Дворецът Хелбрун – град Залцбург, Австрия

Дворецът Хелбрун е построен от принц архиепископа Маркус Ситикус през 1612г. Само няколко месеца след като седнал на трона на Залцбург той наредил строителството на резиденция в подножието на добре водоснабдената планина Хелбрун. Любител на италианското изкуство и култура, Маркус Ситикус възложил на известния строител на катедрали Сантино Солари да построи вилата в такъв стил.

Дворецът Хелбрун

На снимката: Дворецът Хелбрун и част от парка към него;

Построен като лятна резиденция, замъкът е бил място на непрестанни забавления. Били построени т.нар. Ренесансови игри, които забавлявали гостите на архиепископа. Водата е била основния елемент в дизайна на мястото. Водните игри са основната атракция в Хелбрун вече над 400 години. Водни струи извирали от неочаквани места по неочаквано време. Дори масата за вечеря в градината била своеобразен фонтан, който правел номера на нищо неподозиращите гости на архиепископа. В Хелбрун има и забележителен механичен театър, показващ оживен бароков град, състоящ се от над 100 дървени фигури, задвижвани от силата на водата. Градините са пълни с пещери и митологически фигури.

Дворецът Хелбрун

На снимката: Ако искате да се намокрите, определено трябва да седнете около тази мраморна маса в градините на замъка;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Furstenweg 37, Залцбург 5020, Австрия;

Работно време:

Април, октомври 9.00 – 16.30  /последната обиколка за деня започва в 16.30 часа/;
Май, юни, септември 9.00 – 17.30 /последната обиколка за деня започва в 17.30 часа/;
Юли, август 9.00 – 21.00

През тези два месеца има и допълнителни вечерни атракции, свързани с фонтаните – в 19.00, 20.00 и 21.00 часа;

Вход:

Възрастни 12.50 евро
Групи от 20 човека и повече 10.50 евро
Ученици (16г.-26г.) 8.00 евро
Деца (4г. – 18г.) 5.50 евро
Семеен билет /2-ма възрастни и едно дете/

За всяко следващо дете

26.50 евро

2.00 евро

Полезно: През 2018г. дворецът ще бъде отворен до 4-ти Ноември 2018г.;

Важно: Страницата предоставя полезна информация за двореца „Хелбрун“ в австрийския град Залцбург – историческа справка,  адрес на двореца, цена на входните билети, работно време. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Юли 2018г.

Дворецът Хелбрун

В случай че търсите хотел в Залцбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Хелбрун в Залцбург, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: