Дворецът Лонгшам – град Марсилия, Франция

Когато говорим за двореца „Лонгшам“ в Марсилия, недейте да се подлъгвате, че тук става дума за дворец в истинския смисъл на думата. Всъщност това не е дворец, а по-скоро монумент, който е посветен на силата на водата и на нейното значение в историята на Марсилия. Ако сте прочели добре общата информация за Марсилия, то вече знаете, че през летните месеци температурите в Марсилия са доста високи, като средно на месец тук вали само за 1 или най-много 2 дни. Сушата била сериозен проблем, но липсата на прясна вода в града оказала пагубно влияние по време на чумните епидемии. В резултат на една такава епидемия градските власти решават да се изгради канал между града и близката река Дюранс. Каналът с дължина близо 80 км., от които и подземни тунели, бил открит през 1849г. Именно този канал дълги години осигурявал прясна вода за града и отворил пътя за по-бързото развитие на Марсилия. В чест на завършването на канала бил открит монумент- дворецът Лонгшам.

Дворецът Лонгшам

На снимката: Дворецът Лонгшам;
Монументът е проектиран от архитект Анти-Жак Есперандио, като внушава с голямото многообразие от елементи- тук може да се видят водопади, стълбища, арки и колонади, които допълнително са богато декорирани със скулптури на нимфи, тигри, лъвове, делфини и бикове.

Около самия монумент има доста широко зелено пространство, представляващи няколко взаимно свързани парка. Един от тези паркове е служил като зоологическа градина до 19-ти век и тук все още могат да се видят доста интересни сгради, използвани за приютяването на различните видове животни. Една част от тези сгради са превърнати в друго нещо и се използват за развлечение.

Дворецът Лонгшам

На снимката: Фасадата на монументът е богато украсена с различни фигури;

Ако посетите двореца „Лонгшам“ може да ви бъде интересно да посетите и някой от музеите, които се помещават тук- Музея на природните науки и Музея на изящното изкуство. Отделно от това в парка зад двореца има обсерватория с планетариум. В близост до двореца се намира и друга забележителност, която може да ви се стори интересна за посещение – Музеят Гробе-Лабади, пресъздаващ живота на богатото семейство на търговец. Тук може да видите богатото обзавеждане на къща с множество картини, керамика, порцелан и дърворезба.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Boulevard du Jardin Zoologique, 13004 Марсилия, Франция;

Как да стигнете до двореца „Лонгшам“:

Чрез метро:

Линия 1/ слезте на станция „Cinq Avenue Longchamps/;

Чрез трамвай:

Линия 2

Чрез автобус:

Линия 81

Дворецът Лонгшам

Важно: Страницата разглежда подробно информация за двореца „Лонгшам“, една от забележителностите на френския град Марсилия – историческа информация за забележителността, адрес на двореца „Лонгшам“, информация как да стигнете до двореца. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Марсилия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Лонгшам в Марсилия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: