордоба се присъединява към християнския свят, след като градът бива превзет от Фердинанд III.  Той обаче не разрушава джамията, а я осветява, след което тя бива посветена на Дева Мария и оттам насетне се превръща в молитвен дом на християнската общност. Постепенно се добавят нови и нови християнски елементи като днес Мескита е катедрален храм на архиепископа на Кордоба.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Calles Torrijos и Cardenal Herrero, Кордоба, Испания;

Как да стигнете до джамията?

Автобус Номера: 3, 7

 Работно време:

Март – Октомври
Понеделник – Събота 10.00 – 19.00
Празници и през неделите 8.30 – 11.30/15.00 – 19.00
Ноември – Февруари
Понеделник – Събота 10.00 – 18.00
Празници и през неделите 8.30 – 11.30/15.00-18.00

Цени на билетите:

Възрастни 10.00 евро
Деца от 10г. до 14г. 5.00  евро
Деца под 10г. безплатно
Важно: От понеделник до събота, между 8.30-9.30 можете да посетите катедралата безплатно, но индивидуално и при пазене на тишина. През това време са забранени груповите посещения.

Нощно посещение на катедралата:

През месец януари и февруари, от 20.00 часа до 21.00 часа;

През месец март, от 21.00 часа до 22.30 часа;

През месец април и май, от 21.30 часа до 23.00 часа;

През месец юни, юли и август, от 22.00 часа до 23.30 часа;

През септември, от 21.00 часа до 22.30 часа;

През октомври-декември, от 20.00 часа до 21.30 часа;

Цени на входните билети за нощно посещение на катедралата:

Билет за възрастни – 18.00 Евро;

Намален билет /за пенсионери, студенти и деца от 7 до 9 год./ – 9.00 Евро;Важно: Страницата разглежда подробно джамията Мескита, една от забележителностите на испанския град Кордоба – историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети, работно време на джамията Мескита, информация как да стигнете до джамията. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Кордоба и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Джамията Мескита

По-долу може да видите интерактивна карта относно джамията Мескита – Кордоба, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: