Дворецът Межотне, Латвия

На около 10 км. северозападно от Бауска е разположена още една интересна забележителност в тази част на Латвия – дворецът Межотне (Mežotnes Pils). На фона на двореца Рундале, Межотне може да се определи като сдържан неокласически отговор на пищната показност на намиращия се недалеч Рундале. Историята на двореца Межотне започва като резиденция на принцеса Шарлот фон Ливен, която получава земята в тази част на страната от Екатерина Велика през 1795г. като признание за нейните услуги като гувернантка на имперските децата. Макар че принцесата посещава Межотне само веднъж през живота си, дворецът остава в семейство Ливен чак до 1920г., когато се осъществява поземлената реформа – реформа, по време на която повечето германски аристократи биват изгонени от земите им. След тази година дворецът Межотне е превърнат в колеж по земеделие. Той е силно повреден по време на Втората световна война, а впоследствие различни части на сградата са служили като библиотека, поща и жилищни апартаменти.

Дворецът Межотне

На снимката: Дворецът Межотне;

Днес сградата на двореца е възстановена, като той функционира предимно като хотел, но има и редица стаи, които са отворени за посещение от туристи. Украсен в пастелни цветове на охра и розово, интериорът на двореца се отличава с топла елегантност, като декорациите се ограничават до мазилки с флорални мотиви и фризове с грифони, повдигнали лапите си в приятелски поздрав. Гравюри в двореца показват как е изглеждало имението по времето на семейство Ливен. Може да видите и изпълнената в зелено бална зала, в краищата на която има йонийски колони. Една от залите, в които ще искате да се върнете, е Куполната зала – това е място, изпълнено със светлина, за което се твърди, че е създадено по подобие на Пантеона в Рим. Отличава се с купол, повдигнат от титани и предлага чудесна гледка към парка през прозорците. Самият парк е чудесно място за разходка, особено по брега на река Лиелупе.

Дворецът Межотне

 

Дворецът Межотне

На снимките: Част от интериора на двореца, където може да влезе всеки желаещ;

Самият хотел, който днес е настанен в немалка част от двореца, е един от най-очарователните в Латвия, като предлага осем двойни стаи и пет за трима или четирима души. Всички са старомодно декорирани. Ресторантът на хотела сервира качествена латвийска храна, включително рибни ястия.

Дворецът Межотне

На снимката: Красиво декорираният таван на куполната стая;

Полезна информация за двореца:

Адрес: Mežotnes Pils, Mežotne, Mežotnes pagasts, LV-3918, Латвия;

Телефон: +371 639 60 711;

Работно време:

Вторник- неделя, от 10.00 часа до 16.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 2.50 Евро;

Билет за ученици – 1.50 Евро;

В двореца се предлагат организирани посещения на следните три езици:

-Латвийски език /цена на обиколката 22.00 Евро/;

-Руски език /цена на обиколката 22.00 Евро/;

-Английски език /цена на обиколката 25.00 Евро/;

Искате да нощувате в двореца Межотне?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно


Важно: Статията предоставя информация за двореца Межотне, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Януари 2017г.

Дворецът Межотне

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Межотне – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: