Дворецът Алказар – град Кордоба, Испания

Дворецът Алказар е средновековен дворец, чието име се свързва с арабската дума за „дворец”. Първоначално е построен като резиденция за халифатите на Кордоба, но в последствие се превръща в дом на християнски монарси. През 1236г., по време на Реконкистата, Кордоба е завладяна от християнските войски. Дворецът е построен през 1328г. от Алфонсо XI на мястото на старата мавританска крепост. Въпреки че от тази крепост била запазена само малка част, структурата имала ислямски вид, тъй като Алфонсо използвал стила Mudejar. Алказар бил важна крепост по време на испанската гражданска война, при която Хенри IV Кастилски се изправя срещу въстание в подкрепа на неговия млад полубрат Алфонсо. Тогава защитата на двореца била модернизирана, за да може той да устои на обстрела с барут.  Цялата крепост е обградена от масивни стени и четири кули, от които днес са останали три. По това време е построена и главната кула на Алказар, известна днес като „Кулата на Инквизицията“.

Дворецът Алказар

На снимката: Част от крепостните стени на двореца;

По-късно Изабела I Кастилска и Фернандо II Арагонски използват двореца като опорна точка за нападението си над Гранада, последната мавританска твърдина на Иберийския полуостров. Освен това през 1482г. трибуналите на Испанската Инквизиция започнали да използват Алказар за свое седалище. Много от залите му, сред тях и Арабските бани, били превърнати в зали за мъчения и разпити. Друг интересен факт относно двореца е, че именно тук през 1492г. Изабела Кастилска посреща Христофор Колумб преди пътуването му към Новия свят.

След тези събития, функциите на Алказар са далеч по-безславни. През 1810г. той служи като гарнизон за войските на Наполеон, а малко по-късно е превърнат в затвор. Най-накрая испанското правителство го обявява за национален паметник и туристическа атракция през 1950г.
В самата крепост има малко на брой интересни неща, сред които изящен римски саркофаг от 3-ти век и мозайки от 2-ри век. Най-голямата атракция за посетителите безспорно са прекрасните градини. Красивите каменни фонтани, езерата и добре оформените дръвчета са доказателство за опита на маврите в градинарството. Водата се осигурявала първоначално чрез акведукт от Сиена Морена, а по-късно от голямо водно колело на река Гуадалкивир.

Дворецът Алказар

Дворецът Алказар

На снимките: Прекрасните градини на двореца „Алказар“;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Calle Caballerizas Reales, Кордоба, Испания;

Как да стигнете до Алказар?

Автобус

Номера:3, 12

Работно време:

16 Септември – 15 Юни

Понеделник – петък: 8.30 – 20.45

Събота: 8.30 – 16.30

Неделя: 8.30 – 14.30

16 Юни – 15 Септември

Вторник – събота: 8.30 – 15.00

Неделя: 8.30 – 14.30

Понеделник

Затворено

Последен вход в двореца

30 минути преди посочените по-горе крайни часове

Цени на билетите:

Възрастен

4.50 евро

0-13 години

безплатно

Студенти до 26г.

2.25 евро

Полезно: Предлагат се и нощни посещения на двореца, както следва: от вторник до неделя (22.00-23.00 часа). Входният билет за възрастни е 6.50 Евро;

Важно: Страницата разглежда подробно двореца „Алказар“, една от забележителностите на испанския град Кордоба – историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети, работно време на двореца „Алказар“, информация как да стигнете до двореца. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Кордоба и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Дворецът Алказар

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца „Алказар“ – Кордоба, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: