Дворецът Долмабахче – град Истанбул, Турция

Дворецът Долмабахче е най-големият и най-красивият от всички дворци, разположени по Босфора, като разполага с цели 600 метра лице към водата. Посещението на двореца става като част от организирана група с екскурзовод, като посещението ще ви отнеме около 2 часа. Построен е през деветнадесети век от различни членове на семейството Балиан. Дворецът разкрива суетността на османските владетели по онова време, когато очевидно добрият вкус на изминалите времена е бил забравен. Критиците на този тип сгради отчитат, че при Долмабахче за възприети доста от типичните за западна Европа архитектурни форми и стилове – нещо като последен опит да се спечели някаква форма на уважение от Запада към иначе разпадащата се по онова време Османска империя. Дворецът е изключително популярен както сред чуждите туристи, така и сред самите турци, защото Ататюрк е живял тук няколко години.

Дворецът Долмабахче

На снимката: Фасадата на двореца Долмабахче, гледаща към Босфора;

Дворецът Долмабахче

На снимката: Централният вход на двореца;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Дворецът се намира на мястото на пристанището, от което Мехмет Завоевателят започнал своята атака срещу Константинопол. Пристанището е изцяло запълнено с камъни по заповед на Ахмет I в началото на седемнадесети век, като по-късно се превръща в крайбрежен район от малки дворци и павилиони, които били предназначени за използване от знатните турци. Всички тези сгради обаче били разрушени, за да се даде път на идеята на султан Абдул Маджид – да се изгради дворец, който да замени Топкапъ като резиденция на османските султани. В основата на строителството на двореца Долмабахче стои арменският архитект Карабет Балиан и неговият син Никогош. Строителството било осъществено в периода между 1843г. и 1856г. Както ще чуете по време на обиколката си из двореца, всичко в жълто, което ще видите из двореца, е злато. Декорацията на двореца е едно истинско предизвикателство за сетивата. Освен обаче да се насладите на тези крайности при декорацията, може също така да се съсредоточите и върху други интересни акценти – инкрустираните паркети, красивите султански бани от розов алабастър или пък двойното стълбище със кристални перила.

Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче

На снимките: Дворецът Долмабахче отвътре;

Дворецът е разделен на представителни помещения и харем чрез голяма тронна зала, чиято височина е 36 метра /два пъти повече от височината на останалите помещения на двореца/. Тронната зала се поддържа от 56 колони. По време на церемонии тук имало оркестър, който изпълнявал европейски маршове, а самите церемонии се наблюдавали от жените от харема през решетка, тъй като те трябвало да останат скрити – тенденция, която се запазила дори и след реформите в империята и засилването на западното влияние. В тронната зала има четиритонен полилей, един от най-големите правени някога, като той разполага с 750 крушки и е подарък от кралица Виктория. Ататюрк, основателя на турската република, починал в един от апартаментите в двореца през 1938г.

Дворецът Долмабахче

На снимката: Зала в двореца Долмабахче, Истанбул;

Източното крило на двореца, където са били апартаментите на наследниците на османския престол, е дом на музей на изящните изкуства. В този музей се влиза обикновено през сградата на каймакамлика, която се е използвала от персонала и която се намира на около 300 метра от главния вход на двореца по протежение на пътя, преминаващ покрай двореца. Най-доброто от колекцията на този музей датира от края на деветнадесети и началото на двадесети век, като дава интригуващ поглед върху начина на живот и нагласите в края на османската империя. Сред акцентите са произведенията на Осман Хамди бей (1842-1910) – първата османски мюсюлмански художник, чиито произведения са изложени в чужбина. Сред тях е произведението „Жена с мимози”. Може да видите и красивата картина на ученика на Осман Хамди – Севрет Даз, изобразяваща портата на джамия.

Дворецът Долмабахче

На снимката: Красивата порта, част от градините на двореца;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Долмабахче Кадеси, 34357 Бешикташ/Истанбул, Турция;

Телефон: +90 212 236 90 00;

Работно време:

Всеки ден, без понеделник, от 9.00 часа до 16.00 часа;

Броят на дневните посетители е ограничен до 3000 души, така че дворецът може да бъде затворен за посещение и преди 16.00 часа, ако бройката е достигната;

Цени на входни билети:

Билет за представителните части на двореца – 30.00 TRL;

Билет за харема – 20:00 TRL;

Общ билет за представителните части и харема – 40.00 TRL;Важно: Статията предоставя информация за двореца Долмабахче в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и нейното посещение – разположение, цени на билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Дворецът Долмабахче

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Долмабахче в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.