Дворецът Палфи – град Братислава, Словакия

Датиращият от 1747г. бароков дворец Палфи в Братислава служи като още една сцена за колекциите на Галерията на Братислава / (Galéria mesta Bratislavy). Основната колекция е в двореца Мирбах. Порталът на двореца е украсен с изображения на военни трофеи, с което се напомня за факта, че един от първите собственици на двореца е бил маршал Леополд Палфи.

Дворецът Палфи

На снимката: Дворецът Палфи /сградата отдясно/;

Дворецът буквално е потопен в история. Самата сграда дава доказателства за голям брой фундаментални исторически и архитектурни етапи в градското развитие на Братислава, което я прави уникална историческа сграда с изключителна стойност. В мазето могат да се видят доказателствата за келтско селище (опидюм) от 1 век след Христа: валът, използван за съхранение на храна, гроб и открития, свидетелстващи за наличието на монетен двор. Римският период е илюстриран с голям брой вторични строителни материали, използвани в стените на двореца, които се виждат в запазените ранно-средновековни стени на римския дворец от 13-ти век. Спасителните разкопки, извършени между 1981г. и 1987г. разкриват основата на готически дворец с параклис в сутерена и на първия етаж на сградата: звезден свод от 15-ти век. Част от зидарията от 15-ти век може да се види и на третия етаж в изложбената зала. Славянският период оставя следите си в мазето: открити са четири гроба от 9-ти и средата на 10-ти век. Другите промени на сградата датират от 17-ти и 19-ти век.

Дворецът показва на своите посетители колекции от готическа живопис, централноевропейска живопис, скулптури от 19-ти век, както и словашка живопис и скулптура от 20-ти век. Именно секцията от творби от 20-ти век е най-интересната, като може да се види разнообразие от рисунки и интерпретации на словашкия начин на живот.

Дворецът Палфи

На снимката: Част от интериора на двореца;

Полезна информация за двореца Палфи:

Адрес: Panska 19/21,  Братислава, Словакия;

Телефон: +421 2 5465 5454;

Работно време:

Вторник – неделя, от 11.00 часа до 18.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входните билети:

Входен билет – 4.00 Евро;

Предлага се и комбиниран билет от 6.00 Евро за двореца Мирбах и двореца Палфи;
Важно: Статията предоставя информация за двореца Палфи в Братислава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 5 Септември 2017г.

Търсите хотел в Братислава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на двореца, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Дворецът Палфи

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Палфи в Братислава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: