Дворецът Версай – град Париж, Франция

Дворецът Версай е разположен в малкото градче Версай, предградие на Париж, намиращо се на около 20 км. от центъра на френската столица. Дворецът „Версай“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО вече повече от 30 години и това не е случайно. Основната сграда и придружаващите я съоръжения /градини и по-малки здания/ са едни от най-красивите примери и постижения за френското изкуство през 17-18 век. Изграждането на двореца „Версай“ в съвременния му вид започнало през 1661г. по заповед на френския крал Луи XIV, който възложил на архитект Луи льо Во реконструкция на по-стар дворец, който съществувал на това място преди. Този по-малък замък бил използван от предшественика на Луи XIV като ловна резиденция, но новият крал имал по-различни планове. Самият процес на разширяване на стария замък започнал 7 години по-късно, като по време на разширението около съществувалата вече тронна зала били добавени няколко нови постройки. Тук трябва да се отбележи, че в определени периоди от строителството на новия дворец в строителните работи били ангажирани до 30 000 работници, занаятчии и майстори. След завършването на строителството кралят прехвърлил своята резиденция във Версай. Все пак трябва да се отбележи, че независимо от факта, че всички по-важни решения и управлението на държавата били осъществявани от Версай, то официалната резиденция на френския крал бил все още Лувурът.

Дворецът Версай

На снимката: Дворецът Версай, погледнат отвън;

Дворецът Версай  до голяма степен е плод на желанието на Луи XIV да затвърди своята еднолична власт. Първоначалната му идея въобще не била свързана със строеж на голяма постройка, което си личи и от факта, че във Версай били построени в началото само сграда за прислугата и конюшна. Постепенно обаче виждането на краля се променя. Изградени са големите крила на двореца с помещения за министрите. Построен е още и параклис. Съществената работа е извършена и по заобикалящото двореца пространство. Съществувалият Лебедов фонтан бил променен и трансформиран във фонтана на Аполон. Тук може да се види богът върху колесница, теглена от четири коня. Допълнително се построяват множество по-малки фонтани, превръщайки парка около двореца в наистина красиво място за разходка.

Когато се говори за Версай, несъмнено повечето хора се сещат за Огледалната зала, наречена още Огледалната галерия. Дълга 73 метра и висока 13 метра, залата създава усещането на необятен простор. Срещу прозорците на залата, гледащи към парка, са разположени огледала, а целият таван е в стенописи, представящи самия монарх. Огледалната зала била използвана от краля за срещи с представители на народа, които именно тук му връчвали своите петиции. Във „Версай“ има още няколко зали, които заслужават особено внимание- „Залата на войната“, „Залата на мира“, както и спалните на самия крал.

Дворецът Версай

На снимката: Огледалната зала в двореца;
Освен самия дворец, посетителите на „Версай“ могат да се насладят и на самите градини към двореца. Изграждането на градините започва през 1661г., когато кралят-слънце наел за тази задача градинарят Андре Льо Нотр. Работите по изграждането на градините започнали заедно с тези на двореца, като целият процес отнел четири десетилетия. При изграждането на градините съществена роля изиграват още Жан-Баптист Колбер, Шарл льо Брюн и др. До този момент околността около замъка била залесена с дървета, които били изсечени. Бил прокопан и голям канал, което коствало много усилия и средства. След 1992г. се полагат усилия за възстановяване на парка към неговия оригинален вид, като този процес става още по-наложителен след 1999г., когато ужасна буря унищожава големи части от парка.

Дворецът Версай

На снимката: Градините на двореца „Версай“ са богати на фонтани и зеленина;

Друг от обектите, разположени в рамките на двореца, е Големият Трианон. Той е построен през 1687г. от Жул Мансарат на мястото на съществувалия преди това „Порцеланов Трианон“. Големият трианон е може би една от най-изисканите постройки в рамките на Версай. Сградата била обитавана от краля-слънце, неговата доведена сестра принцеса Палатина, неговият доведен син Дук Шартър и неговата дъщеря. Мария-Антоанета е имала представления тук, въпреки че самата тя предпочитала „Малкия трианон“, който й бил подарен от краля. Постройката е известна още с това, че самият Наполеон е живял в нея, заедно със своята съпруга императрица Мари-Луиз.

Дворецът Версай

На снимката: Големият Трианон, част от „Версай“;

Наред с Големия Трианон, в рамките на двореца „Версай“ е разположен и т.нар. „Малък Трианон“, който е тясно свързан с живота на Мария-Антоанета. Крал Луи XVI подарява този малък дворец на Мария-Антоанета. Самото строителство на сградата е започнато от Луи XV за една от неговите приближени, но тя така и не доживява да го види завършен. Интересен факт е, че в тази сграда никой не можел да влиза без разрешението на Мария-Антоанета. Отвън дворецът е с изчистена архитектура в стил рококо и неокласицизъм. Състои се от три етажа, като приземния етаж бил за прислугата, а на последния етаж била стаята на Крал Луи XV. Сградата била така конструирана, че допирът между прислугата и кралските особи да е минимален. Бил изграден специален механизъм, позволяващ издигането на храната от приземния етаж до столовата. Малкият дворец е заобиколен от всички страни с градини- Френската градина с френския павилион, английската градина с постройката „Белведере“ и храма на любовта.

Дворецът Версай

На снимката: Постройката на „Малкия Трианон“;

Ако решите да разглеждате дворецът Версай изцяло, то започнете от самия дворец и след това се потопете в красотата и спокойствието на неговите градини. Особено приятната ще бъде разходката ви из градините, ако ги посетите през уикенда, когато се провежда специално музикално шоу и се слуша класическа музика.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Chateau de Versailles, Place d’Armes, 78000 Версай, Франция;

Как да достигнете до двореца „Версай“?

С кола:

Ако се движите по магистрала А13, отбийте се на извод „Версай център“. Колата може да паркирате пред самия дворец, където има голям платен паркинг.

С влак:

Ако решите да ползвате RER C влаковете, уверете се, че сте си закупили билет „Paris-Versailles Rive Gauche”, който е валиден за зони 1-4. Имайте в предвид, че билет „Т+“ не е валиден за пътуване до Версай.

Ако решите да ползвате SNCF влаковете и идвате от Париж Монтпарнас, слезте на спирка „Versailles Chantiers”. Ако идвате от Париж Сан Лазаре, слезте на спирка „Versailles Rive Droite”.

Повече информация за разписанията на влаковете може да получите на официалния сайт на превозвача: www.transilien.com.

С автобус:

Възможно е да достигнете до Версай и с автобус на „Версай Експрес“, който тръгва от Айфеловата кула.

От вторник до неделя автобусите потеглят два пъти: в 8.00 часа сутрин /връща се в 12.30 часа/ и в 14.00 часа следобед /връща се в 18.00 часа/.

Работно време:

Слаб сезон /от 1-ви Ноември до 31-ви Март/:

-Дворец:

Дворецът е отворен всеки ден без понеделник, от 9.00ч. до 17.30ч.

Последното посещение е възможно в 17.00ч., като касите затварят в 16.50ч.;

-Дворците Трианон и Дворецът на Мария-Антоанета:

Отворени всеки ден без Понеделник, от 12.00ч. до 17.30ч.

Последното посещение е възможно в 17.00ч., като касите затварят в 16.50ч.;

-Градините и парк:

Всеки ден, от 8.00ч. до 18.00ч.;

Силен сезон /от 1-ви Април до 31-ви Октомври/:

-Дворец:

Дворецът е отворен всеки ден без понеделник, от 9.00ч. до 18.30ч.

Последното посещение е възможно в 18.00ч., като касите затварят в 17.50ч.;

-Дворците Трианон и Дворецът на Мария-Антоанета:

Отворени всеки ден без Понеделник, от 12.00ч. до 18.30ч.

Последното посещение е възможно в 18.00ч., като касите затварят в 17.50ч.;

-Градините:

Всеки ден от 8.00ч. до 18.00ч часа;

-Парк:

Всеки ден, като паркът е отворен за пешеходци от 7.00ч. до 20.30ч, а за превозни средства- от 7.00ч. до 19.00ч.

Важно: Дворецът Версай, Дворците Трианон и Дворецът на Мария-Антоанета са затворени всеки понеделник. Единствено градините и парка са отворени през този ден от седмицата.

Други почивни дни през годината: 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември;

Вход:

-Посещение на всички обекти в рамките на дворцовия комплекс:

Ако желаете да разгледате изцяло дворцовия комплекс, заедно с градините и парка, както и с „Големия Трианон“ и „Малкия Трианон“, то следва да си закупите общ билет/паспорт.

Еднодневен билет е на стойност 20.00 Евро;

Двудневен билет е на стойност 27.00 Евро;

Важно: В цената на билета е включен и аудиогид на 11 езика.

-Посещение на двореца:

Ако желаете да посетите само двореца, заедно с Огледалната зала и кралските спални, то следва да си закупите отделен билет само за двореца.

Цена на билета: 18.00 Евро;

Цена на намален билет: 13.00 Евро.

Важно: Намаленият билет се издава само на лица, които посещават двореца с големи семейства, на лица които заплащат с пътнически чекове, както и членове на приятелите на асоциацията на националните музеи;

-Посещение на Дворците Трианон и Дворецът на Мария-Антоанета:

Ако желаете да посетите само тези обекти от дворцовия комплекс, следва да си закупите отделен билет само за тях.

Цена на билета: 12.00 Евро;

Цена на намален билет: 8.00 Евро;

Важно: Намаленият билет се издава само на лица, които посещават двореца с големи семейства, на лица които заплащат с пътнически чекове, както и членове на приятелите на асоциацията на националните музеи;

-Посещение на тайните части на Версай:

Ако желаете да посетите частните апартаменти на Луи XV и Луи XVI, както и кралската Опера и кралския  параклис, то може да направите това като част от специален тур, воден от гид. Опцията е възможна само за групи.

Цена на билета за този вид посещение: 16.00 Евро;

-Посещение на музикалните фонтани:

Всеки уикенд в периода от Април до Октомври се провежда музикално шоу. Допълнителни дати през 2018г., през които ще има музикално шоу с фонтаните са: вторници (до 26 Юни 2018г.) и на 15 Август 2018г.;

Фонтаните се пускат между 11.00 и 12.00 часа, и от 15.30 и 17.00 часа.

Цена на отделен билет на музикалното шоу: 9.50 Евро;

Цена на намален билет: 8.00 Евро;

Цена на отделен билет за човек от група: 8.00 Евро

Важно: Посещението на музикалното шоу по принцип е включено в рамките на общия билет/паспорт за посещение на всички обекти в дворцовия комплекс, т.е. ако сте си закупил общо билет, не е нужно да си закупувате отделен билет за фонтаните!

-Посещение на вечерното шоу на фонтаните:

Всяка събота между до 15-ти Септември 2018г. се провежда вечерно шоу на фонтаните. Водата се пуска между 20.35 часа до 23.05 часа, като има специални фойерверки между 22.50 и 23.05 часа;

Цена на билет: 26.00 Евро

Цена на намален билет: 22.00 Евро;

Цена на отделен билет за човек от група: 22.00 Евро;

Свободен вход:

Безплатен вход е възможен за следните групи хора- лица до 18 години, лица до 26 години, които са граждани на някоя от държавите-членки на ЕС, ученици, инвалиди заедно с техния придружите, както и безработни.

Важно: При посещението си трябва да носите документ, удостоверяващ някое от посочените обстоятелства.

От Ноември до Март всяка първа неделя на месеца е безплатна за посещения на:

-Апартаментите и Огледалната зала;

-Изложби;

-Залата на войната, Залата за коронации;

– Големият Трианон и дворецът на Мария-Антоанета;

Безплатен вход за Музикалните фонтани, Музикалните градини и вечерното шоу на фонтаните е възможен за следните групи хора- лица на възраст между 6 и 17 години, студенти, лица с намалена подвижност и техен придружител,  притежатели на семейна карта за намаления;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за двореца „Версай“, една от забележителностите на френския град Париж- историческа информация за двореца, информация за разположение на двореца и как да стигнете до забележителността, работно време за посещения и цена на входните билети за двореца, информация за посещение на парка на двореца „Версай“, както и информация за посещение на двореца „Голям Трианон“ и двореца на Мария-Антоанета. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Дворецът Версай

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Версай, близо до Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: