Дрезден – Флоренция на река Елба

Герб на Дрезден:  Дрезден

 

Въпреки че Дрезден има 800-годишна история, най-важните години за града идват при управлението на Август Силния (1694-1733г.), продължило четири десетилетия. Той бил доста суетен и автократичен, но имал добър вкус и благодарение на него в Дрезден са построени значимите барокови сгради, които ще превърнат постепенно града от провинциално градче в едни от най-красивите градове в Европа. Неговият личен алхимик, Бьотгер, се проваля в задачата си да произведе злато, но успява да създаде първия порцелан в Европа, давайки Август и неговите приемници средствата да натрупат истинско богатство от произведения на изкуството, които по-късно ще формират впечатляващата колекция на Дрезденската галерия. Дрезден става известен като Флоренция на Елба (Elbflorenz) и се превръща постепенно във важна спирка на всяка една европейска обиколка.

Дрезден

На снимката: Дрезден, Германия;

 

Дрезден понася значими щети по време на Втората Световна война. В нощта срещу 13 февруари 1945г., при въздушно нападение на съюзниците са унищожени голяма част от бароковите сгради на града, като загиват около 35 000 души. По това време градът бил пълен с бежанци от различни части на Германия, бягащи от настъпващата руска армия, поради което дори се счита, че броят на жертвите може да е бил и по-голям. Унищожаването на този бароков град, който не бил някаква военна цел, а по-скоро целяло да не попадне в ръцете на руснаците, може да се определи като една от големите грешки, чиито последици се усещат и до днес.

По време на комунистическия режим са осъществени редица възстановителни работи. През този период е възстановена операта Земпер, но истинският възстановителен процес започва едва след обединението на Германия. Благодарение на осъществените дейности почти всяка година в Дрезден била откривана по една нова историческа сграда. През 2006г. градът отбеляза своята 800-годишнина, като плановете са били именно към тази година по-голяма част от бароковите сгради в Дрезден да са вече възстановени.

Дрезден

На снимката: Красив пейзаж край река Елба – реката, дала толкова много на града, но и нанесла му немалко щети през годините;

Туристически офис в Дрезден:

Туристическа информация за Дрезден и неговите забележителности може да получите в туристическия офис, намиращ се на Остра-Алее, 01067 Дрезден, телефон: +49 351-491-920, уебсайт: www.dresden-tourist.de. Пред операта Земпер също има туристически офис.

Дрезден

На снимката: Операта Земпер, Дрезден;

Транспорт:

Централната част на Дрезден може най-лесно и пълноценно да се обиколи пеша. Старият град е компактен и с предимно пешеходни зони. Заслужава си да използвате градски транспорт в Дрезден само ако ще искате да достигнете до периферийните райони на града. Като всеки един немски град, Дрезден се слави с добре развит обществен транспорт, при който са налице влакове „S-Bahn”, трамваи (Strassenbahn) и автобуси. За всички туристи особено популярна и удобна е линия 1 на S-Bahn, защото тя свързва Дрезден с Майсен, както и със Саксонска Швейцария. С билетите за градския транспорт в Дрезден може да пътувате в рамките на 1 час /при определени билети и до 1.30 часа/ и да сменяте неограничено превозните средства в рамките на този времеви период. Билетът за едно подобно пътуване е на цена от 2.30 Евро. Продават се еднодневни билети на цена 6.00 Евро, както и седмични билети на цена от 21.00 Евро. Билетите може да се закупят от автомати на спирките и следва да се валидират след качване в превозното средство. Основната гара в Дрезден е Хаупбанхоф. Това е сравнително малка гара, която обаче е основно реновирана след наводнението от 2002г., което заля град и други градчета по течението на Елба. Друга основна гара в Дрезден е Дрезден-Нойшадт, намираща се на отсрещния бряг на река Елба. Тя също е удобна за достигане до бароковата стара част на града.

Саксонската кухня:

Няма как да не се отбележи, че в централните части на по-големите немски градове е винаги трудно да се намерят традиционни немски ресторанти, където се предлагат местни ястия и напитки. Изненадващо обаче, в историческия център на Дрезден има изобилие от ресторанти, предлагащи саксонска кухня. В следващите редове бихме искали да ви предложим информация за три много популярни местни ресторанти, които споделят една и съща концепция за регионална кухня на фона на традиционни сводести изби. Декорът ще ви върне обратно във времето, а персоналът носи костюми от 18-ти век. Особено популярно сред местните по принцип е младо свинско на шиш. Масите в тези зеведения са големи, затова ако сте по-малка група може да ви се наложи да споделите масата с други хора –  това обаче само допринася за по-веселата атмосфера. Ако решите да посетите някои от местните ресторанти, препоръчително е да си направите резервация.

Дрезден

На снимката: Фрауенкирхе;

Най-големият от трите споменати ресторанта, с място за до 400 посетители, е Софиенкелер /Sophienkeller/. Ресторантът се намира в подземното ниво на хотел Кемпински Ташенбергерпалас, на адрес Ташенберг 3, телефон: +49 351-497-260, www.sophienkellerdresden.de. Другите два ресторанта са съсредоточени в района около Фрауенкирхе – Пулвертурм, адрес: An Der Frauenkirche 12, +49 351-262-600, www.pulverturm-dresden.de, е разположен в мазето на Козелпалас /Coselpalais/, а Фестунгмауерн, адрес: Am Brоhlschen Garten 4, +49 351-262-032, www.festungsmauerndresden.de, е част от старите градски укрепления. Има заведения, при които фокъсът е поставен не върху храната, а върху местните питиета, и по-точно върху саксонските вина. Едно от тези заведения е Wettiner Keller, адрес: An der Frauenkirche 5,  +49 351-864-2860.

ДрезденНа снимката: Дворецът „Цвингер“, служещ като музей;

Културни събития и фестивали в Дрезден:

Когато се говори за културни събития в Дрезден, несъмнено първото име , което изниква е операта Земпер. Не по-малко впечатляващ е модерният Културпалас, който е дом на местната дрезденска филхармония. Ако искате да си направите резервации за някое от техните събития и представления, може да разгледате сайтовете им, или да се свържете с туристическия офис на Дрезден: +49 351-491-920, www.dresdentourist.de.

Дрезден

На снимката: Терасата на граф Брюл, от където се разкрива красива гледка към целия град;

Дрезден е домакин и на различни годишни и еднократни фестивали, вариращи от фламенко танци до улични изпълнения на различни инструменти. Най-голям от тези фестивали е Музикалният фестивал на Дрезден /Dresdner Musikfestspiele/, който се провежда в първата половина на месец юни. По време на този фестивал се провеждат 170 събития в около 70 различни локации из града. Интересен е и тридневният фестивал Диксиленд, който привлича немалко посетители. Фрауенкирхе, намираща се на Георг-Треу-Плац 3 /www.frauenkriche-dresden.org/, е дом на немалко концерти, които се провеждат в събота след 20.00 часа. Постъпленията от тях се използват за реконструкцията на църквата.

Споменавайки за културни мероприятия в Дрезден, няма как да не обърнем внимание и на местния коледен базар, който претендира да е най-старият коледен пазар в Германия. Съществува от 1434г. като днес се разпростира на над 1 миля /1.6 км/, започвайки от централната гара на града, та чак до Нойщад отвъд река Елба. Най-добрата част от базара е в пределите на замъка, като тук базарът наподобява такъв от Средновековието, с типична храна и напитки сервирани в традиционни купи. Традиционният немски коледен кекс, носещ името Щолен /Stollen/, идва именно от Дрезден, а днес се продава навсякъде по света. Ако искате да научите повече за коледния базар в Дрезден, то може да прочетете полезна информация в следната наша статия.

Дрезден

На снимката: Част от коледния базар в Дрезден, считан за най-стария в Германия;

Пазаруване:

 Основните търговски улици в Дрезден са Прагер щрасе, водеща от главната станция към стария град, и Вилдруфер Щрасе, която пресича Прагер при Алтмаркт. На тези две улици ще намерите всички големи търговски вериги и универсални магазини.

Ако търсите по-висок клас бутици, то добре ще е да се насочите към района Нойщадт, отвъд Елба. Заслужава си да се посети датиращият от 1899г. Марктхале, находящ се на Метцер Щрасе 1,www.markthalledresden.de. Сградата е реновирана, като днес е дом на множество малки магазини, както и на автомобилен магазин. Висококачествени храни и сирена може да се намеря също тук.

Дрезден

Дрезден

На снимките: Голямата Градина в Дрезден /отгоре/ и влакчето, с което може да се разходите из градината /отдолу/;

На близката Кьонигщрасе, www.koenigstrassedresden.de, се намират магазините от най-висок клас в Дрезден. Тази улица, както и по-малките улици и дворове, водещи към него, са запазили своят първоначален бароков характер. Има мъжки и женски бутици, бижутерии, магазини за антики и изобразително изкуство. В събота, от 7.00 часа до 14.00 часа, между мостовете Карола и Алберт, има битпазар, който може да ви се стори интересен.

Как да се спестите пари при вашето посещение:

Дрезден предлага няколко възможности на своите посетители да видят повече неща за по-малко пари. Всички музеи, които са част от колекцията на Държавната художествена галерия, може да се видят за 10.00 Евро на ден. Ако ще бъдете в Дрезден за повече време, то може да си закупите карта Dresden City, която е на стойност между 15 и 20 Евро, като включва безплатен градски транспорт и отстъпки от входните такси на определени обекти. Може да се възползвате още от Dresden Regio Card, която предоставя транспорт в целия район на Дрезден и около града. Тук са включени и S-Bahn до Майсен, Саксонска Швейцария и други дестинации. С тези карти ще може да влизате директно в обектите, където имате безплатен вход, без да чакате на касите.

Знаете ли, че:

пастата за зъби е изобретена в Дрезден? Фармацевтът Отомар Хайнсиус фон Майенбург изобретява паста за почистване на зъби в своята лаборатория през 1907г.

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Операта Земпер;

2/ Цвингер;

3/ Албертинум;

4/ Резиденцшлос;

5/ Хофкирхе;

6/ Фрауенкирхе;

7/ Терасата на Брюл;

8/ Голямата Градина;

9/ Дворецът „Пилниц”;

Ако искате да научите повече за Дрезден, може да намерите допълнителна информация на следния сайт: www.dresden.de;В случай че се нуждаете от хотел в Дрезден, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Дрезден

Важно: Статията предоставя информация за Дрезден, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт в града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Дрезден, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.