Джамията Сюлеймание – град Истанбул, Турция

Преди да влезете в джамията Сюлеймание, ще преминете през правоъгълен двор, чийто портик се поддържа от колони от порфир, мрамор от Мармара и розов египетски гранит. Полу- куполите, които поддържат огромния централен купол от изток и запад, се редуват с арки, пред които има три по-малки купола. От изток и запад краищата на джамията се отличават с двуетажни лоджии, достъпни от вътрешността на джамията.

Джамията Сюлеймание

Джамията Сюлеймание

На снимките: Джамията Сюлеймание, погледната отгоре и откъм вътрешния двор;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

 

Порталът на джамията Сюлеймание е висок и тесен, като намиращите се тук дървени врати са инкрустирани с абанос, седеф и слонова кост. Когато влезете във вътрешността на джамията, ще добиете нова представа за светлина и пространство – куполът на джамията е висок 53 метра /двойно повече от неговия диаметър/. Тук няма допълнителни крила откъм страните, а стъклата на двеста прозорци осигуряват достатъчно светлина. По време на земетресението на 1766г. куполът на джамията е паднал, но в последствие е възстановен. От тогава, за съжаление, са направени редица промени, които само намаляват красотата на джамията. Братята Фосати правят неуспешен опит за промени в декорацията на джамията –  промени, които дразнят немалко хора. Оригиналните кристални лампи също са заменени със стъклени такива, разположени върху железни рамки. Все пак витражът на Ибрахим Лудия е останал и може да се види над изящният мраморен мимбар.

Джамията Сюлеймание

Джамията Сюлеймание

На снимките: Интериорът на джамията, както и един от витражите;

В непосредствена близост до джамията се намира гробище, в което са положени гробниците на Сюлейман Великолепни и Хасеки Хюрем, или Рокселана – неговата могъща съпруга. Гробницата на Сюлейман е особено впечатляваща: вратите са инкрустирани с абанос, слонова кост, сребро и нефрит, а тюрбанът му е огромен. Както тук, така и при гробницата на Рокселана, са запазени оригинални плочки, както и стъклописи.

Джамията Сюлеймание

На снимката: Гробницата на Сюлейман Великолепни;

Полезна информация за забележителността:

 Адрес: Район Сюлеймание, Проф. Сидик Сами Онар Кадеси N1, 34 116 Фатих/Истанбул, Турция;

Работно време:

Затворенa по време на молитви;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно


Важно: Статията предоставя информация за джамията Сюлеймание в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението й. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Джамията Сюлеймание

По-долу може да видите интерактивна карта относно джамията Сюлеймание в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.