Дворецът Белведере – град Виена, Австрия

Дворецът Белведере във Виена представлява уникално творение в бароков стил. Ансамбълът се състои от 2 двореца – долен Белведере и горен Белведере, оранжерия и конюшни. Строителството му започва по искане на принц Южени Савойски, който е известен с успешните си походи срещу Османската империя. Изморен от продължителните сражения, той решил да построи изящен дворец, в който да прекара остатъка от живота си. Задачата била поверена на прочутия архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд.

Дворецът Белведере

На снимката: Дворецът Белведере;

Долен Белведере бил първият построен дворец. Строителството му започва през 1712г. и продължава до 1716г.  Макар и по-малко разкошен от Горен Белведере, долният дворец бил предпочитан от принц Южени, тъй като бил негова лична лятна резиденция, а не място за провеждане на церемониални събития.  В центъра на долен Белведере се намира мраморната зала. По таванът й за изрисувани сцени представящи принц Южени като Аполон, заобиколен от музи. Днес в долен Белведере посетителите могат да се насладят на голяма колекция на произведения на бароковото изкуство. В допълнение оранжерията е преустроена в музей на средновековното изкуство.

Дворецът Белведере

На снимката: Градините към двореца;

Голям Белведере е вторият построен дворец и по-големият от двата. Строителството на Долен Белведере започнало веднага след като Долен бил завършен и продължило до 1723. Докато долен Белведере е бил замислен по-скоро като сграда с цел забавление, то гореният е щял да бъде лятна резиденция. Сградата имала церемониална функция. Там принцът посрещал високопоставените си гости. Днес Горно Белведере е картинна галерия. В нея могат да бъдат видени множество творби на известния австрийски художник Густав Климт, сред които световноизвестната „Целувката”.
Градините са идеален завършек на комплекса. Те са дело на Диминик Жирард. Той е взел участие и в създаването на градините на Версай. Градините на Белведере са построени по френски модел – със симетрично разположени дървета, скулптори и фонтани.

Полезна информация за забележителността:

Адрес:
Горен Белведере – Prinz  Eugen – Strasse 27, Виена, Австрия;
Долен Белведере – Rennweg 6, Виена, Австрия;

Работно време:
Горен Белведере е отворен всеки ден от 9.00 до 18.00 часа (само в петък до 21.00 часа);
Долен Белведере и оранжерията са отворени всеки ден от 10.00 до 18.00 часа (само в петък до 21.00 часа);

Цени на входни билети за:
1/ Горен Белведере:

Възрастни 15.00 евро
Пенсионери (над 60) 12.50 евро
Студенти (под 27) 12.50 евро
Групи от 10 човека или повече 13.50 евро
Деца и тинейджъри (под 19) Безплатно
Билети с Виена карта 13.50 евро

2/ Долен Белведере

Възрастни 13.00 евро
Пенсионери (над 60) 10.00 евро
Студенти (под 27) 10.00 евро
Групи от 10 човека или повече 11.00 евро
Деца и тинейджъри (под 19) Безплатно
Билети с Виена карта 11.00 евро

Комбинирани билети:

Комбинирани билети за Горен и Долен Белведере:

Възрастни 20.00 евро
Пенсионери (над 60) 19.00 евро
Студенти (под 27) 19.00 евро
Групи от 10 човека или повече 20.00 евро
Деца и тинейджъри (под 19) безплатно
Билети с Виена карта 19.00 евро

Комбиниран билет за Горен и Долен Белведере, Зимния дворец и 21-та къща:

Възрастни 29.00 евро
Пенсионери (над 60) 26.00 евро
Студенти (под 27) 26.00 евро
Групи от 10 човека или повече 26.00 евро
Деца и тинейджъри (под 19) безплатно
Билети с Виена карта 25.50 евро

Важно: Страницата предоставя полезна информация за двореца Белведере в австрийския град Виена –  историческа справка, адрес на забележителността, цени на входните билети, работно време на двореца. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Дворецът Белведере

В случай че търсите хотел във Виена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Белведере във Виена, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: