Дворец Котрочени – град Букурещ, Румъния

От Националната опера автобуси и тролейбуси могат да ви отведат в южна посока, от другата страна на реката, където движейки се по протежение на булевард Eroilor Sanitari, ще стигнете до дворец Котрочени. По пътя ще преминете през район от красиви буржоазни вили, всяка една от които се отличава със своята индивидуалност. Дворецът Котрочени е построен като манастир от Шербан Кантакузино между 1679г. и 1682г. и служи като база за австрийската армия през 1737г., руската армия през 1806г. и бунтовниците на Тудор Владимиреску през1821г. Засегнат от многобройни пожари и земетресения в течение на своята история, оригиналната сграда е била разрушена през 1863г. Дворецът е възстановен в периода 1893-1895г. и е послужил като дом на наскоро венчалите се княз Фердинанд и княгиня Мария. По времето на комунизма, дворецът е служил като „дворец на пионерите”.

Дворец Котрочени

Дворец Котрочени

На снимките: Дворец Котрочени, Букурещ;

Ново южно крило е добавено по време на възстановяването на двореца след земетресението от 1977г., като днес дворецът служи като президентска резиденция. През 1986г., по заповед на Чаушеску, църквата в дворцовия комплекс е разрушена, защото разваляла гледката. Дворецът може да се посети само с организирано посещение с екскурзовод, като за целта трябва да се запишете предварително. При обиколката първо ще може да преминете и да разгледате останките от манастира, където са надгробни семейни камъни на Кантакузино, а след това и през новите стаи, изградени 1893-95г. Последните са декорирани в различни стилове и са интересна гледка.

 

Дворец Котрочени

На снимката: Из дворец Котрочени;

Ако посетите двореца Котрочени, може би ще се заинтересувате и от посещение на една близка забележителност – университетската ботаническа градина, която се намира от другата страна на булеварда. В пределите й ще видите множество дървета, езерца пълни с лилии, оранжерии и музей на ботаниката. Последният е отворен за посещения вторник, четвъртък и неделя, от 9.00 часа до 13.00 часа.

Дворец Котрочени

На снимката: Камъкът /и особено мраморът/ не е пестен при вътрешната декорация на двореца;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: булевард Geniului 1, Букурещ, Румъния,

Телефон: +40 21 317 31 00;

Работно време:

Понеделник е затворен;

Вторник-неделя, от 9,30 часа до 17.30 часа;

Работно време на църквата:

Понеделник и вторник- затворена;

Сряда- събота, от 9,30 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за пълна обиколка /100 минути/:

Билет за възрастни – 30.00 Леи;

Билет за студенти – 10.00 Леи;

Билет за пенсионери -15.00 Леи;

Билет за кратка обиколка /60 минути/:

Билет за възрастни – 20.00 Леи;

Билет за студенти – 5.00 Леи;

Билет за пенсионери -10.00 Леи

Горепосочените цени са валидни за обиколки на румънски език; Цените за обиколки на чужд език /английски, немски, френски и др./ са по-високи с 15.00-20.00 Леи на човек;

Важно:

Посещения са разрешени само след записване и за групи от не по-малко от 15 души;

Записване за посещение на църквата не са необходими;В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Дворец Котрочени

Важно: Статията предоставя информация за дворец Котрочени – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за двореца, неговата история, както и информация как да посетите забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворец Котрочени –  Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: