Доминиканската църква – град Краков, Полша

Корените на Доминиканската църква в Краков /Kościoł Dominikanow/ може да се търсят доста назад във времето, някъде към втората половина на 13-ти век. Църквата е престроявана няколко пъти през годините, за да може около средата на 15-ти век да се достигне до появата на настоящата впечатляваща готическа постройка, която е оцеляла и до ден днешен.

Доминиканската църква

На снимката: Фасадата на Доминиканската църква в Краков;

През годините църквата е била разширена с изграждането на няколко погребални параклиси, които се считат като значимо произведение на готическото и ренесансовото изкуство. Параклисите се отличават с красива декорация и обзавеждане. Когато се говори за тези параклиси, трябва да се отбележи този на семейство Збараски, изграден в бароков стил. Параклисът се намира в западния край на северното странично крило на доминиканската църква в Краков. Трябва да се отбележи и изградения в манеристки стил параклис на семейство Мишковски, който може да се види в началото на южното странично крило на църквата.

Доминиканската църкваНа снимката: Интериорът на храма;

 

Църквата е засегната в значителна степен от голям пожар, който обхваща Краков през 1850г. За съжаление, пожарът засяга и унищожава голяма част от дървеното обзавеждане на църквата, което днес е внимателно възстановено.

Доминиканската църква

На снимката: Красива декорация на параклис в църквата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ul. Stolarska 12, Краков, Варшава;

Телефон: +48 12 423 16 13;

Как да стигнете до Доминиканската църква:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 3, 6, 8, 18/;

Работно време за посещение на църквата:

Делнични дни, от 9.00 часа до 20.00 часа;

Неделя, от 10.00 часа до 20.00 часа;Важно: Статията предоставя информация за доминиканската църква в полския град Краков. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Март 2017г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Доминиканската църква

По-долу може да видите интерактивна карта относно Доминиканската църква – Краков, Полша, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: