Древната Агора – град Атина, Гърция

Древната Агора  или тържището са формирали политическото сърце на древна Атина още от 600-та година преди Новата ера. Демокрацията е била практикувана в Съвета и съдилищата, какво и в открити събрания.

древната агора

На снимката: Част от древната Агора;

Сократ е бил обвинен и екзекутиран в държавния затвор тук през 399г. пр.н.е. Театрите, училищата и улиците, пълни с магазини, са направили това място център на социалния и търговски живот в града. Дори монетният двор на Атина, където са се секли сребърните монети, е бил разположен в Агората. Американското училище по класическа учения започва разкопки на Древната Агора през 1930г. и оттогава огромни останки на сложен комплекс от обществени сгради са били разкрити.

древната Агора

На снимката: Стоата на Аталос;

Главният вход на Агората през 200 г. пр.н.е. е чрез „Панитейският път”, който преминава през целия комплекс от Акропола в югоизточната част до Керамайкос в северозападната част. Панитейският път е кръстен на един фестивал, който се е провеждал на всеки четири години. Пътят преминавал покрай сградата на библиотеката, храмът Моноптерос, статуите на Тритон, Храмът на Арес. Статуите Тритон са поставени на входа на Одеона на Агрипа. Той датира от 150г. след Христа и сега служи като музей на Агората.

древната Агора

На снимката: Статуите на Тритон;

Докато се разхождате из древната Агора, вие определено ще попаднете Стоата на Аталос. Тази красива сграда е възстановена между 1953г. и 1956г., благодарение на огромно дарение от самия Джон Рокфелер Дж. Впечатляващата двуетажна Стоа, или просто покрит пасаж е построен от крал Атал от Пергамон /управлявал 159-138г. преди Новата ера/, като тя доминира източния край на Агората, докато не била изгорена от племето Херули през 267г. след Христа.

Реконструирана чрез използването на оригиналните основи и древни материали, тя сега е дом на музей, в който са изложени експонати, говорещи за голямото разнообразие и сложността на живота в древността.

 

Древната Агора

На снимката: Оцеляла порта към Агората;

Артефактите включват документи от датиращата от 2-ри век преди Христа Библиотека на Пантайнос, текстът на закон срещу тиранията от 337г. преди Новата ера, бронзови и каменни плочки, използвани за гласуване и воден часовник /клепсидра/. „Ostraka” /плочки за гласуване, върху които се изпивали имена/ носят имена на известни гърци като Темистокъл и Аристеидес Справедливият- последният е заточен или отлъчен през 482г. преди Новата ера. Още битови предмети, като например теракотни играчки и портативни печки, кабари и сандали открити в магазин за обущарство, са еднакво очарователни. Също така на показ са и няколко красиви вази с черни фигури и необичайна колба за масло, отлята във формата на коленичещо момче.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 24 Adrianou, Атина 10555, Гърция;

Телефон: +30 210 321 0185;

Работно време на древната Агора:

От понеделник до неделя, от 8.00 часа до 20.00 часа;

Последен вход се допуска в 19.45 часа;

Древната Агора е затворена на:

1-ви и 6-ти Януари; 25-ти март; 1-ви май; Великден; 25-ти и 26-ти декември;

Цена на входните билети:

Билет за възрастен – 8.00 Евро;

Намален билет – 4.00 Евро;

Безплатен достъп всяка първа неделя от месеца за всички посетители, както и на 6-ти март, 18-ти април, 18-ти май и 28-ми октомври;

Как да стигнете до Агората:

-Чрез метро /най-близката спирка е Монастираки или Тисио/;

Съвет:

Можете да видите по-голямата част от Агората от улиците, които я заобикалят;
Древната Агора

Важно: Статията предоставя информация за древната Агора – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на комплекса и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно древната Агора – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: