Дворец Рачински – град Варшава, Полша

Дворец Рачински (Pałac Raczyńskich), възстановен през 1786г. по дизайн от на кралския архитект Ян Кристиян Камзецер /Jan Chrystian Kamsetzer/, е дом на Стария архив. Най-красивата черта на тази бивша резиденция е ранната нео-класическа бална зала. Последната е пострадала по време на войната, но след това е възстановена, като е декорирана с мазилки и алегорични картини на тема „правосъдие“. Предметът на изложените тук картини влиза в интересно противоречие с личността на един от собствениците на тази сграда – Казимир Рачински. Той заемал висш държавен пост в кралския двор, но е смятан за предател от своите съвременници.

Дворец Рачински

На снимката: Дворец Рачински;

През 19-ти век, дворецът е бил седалище на правителствената комисия по правосъдие, а в периода между двете световни войни сградата е била седалище на Министерството на правосъдието. По време на Втората Световна Война на това място стават особено трагични събития. Следи от куршуми по стената на сградата свидетелстват за уличната екзекуция на 50 местни жители, които били арестувани произволно на 24 януари 1944 г. Още по-тежки престъпления са извършени тук по време на Варшавското въстание.  На 13-ти август 1944г. резервоар-капан се взривява, убивайки около 80 бунтовници, а на 2-ри септември нацистките SS дивизии убиват няколкостотин ранени души в сградата, която по това време се използва като болница.

Дворец РачинскиНа снимката: Дворец Рачински  – част от интериора;

 

Полезна информация за забележителността:

Адрес: улица Длуга 7, Варшава, Полша;

Телефон: +48 22 635 45 32;

Как да стигнете до двореца:

-Чрез автобус /използвайте линии 116, 175, 178, 180, 195, 222/;Важно: Статията предоставя информация за дворец Рачински във Варшава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 14 Март 2017г.

Търсите хотел във Варшава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Дворец Рачински

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворец Рачински във Варшава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: