Дворец на принцеса Любица – град Белград, Сърбия

Разположен на кратко разстояние от православната катедрала в Белград, бившата кралска резиденция, известна като дворец на принцеса Любица, е най-добрият пример за оцеляла османско-сръбска архитектура от началото на 19-ти век. Дворецът е построен от княз Милош Обренович през 1830г., макар че самият той предпочитал оградената с гора резиденция в парка Топчидер, разположена югозападно от центъра на града. Поради тази причина той оставил сградата на своята съпруга, принцеса Любица, и на техните деца Милано и Михаил.

Дворец на принцеса Любица

На снимката: Дворец на принцеса Любица в Белград;

Външният вид на двореца е ориенталски – с еркери, стърчащи от горните етажи, както и стройни като минарета комини, излизащи от покрива. Вътре може да видите изложени традиционни балкански декорации. На приземния етаж има приемна /divanhane/, където върху повдигната платформа са представени ярко оцветени ориенталски килими. Подплатени пейки, мангали за дървени въглища, кани за турско кафе и инкрустирани маси с перли, пресъздават полу-европейския, полу-левантинския начин на живот на сръбския елит през този период. В стаите на горния етаж има колекция от мебели от 19-ти век, както и портрети на сръбското кралско семейство.

Дворец на принцеса ЛюбицаНа снимката: Приемната /Divhanne/;

 

Дворец на принцеса Любица

На снимката: Стая на горния етаж, където е представена оригинална запазена мебелировка;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Kneza Sime Markovica 8, Белград, Сърбия;

Телефон: +381 11 263 8264;

Как да стигнете до двореца на принцеса Любица:

-Чрез трамвай /Линии 7 и 12/;

-Чрез автобус /Линии 26 и 27/;

Работно време:

Вторник, сряда и петък, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Четвъртък, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Събота, от 12.00 часа до 20.00 часа;

Неделя, от 10.00 часа до 14.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 200.00 RSD;

Билет за деца – 150.00 RSD;В случай че се нуждаете от хотел в Белград, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Дворец на принцеса Любица

Важно: Статията предоставя информация за двореца на принцеса Любица в Белград, Сърбия. Тук ще намерите полезна информация за двореца – неговата история, работно време за посещения, цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворец на принцеса Любица – град Белград, Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.