Дворецът Чираган – град Истанбул, Турция

Дворецът Чираган, разположен на едноименната улица, се слави с великолепната 300-метрова фасада, гледаща към Босфора. Дворецът е построен, когато през 1855г. султан Абдул Меджид решава да премести своята резиденция от Долмабахче. Самият дворец е завършен през 1874г. по време на управлението на Абдул Азиз, като последният умира именно тук – причината за смъртта му така и не става ясна, като не се знае дали той е убит или се е самоубил. По-късно дворецът служи като затвор за Мурат V, който бил затворен след като е свален от своя брат.

Дворецът ЧираганНа снимката: Дворецът Чираган;

След период, през който дворецът е изоставен, Чираган става за 2 години дом на турския парламент, но сериозен пожар засяга сградата. Възстановен е едва през 1991г., като настоящия му великолепен вид се дължи на факта, че днес тук се помещава луксозният хотел Кемпински Палас Чираган.

Дворецът Чираган

На снимката: Дворецът, днес превърнат в хотел, отвътре;

 

Подобно на Долмабахче, дворецът Чираган е проектиран по подобие на европейските дворци, като все пак са направени и редица арабски елементи по заповед на Абдул Азис – като декорациите по прозорците във формата на сталактити. В близост до двореца има мост, който свързва Чираган с парка Йълдъз. По него са минавали жените от харема, за да стигнат до парка /в редките случаи, в които им е позволено да стигнат до там, разбира се/.

Дворецът Чираган

На снимката: Гледка от двора на двореца към Босфора;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ciragan Cd.32, 34349 Бешикташ/Истанбул, Турция;Важно: Статията предоставя информация за двореца Чираган в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейният настоящ статут и околността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Дворецът Чираган

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Чираган в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: