Дворецът Резиденц – град Мюнхен, Германия

Дворецът Резиденц  е бил дом на династията Вителсбах до 1918г. Сградите датират от 1385г., когато Нофесте е построен в частта от Мюнхен, оградена от градските стени. През 16-ти век са били добавени Антиквариум и още едно крило, които оформили двора Гротенхоф. Кайзерхоф е добавен през 17-ти век. През реконструкции в периодите на Барок и Рококо, дворцовият ансамбъл е ограден от Конигсбау и Фестзаалбау през 19-ти век.

Дворецът Резиденц

На снимката: Дворецът Резиденц, Мюнхен;

Задълбочено проучване на този необикновен дворец може да отнеме няколко дни. Първите части от двореца, които си заслужава да видите, са трите монументални фасади и многото дворове, които са отворени за обществено ползване и посещение. Интериорът на Резиденц е отворен за обществеността като Резиденцмузеум /Residenzmuseum/. Той е разделен на част, която е отворена само сутрин и такава, която е отворена след обед. Отделно може да посетите Шацкамер, театърът на Кювилие, както и колекциите с египетско изкуство и монети.

Дворецът Резиденц

На снимката: Дворецът Резиденц е отворен като музей за посетители;

Дворът, който се намира от страната на Резеденцщрасе /Residenzstrase/ разполага с две врати в маниеристки стил, разполагащи с фигури, които представят четирите главни добродетели: правосъдие, предпазливост, сила на духа и въздържаност. Южната врата води към Kapellenhof (Дворът на параклиса). Тя е оградена от кулата на Резиденц, която е построена през 1615г. Гротенхоф се вижда през портите надясно. Това двор в маниеристки стил, проектиран от Фридрих Сустрис, заобикаля фонтана на Персей. Северната врата води към Кайзерхоф- центърът на тази част от Резиденц, който е построен в ранния 17-ти век. Оттук ще достигнете и до монументалната Апотекенхоф, която е затворена в северната й страна от Фестзаалбау /Тържествената зала/, датираща от 1835г.-1842г. Паралелно с Антикваримума е разположена удълженат осмоъгълна Бруненхог, с известния фонтан на Вителсбах, дело на Ханс Крумпер и Хюберт Герхард /1611-1623г./. Тук е изобразен Ото I, заобиколен от персонификации на реките на Бавария.

Дворецът Резиденц

На снимката: Бруненхоф;

Достъпът до Резиденцмузеум /Residenzmuseum/ се осъществява от Макс Йосиф Плац и през Конигсбау, построен от Лео фон Кленце в периода между 1826г-1835г.  Посещенията започват от вестибюла и двете градински зали, водещи до Ahnengalerie (Родовата галерия), с нейните пищни мазилки и 121 портера на фамилията Вителсбах. След като разгледате и „порцелановия” кабинет на Франсоа Кювилие, ще достигнете до Гротенход и Антиквариума- най-старата част на Резиденц, строена между 1568г. и 1571г. за принц Албрехт V. На първия етаж преди време е имало разположена библиотека и богато украсена зала за приеми с множество скулптури. Последната стая на този етаж е Черната стая /Черната зала/, датираща от 1590г. и отличаваща се с красивите картини на тавана. Оттук ще достигнете до жълтото стълбище, където е поставена статуя на Венера Италика на Антонио Канова, както и помещенията, в които са изложени европейски и ориенталски порцелан и персийски дивани. Отвъд спалните на Максимилиан III Йосиф и съпругата му, проектирани от Кювилие през 1763г., се намира Allerheiligengang (Пасажът на светците). Той е украсен с 18 картини на Карл Ротман, които са преместени тук от пасажите на Хофгартен през 1966г. Следващото помещение е Шарлотентракт /Charlottentrakt/-  кръстено е на принцеса Каролин Шарлот Огюст фон Байерн, дъщеря на Максимилиан I Йосиф, която е живяла в Резиденц. След това идва датиращата от 17-ти век стая на дегустаторите. Таванът е боядисан от Петър Кандида и други майстори, а по стените има гоблени, датиращи от началото на 17-ти век. Залата на рицарите води до Reiches Zimmer (Богатата зала), построена през 1730г. по дизайн на Кювилие и разполагаща с ранна декорация в стил рококо. Тук ще може да видите още Зелената галерия, Парадният апартамент, както и огледалният кабинет.

Дворецът Резиденц

На снимката: Родовата галерия /Ahnengalerie/;
Редица стаи са отворени за посетители през целия ден. Сред тях са Ahnengalerie (Родовата Галерия) и Porzellankabinett (Порцелановият кабинет), Reiches Zimmer (Богатата стая), Papstliches Zimmer (Стаята на папата) и Nibelungensale. Големите колекциите на европейски порцелан, които са изложени в седемте порцеланови стаи, са отворени за разглеждане в следобедните часове. Също достъпна за посещение и е богато украсената Хофкапеле, проектирана от Ханс Крумпер в началото на 17-ти век. Тя е в непосредствена близост до Paramentenkammern – съкровищница с богослужебни предмети.

Дворецът Резиденц

На снимката: Порцелановият кабинет;

Царското стълбище води към Reliquienkammer, където е представена интересна колекция от реликви от различните работилници на манастирите на Аугсбург. Истински шедьовър на религиозната маниеристка архитектура е Reiche Kappelle. Тя е служила като личен параклис на Максимилиан I и с построена през 1607г. по дизайн на Ханс Крумпер, като се отличава с цветен мрамор, красиви мазилки, каменни плочи и теракотени релефи, както и имитация на мрамор. В близост са разположени Silberkammern и Hartschiersaal, където са изложени 3500 сребърни предмети на фамилията Витесбах, датиращи от 18-ти и 19-ти век. До тях се намира Каменната стая, носеща своето име заради своите каменни стени. Посещението на тази част от Резиденц, датираща от 17-ти век, завършва със залата на четирите бели коня и императорската зала, където има статуя на Tellus Bavarica (от 1594г.), която статуя е била разположена върху кръглата църква в Хофгартен.

Дворецът Резиденц

На снимката: Антиквариумът;

През 1565г. Албрехт V разпоредил скъпоценностите на Вителсбах да бъдат продадени след смъртта му. Това довело до създаването на съкровищница. Към нея курфюрст Карл Теодор добавя съдържанието на Палатинското съкровище от Хайделберг, Дюселдорф и Манхайм. По-късно, религиозни произведения на изкуството, конфискувани след секуларизацията на рицарски ордени, както и отличителните значи на новообявеното кралство на Бавария, също са добавени тук. Най-интересните предмети са кралската емблема, цибориумът /покритата чаша/ на Арнулф от Каринтия /датираща от около 890г./, статуята на Свети Георги /1597г./ и кралски емблеми от 1806г.

Дворецът Резиденц

На снимката: Кралската съкровищница в двореца „Резиденц“;

През 1970г. в Резиденц отваря врати египетският музей на изкуствата. Корените на изложените колекции датират от 16-ти век, когато Албрехт V придоби редица египетски статуи. През 19-ти век управниците на Бавария закупили египетски парчета за Баварската академия на науките и за Глиптотека. През 20-ти век, благодарение на лични дарения, колекцията била допълнително увеличена. Днес музеят съдържа богата колекция от египетското изкуство от Старото, Средното и Новото кралство, както и от по-късните птолемейски и коптски периоди.

Дворецът Резиденц

На снимката: Театърът „Кювилие“;

В Резиденц е представена и най-голямата колекция от монети в света. Ядрото на колекцията се формира от  колекция, създадена от Албрехт V и Лудвиг I. Тя съдържа монети и медали, датиращи от всички периоди и с произход от всички краища на света. Печати, мерилки и банкноти също са част от изложбата.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Max-Joseph Platz 3, 80333 Мюнхен, Германия;

Телефон: +49 89 290671;

Как да стигнете до Резиденц:

-Чрез U-Bahn /спирка Odeonplatz, линии 4 и 5/;

-Чрез трамвай /линии 19 и N19 до станция Nationaltheater и след това ще трябва да се разходите в продължение на 5-10 минути/;

Работно време на музей Резиденц:

24 Март – 21 Октомври: 9.00 часа до 18:00 часа /всички дни/;

22 октомври – 23 Март: 10.00 часа до 17.00 часа /всички дни/;

Работно време на съкровищницата:

24 Март – 21 Октомври: 9.00 часа до 18:00 часа /всички дни/;

22 октомври – 23 Март: 10.00 часа до 17.00 часа /всички дни/;

 Работно време на театър „Кювилие”:

24 Март – 29 юли, от 14:00 часа до 18:00 часа /от понеделник до събота/ и от 9.00 часа до 18:00 часа /в  неделя и празнични дни/;

30 Юли – 10 септември, от 9.00 часа до 18:00 часа /всички дни/;

11 септември – 21 октомври, от 14:00 часа до 18:00 часа  /от понеделник до събота/ и от 9.00 часа до 18:00 часа  /в неделя и празнични дни/;

22 октомври – 23 март, от 14:00 часа до 17:00 часа /от понеделник до събота/ и от 10.00 часа до 17:00 часа /в неделя и празнични дни/;

Работно време на бронзовите зали:

Затворени заради ремонтни дейности;

Фонтанен механизъм в градината:

Може да се наблюдава всеки ден;

В експлоатация от април до октомври от 10.00 часа до 14.00 часа /всеки ден/;

Цени на входни билети за музей Резиденц:

Редовен билет – 7.00 Евро;

Намален билет – 6.00 Евро;

Цени на входни билети за съкровищницата:

Редовен билет – 7.00 Евро;

Намален билет – 6.00 Евро;

Цени на входни билети за театъра „Кювилие”:

Редовен билет – 3.50 Евро;

Намален билет – 2,50 Евро;

Комбиниран билет за музей и съкровищница:

Редовен билет – 11.00 Евро;

Намален билет – 9.00 Евро;

Комбиниран билет за музей, съкровищница и театър:

Редовен билет – 13.00 Евро;

Намален билет – 10.50 Евро;

Цени за градината и механизма на фонтаните:

Вход свободен;

Важно:

Организирани екскурзии не се предлагат тук;

Деца под 18 години влизат безплатно;

Студентите над 18 могат да влизат срещу намален билет;
Дворецът Резиденц

Важно: Статията предоставя информация за двореца „Резиденц“  в град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на двореца, как да стигнете до него, както и информация за работното време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com