Донаувьорт – свободният имперски град

На 40 км. северно от Аугсбург и на 95 км. северозападно от Мюнхен се намира градчето Донаувьорт. Посетителите идват тук не толкова заради конкретни атракции и обекти, колкото за да се насладят на чудесната архитектура и исторически дух. Разположението на града на река Дунав са го превърнали в ключова спирка по търговския маршрут между Аугсбург и Нюрнберг. Опитът за превземане на град през 1608г. довел до разделянето на Германия между протестанти и католици, оформени във военни съюзи, което в последствие довело и до избухването на т.нар. Тридесетгодишна война.

Донаувьорт

На снимката: Донаувьорт от птичи поглед;

Най-старата част на града се намира на остров в средата на притока Вьорниц, като до тази част се стига като се премине през най-старата оцеляла порта в града – Ридерстор /Riederstor/, която проправя път на трафика към най-историческата и ценна улица на острова – Райхщрасе. Донаувьорт е бил сериозно засегнат по време на бомбените нападения през Втората световна война през 1945г., но след това е бил внимателно възстанове. Части от укрепленията на града са оцелели и до днес.

Как да стигнете до Донаувьорт:

Най-лесният начин да достигнете до града е чрез самолет, но след това трябва да продължите чрез друга форма на транспорт, защото няма директен полет до самия град, а трябва да кацнете в Мюнхен/Менинген – най-близкото и удобно летище. С навлизането на нискотарифната компания Wizz Air, вече има директен полет София-Мюнхен запад/Меминген, който се осъществява няколко пъти в седмицата. За повече информация относно разписания и цени, погледнете на www.wizzair.com.

Донаувьорт

На снимката: Райхщрасе;

За придвижване из тази част на Германия може да разчитате на местните влакове: от Аугсбург има влакове на всеки 30 минути през целия ден  (време на пътуване: 35-45 минути). Влаковете идват на всеки час и от Мюнхен (време за пътуване: 90 минути). За информация посетете www.bahn.de.

Ако пък решите да обикаляте с кола, то от Мюнхен трябва да следвате А8 на северозапад до Аугсбург и оттам да продължите на север по път N2. Пътуването отнема около час. От Ньордлинген поемете по шосе 25.

Търсите хотел в град Донаувьорт?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Туристическа информация:

Туристическият офис на града се намира на Ратхаусгасе 1 /Rathausgasse 1/.  Офисът е отворен от май до септември, от понеделник до петък /9:00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 18.00 часа/, събота и неделя /от 15.00 часа до 18.00 часа/. От октомври до април офисът е отворен от понеделник до четвъртък /9.00 часа до обяд и от 13.00 до 17.00 часа/, петък от /9.00 до 13.00 часа/.

Разходка из забележителностите на града:

Започнете разходката си от църквата на Свети кръст, или Хайлигескройц /Heiligeskreuz/. Тази барокова сграда датира от 1720г. и разполага с чудесни интериорн и галерии. Църквата е един от най-впечатляващите примери за чудесни църкви, построени и декорирани от школата на Весобрун /Wessobrunn/. Последната процъфтява особено много през 17-ти и 18-ти век заради използваните от нейните майстори сложни мазилки и декорации.

Донаувьорт

На снимката: Църквата Хайлигескройц;

Църквата на Светия кръст обаче далеч не е най-посещаваното място в града. Такова е музеят на играчките „Кети Крузе“. Музеят е разположен на Пфлегщрасе 21а /Pflegstrasse 21А/, като в него ще откриете чудесна колекция от кукли и играчки, проектирания от известния майстор-занаятчия Кети Крузе, чийто най-плодотворен период бил през 50-те и 60-те години. Той е определен и като най-важната част в историята на производството на кукли. Музеят може да се посети както следва: октомври – април, от четвъртък до неделя /14.00-17.00 часа/ и май-септември, от вторник до неделя /11.00-18.00 часа/. Билетът за възрастни е на цена от 2.50 Евро, а пенсионери и групи над 10 души влизат срещу 2.00 Евро. Деца до 6 години влизат безплатно, а има и семейни билети за 4.50 Евро.

Донаувьорт

На снимката: По уличките на Донаувьорт;
Важно: Статията предоставя информация за град Донаувьорт , Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Донаувьорт?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Донаувьорт

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Донаувьорт, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: