Дворецът на Ректора – град Дубровник, Хърватия

В продължение на векове, Дворецът на Ректора (Knežev dvor) е политически и административен център на Рагуза /старото име на Дубровник/. Тук се помещава Висшият съвет, както и жилищните помещения на Ректора и стаи за дипломатически срещу и аудиенции. Официалната сграда, включително сводовете и лоджиите във вътрешния двор, е проектирана от Онофрио делла Кава през 1435г. Портикът, дело на Петър Мартинов от Милано, е добавен през 1465г. Готическите произведения и елементи са дело на скулптура от 15-ти век Юрай Далматинац.

дворецът на ректора

На снимката: Дворецът на ректора е красиво осветен вечер;

Концерти се провеждат в двора на двореца по време на фестивала на Дубровник. Стаите на двореца помещават интересния Музей на Дубровник (Dubrovački Muzej), който предлага преглед на историята на града чрез мебели, костюми и картини от венециански и далматински художници. Тук също може да се види известното „Рамо от Дубровник” – уред за измерване, както и монети от 1305г. до 1803г.

дворецът на ректора

На снимката: Дворецът на ректора, вътрешен двор;
Над 15 000 са изложените на показ произведения, чрез които са документиран периоди от търговската и артистична история на града. Има множество униформи,носени от управници и благородници. Също така интересни са портретите на знаменити личности, които са живели или са родени в Дубровник. Техните истории са представени чрез медали и хералдически гербове.

дворецът на ректора

На снимката: Една от изложбените зали в двореца;

Сред картините са датиращата от 16-ти век „Венера и Адонис” на Парис Бордон и „Кръщенето на Христос” /1509г./ от Михайло Хамжич. В съседство до двореца на ректора е разположена нео-ренесансовата сграда на местното кметство, проектирана от Емилио Векиети през 1863г. Тази сграда помещава и приятно местно кафене, както и престижният градски театър.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Pred Dvorom 1, Дубровник, Хърватска;

Телефон: +385 20 321 422;

Работно време:

Май-октомври, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Ноември-април, от 9.00 часа до 16.00 часа;

Цена на входни билети:

Билет за възрастни – 80.00 HRK;

Детски билет – 25.00 HRK;

Важно:

Безплатен вход с “Dubrovnik Card”;
Дворецът на Ректора

Важно: Статията предоставя информация за дворецът на Ректора, град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворецът на Ректора, град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: