Дворецът "Шварценберг" – град Прага, Чехия

Дворецът „Шварценберг“ е чудесен ренесансов дворец в Прага. Ако погледнете двореца от далеч, ще останете с впечатление, че неговата фасада е изградена от пирамидално изсечени камъни, което обаче е само илюзия. В действителност фасадата на двореца е създадена от сграфито форми, които са изрязани върху плоската стена. Дворецът е построен за семейство Лобкович от италианския архитект Агостино Гали в периода 1545-1576г., като се отличава с флорентинския си стил, а не толкова с бохемски такъв.

Дворецът Шварценберг

На снимката: Дворецът „Шварценберг“;

Дворецът преминава през няколко собственика преди да попадне в ръцете на фамилия Щварценберг- водеща фамилия в Хабсбургската империя, която го закупува през 1719г. Голяма част от интериора е оцеляла, включително и четирите боядисани тавани на втория етаж, датиращи от края на 16-ти век.

Дворецът "Шварценберг" Дворецът "Шварценберг"

На снимката: Днес в двореца са представени произведения от Националната галерия;

Дворецът е бил преди време дом на Военно-историческия музей, който днес се намира на U Pamatniku 3. След обновяването, дворецът е дом на на колекция от бароково изкуство на Националната галерия. На площада отвън е статуята на Томаш Г. Масарик- първи президент на Чехословакия.
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Hradcanske namesti 21, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 233 081 713;

Как да стигнете до двореца:

-Чрез метро /станции Hradcanska или Malostranska/;

-Чрез трамвай /линия 22/;

Работно време:

Всеки ден, от 10.00 часа до 18.00 часа /последно влизане в 17.00 часа/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 150.00 CZK;

Намален билет – 80.00 CZK;

Важно:

Националната галерия в Прага отваря своите постоянни експозиции за деца, младежи под 18 години и студенти под 26-годишна възраст напълно безплатно. За временни изложби се прилагат обичайните входни такси;

Дни на безплатен вход:

14-ти и 15-ти Май- безплатен достъп до всички постоянни изложби и обикновено недостъпни пространства- между 10.00 часа и 18.00 часа;

18-ти Май /Международният ден на музеите/ – безплатен достъп до всички експозиции от 10.00 часа до 21.00 часа;

11-ти юни /Нощ на музеите в Прага/- безплатен достъп до всички експозиции от 19.00 часа до 01.00 часа след полунощ;

Дворецът „Шварценберг“

Важно: Статията предоставя информация относно двореца „Шварценберг“ – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до двореца, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно  двореца „Шварценберг“- град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около двореца в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: