Дворецът Шарлотенбург – град Берлин, Германия

Дворецът Шарлотенбург е бил замислен като летен дом за Софи Шарлот – съпруга на Фридрих III. Строителството на двореца е започнало през 1695г. по проект на Йохан Арнолд Неринг. Между 1701г. и 1713г. Йохан Фридрих Еосандер разширява двореца, като добавя купол и крило с оранжерия. Следващи разширения са предприети от Фридрих Велики (Фридрих II), който добавя ново крило, проектирано от Георг фон Венцеслаус Нобелсдорф между 1740г. и 1746г. Възвърнал своята предишна елегантност след Втората световна война, богато украсеният интериор е ненадминат по красота в Берлин.

Дворецът Шарлотенбург

На снимката: Предната част на двореца с част от градините;

Приземният етаж на основната сграда трябва да бъде посетен с екскурзовод. Горният етаж и новото крило, където е разположен частният апартамент на Фредерик Велики, може да бъдат посетени и самостоятелно. Има няколко части на двореца, които заслужават да бъдат посетени. Първата от тях е „Порцелановият кабинет”. Тази изключителна огледална галерия има стени облицовани от горе до долу с японски и китайски порцелан. Следващата важна част на двореца е дворцовият параклис /Schlosskapelle/. Само части от амвона в параклиса са оригинални. Всички останали мебели и обзавеждане, са реконструкции. По време на посещението си тук обърнете също внимание на Ahnengalerie. Тази дълга галерия, облицована с огромни картини с маслени бои и украсена с дъбова ламперия, е завършена през 1713г.

Дворецът Шарлотенбург

На снимката: Залите на двореца са богато украсени;

Отделно от самия дворец, можете да видите някои интересни неща в района на двореца. Точно пред двореца стои паметникът на Великия курфюрст. Статуята на Великия курфюрст (Фридрих Вилхелм) е най-добрата в Берлин и изработката й е платена от неговия син, курфюрст Фридрих III (по-късно крал Фридрих I). Проектиран от Андреас Шлютер като едно единствено парче, изграждането на статуята е започнало през 1696г, но не завърша преди 1703г. Първоначално статуята бива разположена в близост до бившия дворец на Берлин, до Ланге Брюке /носещ сега името Ратхаусбрюке/. Статуята е преместена в безопасност по време на Втората световна война, но по ирония на съдбата, при пътуването й на връщане, баржата която била използвана за транспортирането на паметника потъва в пристанището на Тегел.

Дворецът Шарлотенбург

На снимката: Статуята на Великия курфюрст;

През 1949 г. статуята е извадена непокътната от водата и издигната в двора на двореца „Шарлотенбург”. Все пак липсвала оригиналната основа, на която се поставял паметника, тъй като оригиналната останала в Източен Берлин и поради тази причина било изработено копие. Оригиналната основа в крайна сметка попълва колекцията на Музей Боде, където върху нея е разположено копие на паметника. Статуята изобразява Великия курфюрст като воин в древна броня (макар и облечен с мантия от 17-ти век), възседнал своя кон, и стоящ триумфално над фигурите на военнопленници около основата.

Самата основа на паметника е украсена с релефи на патриотични алегорични сцени. Една сцена изобразява царството заобиколен от фигури, представляващи История, Мир и река Шпрее; друга показва царството, защитено от Вяра, Храброст и Сила (представлявана от фигурата на Херкулес).

Новото крило на двореца Шарлотенбург помещава Музея „Хохенцолерн”. Музеят обединява скъпоценни предмети от семейната колекция на Хохенцолерн, включително картини, занаятчийски предмети и мебели.

Дворецът Шарлотенбург

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Spandauer Damm 10, Берлин 14059, Германия;

Телефон: +49 331 96 94 220;

Как да стигнете до двореца Шарлотенбург:

-Чрез U-Bahn /станция Richard-Wagner Platz и Sophie-Charlotte-Platz /;

-Чрез автобус /вземете линии N109, 145, 210/;

-Чре автомобил /можете да паркирате колата си в пред двореца/;

Цени на входните билети:

Единичен редовен билет – 12.00 евро;

Единичен намален билет – 8.00 евро;

Редовен билет „Шарлотенбург +“ – 17.00 евро; / включва посещение на всички дворцови институции/;

Намален билет „Шарлотенбург +“ – 13.00 евро; /включва посещение на всички дворцови институции/;

Семеен билет „Шарлотенбург +“ – 25.00 евро / осигурява влизане на 2-ма възрастни и не повече от 4 деца от едно и също семейство на възраст до 18 години/;

Фото разрешително: 3.00 евро;

Работно време:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа (ноември-март)

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа (април-октомври)

Затворен в понеделник;

Важно:

Аудио-пътеводители на 8 езика се предлагат при посещение на двореца;
Важно: Статията предоставя информация за двореца „Шарлотенбург“ в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на двореца „Шарлотенбург“, как да стигнете до двореца „Шарлотенбург“, както и информация за работното време на двореца за посещения и цените на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца „Шарлотенбург“ в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около двореца „Шарлотенбург“ в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до двореца „Шарлотенбург“, Берлин: