Държавната библиотека – град Берлин, Германия

Ядрото на колекцията на държавната библиотека е всъщност колекцията от книги, които са се намирали в библиотеката, принадлежала на Великия курфюрст – Фридрих Вилхелм – основана е през 1661г. и е разположена в Щадшлос /Stadtschloss/. В края на 18-ти век колекцията от книги е преместена в сградата на Старата библиотека /Alte Bibliothek/. Настоящият й дом е проектиран от Ернст фон Ине и създаден между 1903г. и 1914г. на мястото на Академията на науките и Академията за изящните изкуства. Тази внушителна сграда е сериозно повредена по време на Втората световна война и е подложена на значителна реставрация.

Държавната библиотека

На снимката: Сградата на държавната библиотека на булевард „Унтер ден Линден“, Берлин;

Колекцията, наброяваща 3 милиона книги и периодични издания, била разпръсната по време на войната, включително и колекция от безценни музикални ръкописи, която попада в Ягелонската библиотека в Краков, Полша. След края на войната, само част от колекцията е върната на сградата, разположена на булевард Унтер ден Линден, а останалата част е задържана в Западен Берлин. След обединението на Германия, двете колекции са отново заедно и под едно управление.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Унтер ден Линден 8, Берлин, Германия;

Телефон: +49 30 266 23 03;

Как да стигнете до Държавната библиотека:

-Чрез автобус /вземете линии N100, 200 и 348/;

-Чрез S-Bahn /станция Friedrichstrasse/;

-Чрез U-Bahn /станция Friedrichstrasse/;

Работно време:

От понеделник до петък, от 9.00 часа до 21.00 часа;

Събота, от 10.00 часа до 19.00 часа;

Затворена в неделя и на официалните празници;

Някои от стаите на държавна библиотека са отворени само до 17:00 часа или 19:00 часа;

Важно:

Ако искате да посетите читалнята със свитъците, трябва да заявите това по телефона предварително;
Важно: Статията предоставя информация за държавната библиотека в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на държавната библиотека, как да стигнете до държавната библиотека , както и информация за работното време на библиотеката. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно държавната библиотека в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около държавната библиотека  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до държавната библиотека, Берлин: