Дворецът Холирудхаус -град Единбург, Шотландия

Известен днес като официалната шотландска резиденция на кралица Елизабет II,  дворецът Холирудхаус е построен от Джеймс IV през 1498г. на мястото на абатство. Дворецът след това е служил като дом на крал Джеймс V и съпругата му Мари дьо Гиз, и е преустроен през 70-те години на 17-ти век за Чарлз II. Кралските апартаменти (включително Тронната зала и Кралската трапезария) за организиране на церемонии и за банкети, когато кралицата посещава двореца. Стая в кулата на Джеймс V е печално известна покрай царуването на Мери Стюарт. По всяка вероятност именно в тази стая през 1566г. Мери вижда убийството на своя доверен помощник, италианецът Давид Рицио, който е убит по заповед на ревнивия съпруг на Мери, лорд Дарнли. Мери е била бременна в шестия месец, когато става свидетел на убийството, при което Рицио бива прободен цели 56 пъти.

дворецът "Холирудхаус"

На снимката: Дворецът Холирудхаус;

В ранните етапи на Якобитското въстание през 1745г. последният от претендентите за британския престол, Чарлс Едуард Стюарт /принц Чарли/ използвал Холирудхаус като своя резиденция, където впечатлявал местното общество в Единбург с големи празненства.

дворецът "Холирудхаус"

На снимката: Кралската спалня;

Днес тук Новата галерия на кралицата показва творби от кралската колекция.

дворецът Холирудхаус

На снимката: Галерията в двореца;

Полезна информация тази забележителност:

 Адрес: Източен край на Кралската миля, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 303 123 7306;

Как да стигнете до двореца „Холирудхаус”:

-Пеша /15 минути пеша от централната гара на Единбург/;

-Чрез автобус /редовни автобуси N6 и 35 спират точно пред двореца/;

-Чрез автомобил /има паркинг на разположение в двореца/;

Работно време на двореца „Холирудхаус”:

21-ви Юли 2018г. – 31-ви Август 2018г., от 9.30 часа до 19.00 часа (последен вход в 17.15 часа);

1-ви Септември 2018г. – 30-ти Септември 2018г., от 9.30 часа до 18.00 часа (последен вход в 16.15 часа);

Влизането се осъществява по часове, като при закупуването на билет може да си изберете час за влизане. Явете се на входа поне 10 минути преди избрания от вас час за влизане;

 Цена на входните билети за двореца „Холирудхаус”:

Билет за възрастни – 24.00 Британски лири;

Билет за пенсионери /60 + години/ – 22.00 Британски лири;

Билет за хора под 17 години – 13.50 Британски лири;

Семеен билет /2-ма възрастни и до 3 деца/ – 61.50 Британски лири;

Комбинирани билети за двореца „Холирудхаус”, Галерията на кралицата и Кралските конюшни:

Билет за възрастни – 42.30 Британски лири;

Билет за пенсионер /60 + години/ – 38.50 Британски лири;

Билет за хора под 17 години – 23.30 Британски лири;

Семеен билет /2-ма възрастни и до 3 деца/ – 107.90 Британски лири;

Важно:

Снимане вътре в двореца не е позволено;

Предвидете поне 2 часа за вашето посещение на двореца;
Дворецът Холирудхаус

Важно: Статията предоставя информация за двореца „Холирудхаус“ в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението му, как да стигнете до сградата, информация за работно време за посещения и за организирани турове в двореца. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца „Холирудхаус“ в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около двореца „Холирудхаус“, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до двореца: