Дворцовият площад – град Санкт Петербург, Русия

Зимният дворец в Санкт Петербург оформя само един от елементите на великолепния архитектурен ансамбъл на Дворцовия площад (Dvortsovaya Ploshchad). Дворцовият площад е най-важният площад в Санкт Петербург. Площадът не е голям като размери, особено за руските стандарти, но наистина впечатлява, най-вече благодарение на красотата на околните сгради. Интересно е да се отбележи, че изграждането на такъв площад на това място не е присъствало в първоначалните планове на Петър Велики за визията на града, но този площад започнал да се оформя постепенно през 18-ти и 19-ти век около Зимния дворец и сградата на Генералния щаб.

Дворцовият площад

На снимката: Дворцовият площад в Санкт Петербург;

Архитектурната красота на площада не са спомогнали за предпазването на площада от политическите катаклизми, които сполетяват Санкт Петербург, като площадът се превръща в централно място за изразяване на народното недоволство, довело и до руската революция. В резултат на размирите болшевиките успяват да превземат Зимния дворец, с което се поставя край на надеждата за запазване на политическото статукво. В продължение на десетилетия след като столицата на Русия е преместена в Москва, Дворцовият площад е основното място, където в Санкт Петербург са се провеждали задължителните мероприятия, показващи комунистическата солидарност и мощ. Едва към края на съветския режим площадът отново се превръща в място за изразяване на народното недоволство. Интересно е да се отбележи, че политиците в Русия в наши дни избягват да провеждат мероприятия на този площад, но за сметка на това той е винаги пълен- с тълпи от туристи.

Дворцовият площад

На снимката: Колоната на Александър, разположена в средата на Дворцовия площад;

Ако искате да се насладите на площада спокойно, без да трябва да се блъскате в тълпи от хора, най-добре посетете площада рано сутрин. Освен красивите и масивни сгради, оформящи площада, трябва да обърнете внимание и на колоната на Александър. Тя е издигната от цар Александър II, за да се отбележи победата на Русия над войските на Наполеон. Колоната тежи 600 тона и на върха й може да видите ангел, носещ кръст.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Дворцов площад /Dvortsovaya Square/, Санкт Петербург, Русия;
Важно: Статията предоставя информация за дворцовия площад в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на площада, как да стигнете до дворцовия площад. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворцовия площад в Санкт Петербург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около площада в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около площада, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до дворцовия площад, Санкт Петербург: