Джамията на Рюстем Паша – град Истанбул, Турция

Джамията на Рюстем паша, разположена срещу чаршията Тахтакале Хамам, е една от най-атрактивните сред по-малките джамии в Истанбул. Построена е за великия везир на Сюлейман Великолепни Рюстем паша, който заедно с Рокселана бил отговорен на убийството на наследника Мустафа. Джамията е построена през 1561г.- годината на смъртта на Рюстем, като вероятно тя е изградена в негова памет от вдовицата му Михримах, дъщеря на Рокселана.

Джамията на Рюстем Паша

На снимката: Джамията на Рюстем Паша;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Проектирана от Синан на неудобно място, джамията лесно може да се пропусне, докато се скитате из улиците в тази част на града. На нивото на земята от страната на Златния рог, аркада от магазини оформя свод, от където стълбище води до терасата на джамията. Пред атрактивния портал се влиза в широк двор. Влизането в двора на джамията е почти като влизане в театър, като плочките на портика подсказват само за интериора на джамията.

 

Джамията на Рюстем Паша

Джамията на Рюстем Паша

На снимките: Красивият интериор на джамията на Рюстем Паша, доминиран от красивите плочки Изник;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Плочките, които може да видите отвътре и отвън, са сред най-добрите и качествени плочки, които може да видите в джамия в Турция. Те датират от най-добрия период за производство на плочките Изник, когато техниките за производство, особено на червени плочки- били осъвършенствани. Десените, които покриват стените и стълбовете, и декориращи михраба и мимбара, включват известни панели от лалета и карамфили и геометрични мотиви. Във вътрешността може да видите галерии поддържани от стълбове и мраморни колони, както и множество прозорци. Малко странна на този фон изглежда една картина от 19-ти век.

Джамията на Рюстем Паша

На снимката: Михрабът;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Hasırcılar Cd. No: 62, 34116 Фатих/Истанбул, Турция;

Работно време:

От 10.00 часа до 18.00 часа;

Затворена по време на молитвени служби;

Цени на входни билети:

Вход свободен;Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

 Важно: Статията предоставя информация за джамията на Рюстем Паша в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението на джамията – разположение, работно време и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Декември 2016г.

джамията на Рюстем Паша

По-долу може да видите интерактивна карта относно джамията на Рюстем Паша в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.