Дворецът "Щернберг" – град Прага, Чехия

Франц Йозеф Щернберг основава през 1796г. на Дружеството на патриотичните приятели на изкуствата в Бохемия. Членовете на дружеството-местни благородници дарявали най-хубавите картини и скулптури на дружеството, което използвало за свое седалище датиращият от началото на 18-ти век дворец „Щернберг”. От 1949г. чудесната барокова сграда е използвана, за да приюти колекцията от европейско изкуство на Националната галерия, в която са включени и чудесен подбор от произведения на старите майстори.

Дворецът "Щернберг'

На снимката: Дворецът „Щернберг“;

Галерията е разположена на три етажа около централния двор на двореца. На приземния етаж, който се достига откъм двора, може да видите немско и австрийско изкуство от 15-ти до 19-ти век. До колекциите на горните етажи се достига по стълбище, което се намира точно зад касата на главния вход.

Дворецът "Щернберг"

На снимката: Изложбена зала;

Има няколко истински малки шедьовъра в рамките на галерия, за които трябва да внимавате и на които да се насладите. Първият от тях е „Плачът на Христос”. Застиналите скулптурни фигури правят това един от най-добрите картини на Лоренцо Монако (1408г.). Следващото интересно произведение е картина на Хенрик ван Клив, която се казва „Градината на кардинал Цеси в Рим”. Тя осигурява ценно изображение на ренесансова колекции от антики. Градината по-късно е разрушена. Обърнете внимание и на „Главата на Христос” от Ел Греко, „Учен в своя кабинет” на Рембранд и „Мъченичеството на Свети Томас” от Рубен. В произведението на Рембрант, последният набляга на детайлите, за да придаде мъдрост в лицето на стария учен.

Дворецът "Щернберг"

На снимката: „Учен в своя кабинет“ на Рембранд;




Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Hradcanske namesti 15, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 301 122;

Как да стигнете до двореца Щернберг:

-Чрез трамвай /Вземете трамвай 22 до Пражкия замък или до Pohorelec/;

-Чрез метро /метро станции Hradcanska или Malostranska/;

Работно време:

Вторник- неделя, от 10:00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 220.00 CZK;

Намален билет – 110.00 CZK /деца между 6 и 15-годишна възраст; Пенсионери над 65-годишна възраст; Семейства- за родители с деца до 15-годишна възраст (2-ма възрастни и 1 до 5 деца); Училищни групи – студенти, ученици със съпътстващ ги педагог/;

Вход свободен за: Деца и младежи до 18-годишна възраст – до всички постоянни изложби; Студенти до 26-годишна възраст с валидна студентска карта- за всички постоянни изложби; деца до 6-годишна възраст- всички краткосрочни изложби;

Дворецът „Щернберг“

Важно: Статията предоставя информация относно двореца „Щернберг“ – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до двореца, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца „Щернберг“- град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около двореца  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: