Доминиканският манастир – град Дубровник, Хърватия

Намиращ се в източната част на Дубровник, в близост до портата Плоче, Доминиканският манастир (Dominikanski Samostan) е построен през 1315г, но скоро става ясно, че поради размера на комплекса, стените на града ще трябва да се разширят. Манастирът по-късно е възстановен след земетресението от 1667г.

доминиканският манастир

На снимката: Доминиканският манастир, заснет от въздуха;

По стълбище с каменна балюстрада се стига до църквата. Изящната вратата, дело на Бонино от Милано, е украсена с римска статуя на Св. Доминик. Интериорът разполага с един неф, а над централния свод виси прекрасен позлатен панел- Разпятие, както и символи на евангелистите. Те са дело на художникът Паоло Венециано, творил през 14-ти век.

доминиканският манастир

На снимката: Манастирската църква;
Различните стаи на манастира, разположени около превъзходният и датиращ от 15-ти век готически манастир, дело на твореца Масо ди Бартоломео, са дом на Доминиканския музей (Muzej Dominikanskog Samostana). Той съдържа извънредна колекция от произведения на изкуството, дело на ученици от школата на Дубровник, включително красив триптих и Благовещение от Николо Рагусино от 16-ти век.

доминиканският манастир

На снимката: Част от вътрешния двор;

Има и произведения на изкуството от венецианската школа, включително Свети Влас,  Света Мария Магдалена и Ангел Тобиас, както и скъпоценни реликви и предмети в злато и сребро.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Ulica Svetog Dominica 4, Дубровник, Хърватска;

Телефон: +385 20 322 200;

Работно време:

Всеки ден, от 9.00 часа до 17:00 часа /зимно време/;

Всеки ден, от 9.00 ч до 18:00 часа /лятно време/;

Цена на входни билети;

Билет за възрастни – 30.00 HRK;
Доминиканският манастир

Важно: Статията предоставя информация за доминиканския манастир в град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно доминиканския манастир в град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: